ΕΞΟΔΟΣ

Φαγητό στο χέρι στην Ομόνοια

Από vegan μπέργκερ και σουβλάκι μέχρι πεϊνιρλί, στα street-foodάδικα της Ομόνοιας θα χορτάσουν και οι ρέκτες των Αθηνών.

14.10.2021| Updated: 01.11.2021
Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας, Νίκος Κόκκας, Δημήτρης Βλάικος, Άγγελος Γιωτόπουλος
Φαγητό στο χέρι στην Ομόνοια

ΛΕΥΤΕΡΗΣ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ

Σουβλάκια σπέσιαλ, τα παλιά, τα μερακλίδικα

Ανάμεσα σε ένα χαμόσπιτο και μια πολυκατοικία του μεσοπολέμου στήθηκε ένα κουζινάκι με ελενίτ. Ο Πολίτης Σταύρος Σαββόγλου έβαλε όλη την τέχνη και τη μαστοριά του, και μια πικάντικη σάλτσα ντομάτας. Ήταν 1951 και το… λιμπιστικό σουβλάκι του έγινε πολύ γρήγορα ξακουστό ανάμεσα στους περιοίκους, τους υπαλλήλους φαρμακαποθηκών, τους εργάτες στα γύρω συνεργεία, τα κορίτσια από το καμπαρέ Αριζόνα, τους θιάσους του Εθνικού Θεάτρου και τους διερχόμενους από την κοντινή στάση συγκοινωνιών.

Το σουβλατζίδικο, που στη συνέχεια ανέλαβε ο Λευτέρης, ο γιος του Σταύρου, μεγάλωσε κομματάκι, αλλά ακόμα και στις μέρες μας δεν είναι τίποτα παραπάνω από έναν διάδρομο και έναν πάγκο, ο οποίος διαχωρίζει τους πελάτες από τους ψήστες. Αυτά μου διηγείται λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί ο κύριος Νίκος, υπάλληλος εδώ από το ’78. «Ο Λευτέρης μας άφησε προ πενταετίας και η επιχείρηση έχει περάσει πια στα χέρια του γιου του, Τάσου». Με μικρές αλλαγές, όπως ότι πλέον δεν βάζουν σάλτσα, και πρόσφατα αντικατέστησαν τις χαρακτηριστικές λαδόκολλες με χαρτοπετσέτες, φτιάχνουν κατ’ εξακολούθηση ένα από τα καλύτερα τυλιχτά της πόλης, ένα σουβλάκι-σημείο αναφοράς.

«Δίπιτο δεν κάνουμε, πατάτες δεν βάζουμε, ούτε τζατζίκι. Είναι θέμα αρχής». Εδώ φτιάχνουν το σουβλάκι το παλιό, το καλό, το μερακλίδικο, μια χούφτα όλο κι όλο, τρεις μπουκιές έκαστο. Το μόνο που χρειάζεται να πείτε στο ταμείο είναι αν θέλετε μπιφτέκι ή σουτζούκι πολίτικο, τουτέστιν μπιφτέκι πικάντικο, αμφότερα ζυμωμένα μόνο με μοσχαρίσιο κιμά, αλάτι και πιπέρι. Εκείνοι θα προσθέσουν ντομάτα εκθαμβωτικά κόκκινη τον περισσότερο χρόνο, κρεμμύδι λεπτοκομμένο ανάκατο με μαϊντανό, καυτερό κόκκινο πιπέρι, μπόλικο αλάτι. Μια επιτυχημένη συνταγή δεν την αλλάζεις. Απολαύστε το ως έχει, με τα όλα του. Το μπιφτέκι είναι μπηγμένο σε σούβλα, ψήνεται στην πλάκα, στη συνέχεια επάνω του ξαπλώνει μια καλολαδωμένη πίτα που απορροφά τους χυμούς του, κι όταν αμφότερα αποκτήσουν την ευκταία τραγανάδα ενώνονται εις σάρκα μία.

Σατωβριάνδου 20, Ομόνοια, Τ/210-52.25.676, καθημερινές 09.30-20.00, Σάββατο 09.30-17.30, Κυριακή κλειστά. 

UP, ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΘΡΈΨΗ

Νόστιμο φαγητό χωρίς λίπος, ζάχαρη και αλάτι

Τι νόστιμο μπορείς να φτιάξεις χωρίς ζάχαρη, αλάτι, συντηρητικά, ζωικά λιπαρά, λευκό αλεύρι; Από μπέργκερ με ρεβίθι και κινόα σε ψωμί χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μέχρι «κρουασάν» με φιστικοβούτυρο και μπανάνα. Τέσσερα χρόνια αυτό το χρωματιστό μαγαζάκι στη γωνία Ακαδημίας και Θεμιστοκλέους θρέφει όχι μόνο όσους φροντίζουν τη διατροφή τους αλλά και την περιέργεια όσων αμφιβάλλουν για το αν τα υγιεινά είναι νόστιμα.

Δεκάδες χυμοί ψυχρής έκθλιψης και σμούθις φρούτων και λαχανικών που έχει επιμεληθεί κλινική διατροφολόγος, θερμιδομετρημένες σαλάτες-γεύματα, σάντουιτς και γλυκάκια.

Ακαδημίας 91, Τ/211-40.25.900. Καθημερινά 07.00- 22.00, Σάβ. 08.00-20.00, Κυρ. 10.00- 17.00

ΣΤΑΜΑΤΗΣ

Εσείς πόσα πεϊνιρλί φάγατε σήμερα;

Εργαστήριο και πωλητήριο για νόστιμα πεϊνιρλί. Πίσω οι φούρνοι, ο πάγκος όπου ανοίγουν τα ζυμάρια, μπροστά οι βιτρίνες. Γύρω στις 11.00 τα ράφια του θερμοθάλαμου είναι φουλ και έχουν διαθέσιμα τα περισσότερα είδη – πάνω από είκοσι. Με τυρί, με σουτζούκι, με παστουρμά, με γραβιέρα και λουκάνικο. Αν και η ζύμη είναι αφράτη, μας αρέσει που δεν είναι παραφορτωμένη με υλικά. Από εδώ μπορείτε να αγοράσετε για το σπίτι τη βάση, για σουβλάκι και πίτσα – αλμυρή ή και γλυκιά.

Ακαδημίας 77, Τ/210-33.00.055. Καθημερινά 08.00-17.00, Σάβ. 09.00- 16.00.

ΔΩΔΩΝΗ

Το πρωινό των εργαζομένων του κέντρου

Τη δεκαετία του ‘50, τα αδέλφια Χρήστος, Κώστας και Θωμάς Φώτης φτάνουν στην Αθήνα από το Αθαμάνιο της Άρτας. Πιάνουν δουλειά στον φούρνο του Μέντζου και εξειδικεύονται στις πίτες και στις σφολιάτες. Το ‘72 ανοίγουν το δικό τους μαγαζί στη στοά του Ειρηνοδικείου. Όλα φτιάχνονται εντός: τυρόπιτα, μπουγάτσα, σπανακόπιτα, λουκανικόπιτα και ζαμπονοτυρόπιτα. Σήμερα η δεύτερη γενιά, ο Ιωάννης Φώτης και ο Χρήστος Βασιλείου, συνεχίζουν να φτιάχνουν μόνοι τους τη ζύμη κουρού και να ανοίγουν τα φύλλα για την μπουγάτσα στον αέρα.

Από τις 3 το πρωί το εργαστήριο δουλεύει πυρετωδώς για να είναι έτοιμα τα φρέσκα της ημέρας στις 7, που έρχονται οι πρώτοι πελάτες .Η τυρόπιτα έχει βουτυράτο άρωμα, πλούσια γέμιση και τραγανή χειροποίητη ζύμη.Το 2013 η Δωδώνη μεταφέρθηκε απέναντι από τη στοά.

Λυκούργου 9, Ομόνοια, Τ/210-32.42.761. Δευτέρα-Σάββατο 07.00- 16.00

Η ΛΕΙΒΑΔΙΑ

Ψωμάκι και καλαμάκι στο χέρι

Πάνω από πενήντα χρόνια είναι γνωστό το σουβλάκι τους στην Κάνιγγος. Συγκεκριμένα η Λειβαδιά άνοιξε το 1965. Καλαμάκι χοιρινό στο χέρι ή καθιστός.Η ψησταριά χωράει δεκάδες σουβλάκια, η μυρωδιά είναι ωραία όσο περιμένεις στην ουρά.

Πλ. Κάνιγγος 2-4, Τ/210-38.32.413. Ψωμί και καλαμάκι 1,30 €. Καθημερινά 09.00-22.00 και Κυριακή 10.30-21.00

 

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 167.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών