ΕΞΟΔΟΣ

Κεφαλονιά: Τρία στέκια που μιλούν στην καρδιά των ντόπιων

Ψαροφαγικό street food, ψάρια μαγειρεμένα με χίλιους τρόπους σε μια προβλήτα πάνω από το νερό και μια ταβέρνα όπου χορταίνεις από νοικοκυροσύνη και φροντίδα.

04.09.2021| Updated: 15.06.2022
Φωτογραφίες: Μιχάλης Παππάς
Κεφαλονιά: Τρία στέκια που μιλούν στην καρδιά των ντόπιων

Κυανή Ακτή

Τραπέζια πάνω σε μια ξύλινη προβλήτα, με το νερό κάτω από τα πόδια μας. Στην Κυανή Ακτή, το καλό ρεστοράν της πόλης, φτιάχνουν έμπειρη κρεατόπιτα κεφαλονίτικη, στριφτή τυρόπιτα, κατσικάκι στον φούρνο και κολοκυθοκεφτέδες, όμως το ατού τους είναι η ψαροφαγία. Ολόφρεσκα ψάρια που μαγειρεύονται με όλους τους τρόπους. Ο ροφός έγινε πρώτα ταρτάρ και καρπάτσιο με συνοδεία από ταραμοσαλάτα και τραγανή αρμύρα, και μετά γιουβέτσι αξέχαστο.

Περιοχή Κολυμβητηρίου, Παραλιακός δρόμος Αργοστολίου, Τ/26710-26.680, 697-76.45.292, καθημερινά 11.00-00.00, κόστος: 15-30 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Avithos Preview

Η ταβέρνα του οινοποιού Πάνου Σαρρή είναι ένα όνειρο καλοκαιρινό. Χορταίνει πρώτα το μάτι, από νοικοκυροσύνη και φροντίδα. Η χωριάτικη ήταν μια κούκλα, στολισμένη και περιποιημένη. Απίθανες οι κοκκινιστές μελιτζάνες -λαδερό περιωπής-, σερβιρισμένες με πρέντζα. Το σαγανάκι, ωραία μαστιχωτό, γίνεται με φανταστικό ντόπιο λαδοτύρι. Η κρεατόπιτα κάνει περήφανο τον τόπο. Η ταραμοσαλάτα όπως πρέπει, με μια τσιμπιά σκορδάκι που αρέσει στους Κεφαλλήνες. Ο μπακαλιάρος αλιάδα «μιλάει» και λέει ότι οι ντόπιοι έχουν εντρυφήσει στο τηγάνισμα του παστού ψαριού και στις υποδειγματικές ισορροπίες της σκορδαλιάς.

Παραλία Άβυθος, Τ/26710-42.135, καθημερινά 10.00-23.00. Κόστος: 15-20 €/ άτομο χωρίς τα ποτά.

Στο Avithos Preview μαγειρεύουν παραδοσιακή κεφαλονίτικη κουζίνα ακριβώς μπροστά στην Άβυθο, μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Κεφαλονιάς.

Οψάριον Fish Bar

Η πιο ωραία έκπληξη του καλοκαιριού. Πρόβαλε απ’ τη γωνία σε έναν κάθετο παράδρομο του λιμανιού, μια σταλιά, χρωματιστό και περιπετειώδες. Εδώ σερβίρουν street food με κεντρικό θέμα το φρέσκο ψάρι μαγειρεμένο με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Ο σεφ και εμπνευστής του concept, Γεράσιμος Βαλλάτος, μας βομβάρδισε με λιχούδικα φαγητά, σε χάρτινα μπολ στο χέρι, κι εμείς με τη σειρά μας τον βομβαρδίσαμε με κομπλιμέντα. Φασόλια πιάζ με βινεγκρέτ λιαστής ντομάτας και τυρί στούμπα από τα Διλινάτα, κολοκυθάκια τηγανητά μαζί με γιαούρτι με δυόσμο, ριγανάδα με αρμυρή μπομπότα και γιδοτύρι Αγίας Ειρήνης, μπακαλιαροπιτάκια-γκιόζα τηγανητά με αγιολί κ.ά. Η Αθηνά και η Χριστίνα Φιλιππάτου, ψαρομανάβισσες από το ’99, πλαισιώνουν τον Γεράσιμο. Μια παρέα φίλων από τη Σάμη, που άνοιξαν το μαγαζί πέρσι τον Ιούλιο και μαγειρεύουν με πρώτη ύλη από τα διπλανά χωριά.

Δρακοπούλου 2, Αργοστόλι, Τ/26710- 24.030, μόνο delivery και take away, και λιανική πώληση νωπών ψαριών. Καθημερινά 11.00-22.00, Κυριακή κλειστά. Κόστος: σαλάτες και ορεκτικά 3 και5-7 €, κυρίως πιάτα 5-14 €.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 184.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών