ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πού μαγειρεύουν οι σεφ φέτος το καλοκαίρι;

Μια λίστα με τους εκτός Αθήνας προορισμούς όπου θα δοκιμάσουμε φέτος τις δημιουργίες των αγαπημένων μας σεφ.

29.06.2021| Updated: 06.10.2021
Πού μαγειρεύουν οι σεφ φέτος το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι είναι εδώ. Τα πράγματα μπορεί να μην είναι ακριβώς κανονικά, αλλά τα σχέδια για διακοπές, κρασιά και τραπέζια δίπλα στο κύμα έχουν ευτυχώς επιστρέψει. Πολλοί διακεκριμένοι σεφ -ίσως περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά- υπογράφουν φέτος εστιατόρια στα νησιά και σε άλλους όμορφους προορισμούς εκτός Αθηνών. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές οπότε κρατήστε σημειώσεις, αν θέλετε να κάνετε πολύ ξεχωριστή μια μέρα των διακοπών σας.

Ξεκινώντας από την πλούσια γαστρονομική σκηνή της Σαντορίνης, στην εμβληματική Σελήνη συναντάμε φέτος τον Έκτορα Μποτρίνι. Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ αναλαμβάνει την κουζίνα του εστιατορίου με τα 36 χρόνια ιστορίας και δημιουργεί πιάτα βασισμένα στους θησαυρούς του Αιγαίου και τα σπάνια υλικά του νησιού. Ο καταξιωμένος ζαχαροπλάστης Ευγένιος Βαρδακαστάνης, με πορεία στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, υπογράφει τα γλυκά του μενού.

Στο εμβληματικό Σελήνη της Σαντορίνης ξανασυναντάμε τον Έκτορα Μποτρίνι

Ο υπαίθριος χώρος του εστιατορίου Σελήνη στα Φυρά

O Μποτρίνι ενισχύει επίσης την παρουσία του και στην Κέρκυρα με το Botrini’s να ανοίγει στο Angsana Corfu Resort & Spa.

Την κουζίνα του Alali στην Σαντορίνη επιμελείται και φέτος ο Άνταμ Κοντοβάς, ο οποίος συζητήθηκε πολύ τον τελευταίο χρόνο με το φάνκι εστιατόριό του, την Kobra στα Εξάρχεια. H πιπεριά φλωρίνης με το χλωρό τυρί, ταπιόκα και ράσμπερι, όπως επίσης και το black angus με ρέβα, σπανάκι, αχινό και βινσάντο Σαντορίνης είναι δύο από τα πιάτα που ξεχωρίζουν.

Δημιουργία του Άνταμ Κοντοβά, ο οποίος μετακόμισε στην Σαντορίνη

Το εστιατόριο Alali με φόντο την καλντέρα

Στο Cavo Tagoo της Σαντορίνης ο Άρης Βεζενές δημιουργεί το Vezené Santorini και βασίζεται στην ανοιχτή φωτιά ψήνοντας πάνω σε ξύλα ελιάς: ψάρια, χτένια με αυγοτάραχο, αχινούς και άλλα θαλασσινά αλλά και κρέατα, ενώ το εστιατόριο Five Senses στο ξενοδοχείο St’ Astra Suites θα σερβίρει εμπνεύσεις του Δημήτρη Κοντόπουλου (Scala Vinoteca, Margot).

Απέναντι, στον foodie παράδεισο της Τήνου, ο Δημήτρης Κατριβέσης συνεχίζει την πορεία του στο νησί και, μετά το Thama που εγκαινίασε πέρσι, ανοίγει φέτος και το Bogan στη Χώρα μια all day vermuteria με ενδιαφέροντα συνοδευτικά.

Η Μύκονος τώρα φιλοξενεί φέτος τον Jason Atherton. Ο διάσημος Βρετανός σεφ -του οποίου το εστιατόριο Pollen Street Social βραβεύτηκε με αστέρι Michelin μέσα σε μόλις έξι μήνες από το άνοιγμά του- αναλαμβάνει το Mykonos Social στο Santa Marina.

Στο περίφημο beach-bar restaurant Jackie O’ του νησιού επιστρέφει ο Χριστόφορος Πέσκιας που φέτος στήνει και μια cantina/street food cafe με επιρροές από την ινδική κουζίνα στην οποία θα σερβίρει dosas.

Το Jackie O’ στη Μύκονο. Φέτος στην παραλία θα στηθεί και μία καντίνα με ινδικών επιρροών street food

Δημιουργία του Χριστόφορου Πέσκια για το Jackie O’

O Αθηναγόρας Κωστάκος θα βρίσκεται επίσης στη Μύκονο επιχειρώντας με το Noema μια σύγχρονη ερμηνεία της κυκλαδίτικης κουζίνας.

Σε μια από τις πιο ηχηρές συνεργασίες του καλοκαιριού, η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος (Funky Gourmet) ενώνουν δυνάμεις με τον Περικλή Κοσκινά (Cookoovaya) και μετακομίζουν στην Αντίπαρο όπου στήνουν το μενού του Beach House. Το concept είναι «raw and fire» και εστιάζει στη δημιουργία comfort πιάτων με τοπικά υλικά.

Ο Λευτέρης Λαζάρου ανηφορίζει προς Κέρκυρα

Πιάτο του Λευτέρη Λαζάρου για το εστιατόριο White House

Στο σπίτι όπου έζησε ο συγγραφέας Λόρενς Ντάρελ στην Κέρκυρα ο Λευτέρης Λαζάρου ξεδιπλώνει το ταλέντο του μαγειρεύοντας στο White House. Στο ίδιο νησί, το μενού του Kaiser Bridge αυτό το καλοκαίρι έχει άρωμα Κέρκυρας και την υπογραφή του Αλέξανδρου Τσιοτίνη.

Αυτοί που πήραν τα βουνά

Σε δύο γωνιές της Ελλάδας βρίσκουμε τους καλοκαιρινούς μήνες την κουζίνα του Γκίκα Ξενάκη. Ο βραβευμένος ως Cuisinier 2020 από τον έγκριτο οδηγό εστιατορίων Gault & Millau, ανηφορίζει φέτος στο εστιατόριο Metsovo 1350M του ξενοδοχείου Grand Forest. Το καπνιστό χέλι σε κρέμα φάβας, το καβούρι Πιερίας τυλιγμένο σε κανελόνι κολοκυθιού και μαγιονέζα με λουίζα, τα τσιγαριστά βλίτα με σάλτσα πετιμέζι, το μελωμένο κοτόπουλο πάνω σε χυλοπιτάκι Μετσόβου, αλλά και η γλυκιά εκδοχή της ψητής κρέμας ανθότυρου είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις που συνυπογράφουν ο Γκίκας Ξενάκης και ο executive chef του εστιατορίου Βασίλης Γιαννούλης.

Το εστιατόριο Grand Forest στο Μέτσοβο

Το ξενοδοχείο Dexamenes Seaside στη δυτική Πελοπόννησο

Σε ένα εγκαταλελειμμένο οινοποιείο της μεταπολεμικής περιόδου, που μεταμορφώθηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο, είναι επίσης consultant chef αυτό το καλοκαίρι ο Ξενάκης. Στις Dexamenes, στoν περιβαλλοντικό παράδεισο της Κουρούτας στη δυτική Πελοπόννησο, o σεφ του Aleria επινοεί πιάτα με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την εποχικότητα της πρώτης ύλης.

Το Grandma’s αλλά και το Liostasi της Ίου επιμελείται ο Σωτήρης Ευαγγέλου, ενώ ο Γιάννης Μπαξεβάνης στήνει το μενού του Ostria Resort & Spa στην Ιεράπετρα. Στη Σίφνο o Jean Charles Metayer σχεδιάζει τα πιάτα του Panostria στη Χρυσοπηγή, ενώ ο γνωστός από το Ω3 Γιώργος Σαμοΐλης παρουσιάζει φέτος και ένα καινούργιο πρότζεκτ με το όνομα Cantina.

Η Νένα Ισμυρνόγλου πηγαίνει στα Σύβοτα και συγκεκριμένα στο Μικρός Παράδεισος Seaside και μαγειρεύει με ντόπια προϊόντα: αργοψημένο αρνάκι απ’ τα βουνά της Ηπείρου, σεβίτσε με λαυράκι, τσιπούρα, φαγκρί, ροδάκινο και ελληνικά βότανα και πολλά ακόμα.

Στο εστιατόριο Μικρός Παράδεισος στα Σύβοτα η Νένα Ισμυρνόγλου μαγειρεύει ως επί το πλείστον με ντόπια προϊόντα

Μάνη επιλέγει ξανά ο Θοδωρής Παπανικολάου που υπογράφει το μενού στο εστιατόριο Ανερούσα του ξενοδοχείου Πέτρα και Φως. Μπακαλιάρο μαγειρεμένο σε φύκι νόρι με ρεβυθάδα και κρέμα μαύρου ταραμά και κροκέτα με σπασμένη φέτα και ζωμό μαϊντανού, εμπνεύσεως του Νίκου καραθάνου, θα βρει κανείς στο Brazzo di Maina αν κάνει διακοπές στο Οίτυλο.

Τέλος πλάι στην παραλία της Γιάλοβας, στο παλιό οινοποιείο του Συνεταιρισμού Κορινθιακής Σταφίδας, ο Χρύσανθος Καραμολέγκος ανοίγει το Ανάμα αξιοποιώντας μεσσηνιακά προϊόντα.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών