ΕΞΟΔΟΣ

Φάγαμε όλα τα burger της Αθήνας και αυτά είναι τα 10 καλύτερα

Χρειάστηκαν 3 μήνες, 80 burgers και 3+ κιλά, για να μπορέσει η Νικολέτα Μακρυωνίτου να αποφανθεί για τα «10 καλύτερα burger της Αθήνας».

20.01.2022| Updated: 24.01.2022
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Φάγαμε όλα τα burger της Αθήνας και αυτά είναι τα 10 καλύτερα

– Αυτό το burger είναι το καλύτερο της Αθήνας!

– Τι μας λες! Σοβαρά; Πού το ξέρεις; Έχεις φάει όλα τα burger της Αθήνας;

– Ναι σου λέω. Έχω φάει ΟΛΑ τα burger της Αθήνας!

Με μια συγκριτική δοκιμή καταρρίπτονται μύθοι και αυτό είναι κάτι που μπορεί να εξακριβώσει ο οποιοσδήποτε, αρκεί να δοκιμάσει δίπλα δίπλα δύο ίδια φαγητά (ή προϊόντα ή κρασιά) και ιδανικά σε τυφλή γευσιγνωσία έτσι ώστε να μην επηρεαστεί από το συναίσθημα. Στην πράξη τώρα, η πρώτη 15άδα μου βγήκε μάλλον εύκολα, κι αν κάτι με παίδεψε κάπως, ήταν από αυτά τα 15 να καταλήξω στα 10 καλύτερα. 

Το smashed burger project είναι η δημοφιλέστερη τάση αυτή την εποχή, που έχει υιοθετηθεί από παλιά και νέα μπεργκεράδικα. Στο μπαρ του ξενοδοχείου Dave Red Athens, η ομάδα του six d.o.g.s έχει στεγάσει το δικό της smashed burger project, με την υπογραφή του σεφ Fahd Αλέξανδρου Hassan Kassem.

Συνολικά το πρότζεκτ μού πήρε περίπου 3 μήνες. Δεν το πήγα σερί, άφηνα μικρά κενά, και επιπλέον, κάθε τόσο ξεπηδούσε κι ένα νέο μπέργκερ-πρότζεκτ που έβαζε άλλο ένα bullet στη λίστα μου. Από κάθε μαγαζί παράγγελνα το τσίζμπεργκερ σκέτο, ολόσκετο. «Μόνο τυρί και μπιφτέκι παρακαλώ» – η κλασική απάντηση ήταν «δηλαδή χωρίς σος, χωρίς μαρούλι, χωρίς, χωρίς, χωρίς….;». Πέρασα από όλα τα μπεργκεράδικα της πόλης (σ.σ. άφησα έξω τα αναρίθμητα εστιατορικά μπέργκερ που έτσι κι αλλιώς έχουν εντελώς διαφορετική φιλοσοφία) και επειδή το μπέργκερ ξεροσφύρι δεν τρώγεται, έπαιρνα και μια μερίδα πατάτες, καμιά φορά και μια σαλάτα για να γλιστράει. Τέλος πάντων, το αποτέλεσμα ήταν ένα σοβαρό και μετά λόγου γνώσεως top ten – για του λόγου το αληθές έκανα μια δεύτερη επανάληψη για καρατσεκάρισμα της δεκάδας, αυτή τη φορά τρώγοντας τα burger με τα όλα τους–, μερικά κιλάκια επιπλέον και εγώ τώρα να γράφω για τα μπέργκερ που δοκίμασα τρώγοντας παξιμάδι με τυρί, φρούτα και γιαουρτάκι με μέλι.

Μπέργκερ χειροποίητα και του χεριού μας. Φτιάχνονται με καλά υλικά και τρώγονται χωρίς πιάτα και μαχαιροπίρουνα. Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Τα πάτις έχουν κατακλύσει το σύμπαν των μπέργκερς. Είναι τα λεπτά μπιφτεκάκια από σκέτο κιμά πατημένα με σπάτουλα επάνω στην πλάκα ψησίματος. Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Το γενικό συμπέρασμα είναι πάντως ότι η μόδα με τα smashed burgers – μικρά μπέργκερ με πάτις, όπου πάτις είναι τα λεπτά μπιφτεκάκια από σκέτο κιμά πατημένα με σπάτουλα επάνω στην πλάκα ψησίματος – ήρθε ελπίζω για να μείνει. Αυτή τη στιγμή η Αθήνα διανύει την καλύτερή της εποχή όσον αφορά στην κατηγορία των μπέργκερ. Τα smash με τα γευστικά πατατόψωμα και τα λεπτά μπριοσένια ψωμάκια, νίκησαν κατά κράτος τους θεόρατους ουρανοξύστες με τα παλιομοδίτικα φουσκωτά, λευκά ψωμιά του μπέργκερ, αυτές τις ολόκληρες μερίδες που σερβίρονται σε πιάτο. Τα καινούργια μπεργκεράδικα μάς θυμίζουν ότι το μπέργκερ είναι ένα είδος σάντουιτς που τρώγεται και με ένα χέρι, χωρίς να χρειάζεται σπαγκάτο της κάτω γνάθου και μορφασμούς σε στιλ «σαγόνια του καρχαρία». Κυρίως όμως τα καινούρια μπεργκεράδικα δικαιώνουν το καταφρονεμένο street food των ταχυφαγείων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις φτιάχνουν τα πάντα from scratch και με ποιοτικά υλικά: από τα ψωμάκια και τα μπιφτέκια, μέχρι τις σάλτσες και τις πίκλες.   

Έχουμε και λέμε, λοιπόν. Αυτά είναι τα 10 καλύτερα burger της πόλης:

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

 

New York Sandwiches, Αμπελόκηποι και Σύνταγμα 

Στο New York Sandwiches προηγούνται κατά πολύ αυτής της θυελλώδους μόδας που κατακλύζει τον τελευταίο καιρό την πρωτεύουσα, και αν με ρωτούσατε μερικά χρόνια πριν, θα έλεγα ότι το τσιζ τους είναι το αγαπημένο μου. Σίγουρα πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν σκληρό ανταγωνισμό, όμως είναι στη δεκάδα μου και μάλιστα με τυφλή συγκριτική δοκιμή – φοβήθηκα πως το συναίσθημα εδώ θα επηρέαζε την κρίση μου. Όμως στο NYS τα μπέργκερ έχουν υποδειγματικές αναλογίες μπιφτεκιού (φουλ κρεάτινο), ψωμιού και υπόλοιπων υλικών, που είναι όλα πρώτης τάξης. Το τσιζ περιέχει τσένταρ, μαρούλι, κρεμμύδι, ντομάτα και σος από μουστάρδα, κέτσαπ και μαγιονέζα και συνοδεύεται από πατάτες (7,40 €). Το αγαπημένο μου είναι αυτός ο σατανάς το 5th AVE pastrami burger (9,50 €) με το παστράμι, το έμενταλ, τις πίκλες και τη σάλτσα μουστάρδας. 

Σινώπης 3, Αμπελόκηποι, Τ/210-77.78.475 και Νίκης 23, Σύνταγμα, Τ/210-32.16.000

 

Ekiben by Birdman, Σύνταγμα 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ekiben (@ekibenathens)

Ξέρω κόσμο που έχει εθιστεί στο Birdman Smash, το burger του Ekiben που είναι το street food project της ομάδας του Άρη Βεζενέ, και το οποίο υλοποιήθηκε στη διάρκεια του lockdown της πρώτης καραντίνας. Από τα λιχούδικα πιάτα που στέλνει στο σπίτι μας ο σεφ, το best seller είναι αυτό το διπλό τσιζ που κυριολεκτικά πάει σφαίρα. Δεν είμαι σίγουρη ότι είναι value for money (12,50 € χωρίς πατάτες), αλλά είναι οπωσδήποτε μια σοβαρή, ψαγμένη λιχουδιά που μπορεί να κεράσω τον εαυτό μου μία στις τόσες. Μέσα στο ψωμάκι τους, που είναι ένα αφράτο potato roll που ετοιμάζουν καθημερινά, περιέχονται τέσσερις φέτες American cheese δικής τους εισαγωγής, δύο μπέργκερ ζυμωμένα με εξονυχιστικώς διαλεγμένα κομμάτια κρέατος από αγελάδες ελευθέρας βοσκής, μαρούλι και κρεμμύδι λεπτοκομμένα και σούπερ τραγανά, και tonkatsu κέτσαπ, μια γαστρονομική αποκάλυψη. Το ζητάς με το όνομά του και χωρίς «χωρίς» – είναι μελετημένο, ζυγισμένο, ακριβές, μην αφαιρείτε και μην προσθέτετε υλικά. 

Βουλής 35 και Σκούφου 2, Σύνταγμα, Τ/210-32.12.800

 

Tarantino, Κουκάκι

Το είχα εντοπίσει πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου πρωτοάνοιξε, στην Ερνέστου Εμπράρ. Μετά ήρθε και στην Αθήνα. Εκτός από τα έξοχα μπέργκερ με μπιφτέκι 100% από black angus, ήταν από τα πρώτα ελληνικά μπεργκεράδικα που σέρβιραν αυτό το μικρό θαύμα: τα τραγανά στικς γλυκοπατάτας, θεϊκά καρυκευμένα. Τα μπέργκερ φτιάχνονται με ένα ωραίο μπιφτέκι, νόστιμο και ζουμερό, ψημένο medium, αν δεν το ζητήσετε αλλιώς, μέσα σε σούπερ ψωμάκι μπριός, βουτυρένιο, μυρωδάτο, λεπτό και μαλακό. Τα μπιφτέκια ζυμώνονται σε περιορισμένο αριθμό καθημερινά – αν τελειώσουν, τελειώσανε. Μου αρέσει πολύ και ο urban χώρος τους. Το τσιζ τους (6 €) έχει τσένταρ, tarantino burger sauce, χειροποίητες πίκλες, ντομάτα, κρεμμύδι, μαρούλι, και είναι το αγαπημένο μου από το μενού τους. 

Δημητρακοπούλου 17, Κουκάκι, Τ/210-92.21.659

 

Smash’n Bun, Κολωνάκι

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Smash’n Bun (@smashnbun)

Οι συνταγές είναι του σεφ Μιχάλη Νουρλόγλου. To πάτι φτιάχνεται από dry aged ελληνικό, grass fed μοσχαρίσιο κρέας, το ψωμάκι είναι ένα φανταστικό, δικό τους χειροποίητο potato bun και τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι βιολογικά. Το τσιζ τους το φωνάζουν Teddy’s Classic (5,90 €) και περιέχει iceberg, ντομάτα, βιολογικό τσένταρ, πίκλες και SNB sauce. Το αγαπημένο μου είναι το Kokos (5,90 €), το οποίο είναι ιδιαιτέρως σοφιστικέ και εξίσου νόστιμο με την περιγραφή του: περιέχει μπεαρνέζ με brown butter, μαρμελάδα κρεμμυδιού και τηγανητό βιολογικό αυγό.

Πατριάρχου Ιωακείμ 48, Κολωνάκι, Τ/210-72.49.802

 

Talking Breads, Εξάρχεια  

Απίθανο ψωμάκι μπριοσένιο, φουλ βουτυράτο, λεπτό, ζουμερό και πεντανόστιμο. Τέλειο μπιφτέκι κρεάτινο, τυρί τσένταρ, όλα σε παραδεισένια ισορροπία. Τα πάντα εδώ φτιάχνονται in house. Το βλέπω συχνά και στον ύπνο μου, και δεν κρύβω ότι είναι το δικό μου sweetheart. Το κλασικό τσιζ τους περιέχει τσένταρ, iceberg, πίκλες, ντομάτα, T/B sauce (4,20 €). Το αγαπημένο μου είναι το bacon mushroom melt – γιατί είμαι κι εγώ παιδί της γενιάς των Wendy’s – που φτιάχνεται με διπλό τσένταρ, μανιτάρια, μπέικον, καραμελωμένο κρεμμύδι, iceberg, T/B sauce (5,50 €). 

Σπύρου Τρικούπη 11, Εξάρχεια, Τ/211.18.39.731

 

Dave’s bar και six d.o.g.s, Ομόνοια 

Στο κτίριο όπου κάποτε στεγάζονταν τα παλιά γραφεία του ΚΚΕ, υπάρχει πλέον ένα urban ξενοδοχείο, με ψαγμένα γκράφιτι, βιομηχανικό σχεδιασμό και αβανγκάρντ διακόσμηση. Στο ισόγειο, στο μπαρ του ξενοδοχείου, η ομάδα του six d.o.g.s έχει στεγάσει ένα νέο smashed burger project, με την υπογραφή του σεφ Fahd Αλέξανδρου Hassan Kassem. Το μπέργκερ αποτελείται από δικό τους, άψογο potato bun, ένα πάτι από κιμά μοσχίδας, American cheese, τη δική τους σάλτσα, ψητή ντομάτα και iceberg (5,50 €). Αυτό είναι το απλό τσιζ, πεντανόστιμο και ζουμερό, που ακολουθώντας τη λογική του build up μπορεί να γίνει διπλό ή τριπλό αν το ζητήσετε, και καθώς μεγαλώνει γίνεται ακόμα πιο premium. Στο διπλό προστίθεται μια ακόμα φέτα τυρί και smashed μπιφτέκι από flank stake, στο τριπλό ένα ακόμα κομμάτι τυρί και μπιφτεκάκι από rib eye. 

Ξενοδοχείο Dave Red Athens, Βερανζέρου 25 και Μαρίκας Κοτοπούλη, Ομόνοια, Τ/214-40.27.660

 

Burger Joint, Ψυχικό και Γλυφάδα

Είναι από τα πρώτα μπεργκεράδικα της Αθήνας που πήραν στα σοβαρά το μέχρι τότε junk street food, το φρόντισαν, το περιποιήθηκαν και το ετοίμασαν στην κουζίνα τους εκ του μηδενός, χρησιμοποιώντας καλά υλικά. Πρόσφατα στο μενού τους προστέθηκαν και smashed burgers, πεντανόστιμα όπως και τα κλασικά τους. Το τσιζ τους φτιάχνεται με χειροποίητο ψωμάκι μπριός, διπλό smashed μπιφτέκι από black angus, διπλό τσένταρ, ντομάτα, iceberg, πίκλες και mustard sauce, και συνοδεύεται με πατάτες τηγανητές ή πράσινη σαλάτα ή σαλάτα κόλσλοου (10,20 €). Το δικό μου αγαπημένο είναι το smashroom με διπλό τσένταρ, τσένταρ sauce, μανιτάρια και smash mayo (10,30 €).    

Πλατεία Νυμφών 1, Γλυφάδα, Τ/210-89.40.260 και Διονυσίου Σολωμού 4, Νέο Ψυχικό, Τ/210-67.12.222

 

Smash Project Burgers, Πειραιάς  

Θα παραγγείλετε από ένα παλιό θυρωρείο, με φανταχτερή διακόσμηση και neon επιγραφές, τα smashed burgers που επιμελείται ο food expert Τάσος Αντωνίου. Τα πολύ λεπτά πάτις είναι από κιμά μοσχαρίσιο, από grass-fed ζώα, το ψωμάκι είναι ένα νόστιμο potato bun, ένα κλικ πιο στεγνό από ό,τι θα ήθελα, ενώ κι οι σάλτσες παρασκευάζονται όλες in house. Το τσιζ περιέχει τσένταρ, μαρούλι iceberg, μαγιονέζα και σπιτική κέτσαπ (2,90 €). Το αγαπημένο μου είναι το spicy που περιέχει πιπεριές χαλαπένιος, spicy mayo και διπλό τυρί (4,20 €). 

Καραΐσκου 117, Πειραιάς, Τ/210-30.00.535

 

New Orleans Food Tunnel, Μαρούσι 

Εδώ δοκίμασα ένα άψογο τσιζ με πάτι από κιμά από φρέσκο μοσχαρίσιο κρέας angus chuck eye roll, και με πολύ νόστιμο, βουτυράτο χειροποίητο potato bun το οποίο ζυμώνεται καθημερινά στην κουζίνα τους. Ένα από τα ωραιότερα της παρέας, το τσιζ τους περιέχει τσένταρ και new orleans sauce (4,40 €). Δεν ξέρω αν το αγαπημένο μου είμαι αυτό το τσιζ ή το πληθωρικό Double B με διπλό μπιφτέκι, καπνιστό προβολόνε, μπέικον και τσάτνεϊ μπέικον (6,80 €).  

Περικλέους 42, Μαρούσι, Τ/2130-33.20.32

 

Juicy Grill, Χολαργός και Πλατεία Κλαυθμώνος

Το αγαπημένο μπεργκεράδικο των κατοίκων αυτού του λεκανοπεδίου ειδικεύεται στα πληθωρικά μπέργκερ-γεύματα που, αν και δεν είναι τόσο του γούστου μου, οφείλω να παραδεχτώ πως απαρτίζονται από καλά υλικά, σε σωστές αναλογίες και με έξυπνους συνδυασμούς. Στη λίστα του βρίσκουμε και μια επιλογή σε smashed. Αυτό που προτιμώ είναι το Juicy Smash (10 € μαζί με ένα βουνό πατάτες) το οποίο φτιάχνεται με τσένταρ, πολύ λεπτοκομμένο iceberg και sweet relish mayo – όλα αυτά στριμωγμένα μέσα σε χειροποίητο μπριοσένιο ψωμάκι.

Λεωφ. Περικλέους 37, Χολαργός, Τ/215-52.03.201 και Παλαιών Πατρών Γερμανού 7, Τ/210-32.29.027  

 

Σ.σ. Τα περισσότερα από τα παραπάνω burgers βγαίνουν και σε vegan εκδοχή.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών