ΕΞΟΔΟΣ

Μια στρείδια, μια καβούρια, και μια γυαλιστερές παρακαλώ!

10 αγαπημένα πιάτα με όστρακα και θαλασσινά γίνονται ισάριθμες αφορμές για έξοδο στην πόλη.

11.01.2022
Μια στρείδια, μια καβούρια, και μια γυαλιστερές παρακαλώ!

Έχουν την ιωδιούχο γεύση της θάλασσας και μια αδάμαστη σπιρτάδα. Αυτά τα πιάτα όχι μόνο τα παραγγέλνουμε κάθε φορά που επισκεπτόμαστε τα αντίστοιχα εστιατόρια, αλλά είναι και αφορμές για να τα επιλέξουμε για την έξοδό μας. Αυτά είναι ορισμένα από τα αγαπημένα μας φαγητά με όστρακα και θαλασσινά, που σερβίρονται στην Αθήνα και μας προκαλούν σιελόρροια και μόνο στη σκέψη.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hams and Clams (@hamsandclams)

Το Hams and Clams και τα φοβερά στρείδια του

Στο oyster bar της Μαρίνας Ζέας δεν χρειάζομαι ιδιαίτερη αφορμή για να πάω. Είναι από αυτά τα μαγαζιά που είναι αλλιώτικα από τα άλλα, βασισμένα σε μια ωραία και πρωτότυπη φαγητική ιδέα, αλλά ταυτόχρονα και το περιτύλιγμα είναι εξαιρετικά δελεαστικό, με τη θάλασσα και τις φαντεζί θαλαμηγούς της μαρίνας σε γκρο πλαν. Στον κατάλογό τους έχουν 7 διαφορετικές επιλογές για να απολαύσουμε τα στρείδια. Από τις αγαπημένες μου είναι τα κλασικά, βουτυράτα στρείδια Rockefeller με μαϊντανό και τρίμματα ψωμιού, και το σφηνάκι βότκα με στρείδι και χαβιάρι. Ν. Μ.

Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, Τ/210-41.86.683.

Στον Ζαρκαδούλα για καβουράκια

Η φάση στου Ζαρκαδούλα είναι happening. Η καλτ ψαροταβένα της Κοκκινιάς είναι λες και βρίσκεσαι σε νησί, γαλανόλευκη, φουλ παραδοσιακή, μια χαρμόσυνη όαση στην πειραιώτικη γειτονιά. Εδώ έχουν ωραίο τηγάνι. Την τελευταία φορά φάγαμε φρέσκα μπακαλιαράκια και κουτσομούρες τραγανές και χωρίς ίχνος λαδίλας. Φημίζονται για τα καβουράκια τους, που, ψημένα στα κάρβουνα, σερβίρονται λιτά, με ένα απλό λαδολέμονο. Μια εντελώς value for money λιχουδιά με αφράτο ψαχνό, που σπάνια βρίσκεις στην πόλη, και γι’ αυτό κάνουμε και τα στραβά μάτια που είναι κατεψυγμένα, Ατλαντικού. Ν. Μ.

Βιθυνίας 32, Νίκαια, Τ/210-42.52.770.

 

Μύδια Θεσσαλονίκης τηγανητά στο Υπερωκεάνιο

Ο κατάλογος στο Υπερωκεάνιο στο Χατζηκυριάκειο μοσχοβολάει θάλασσα. Λιχούδικα, ιωδιούχα πιάτα και ουζάκια, συνθέτουν μια μερακλίδικη ψαροκατάσταση. Από τα πιάτα επανάληψης, και μια από τις σπεσιαλιτέ του καταστήματος, είναι τα φρέσκα μύδια Θεσσαλονίκης που γίνονται τηγανητά μαζί με μια ελαφροσκορδάτη σάλτσα γιαουρτιού, ιδανική για μακροβούτια με μπουκιές ψωμιού. Τα μύδια τα κάνουν επίσης και αχνιστά και σαγανάκι, όλα τους νόστιμοι μεζέδες για τσίπουρο, ούζο ή κρασί. Ν. Μ.

Μαρίας Χατζηκυριάκου 48, Πειραιάς, Τ/210-41.80.030.

 

Τα Hasapika σερβίρουν στρείδια ολοζώντανα

Πιο φρέσκα βρίσκεις μόνο στη θάλασσα. Τα Hasapika, μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά, είναι ένα σκηνικό στημένο μπροστά σε ένα πάλαι ποτέ πατσατζίδικο. Από την ψαραγορά, από όπου τους χωρίζει ένας νωπός διάδρομος, προμηθεύονται ψάρια και θαλασσινά ημέρας, για να ετοιμάσουν κάποια λίγα μαγειρευτά, σαγανάκια, μακαρονάδες, ψαρόσουπα, και κυρίως ωραιότατο και οικονομικό σούσι. Εδώ κάθομαι για ολόφρεσκα στρείδια με τους θαλασσινούς χυμούς τους, σερβιρισμένα μποέμικα, επάνω σε τριμμένο πάγο μέσα σε καπάκια από φελιζόλ. Ν. Μ.

Αριστογείτονος 1, Αθήνα, Τ/216-07.07.026.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ΦΙΤΑ (@phitathens)

Μύδια με τρία υλικά στο ΦΙΤΑ

Η πιο κλασική συνταγή για μύδια σερβίρεται εδώ σχεδόν από την πρώτη μέρα που άνοιξε το μαγαζί. Σήμερα δύσκολα θα δείτε τραπέζι χωρίς τη στοίβα από τα γυαλιστερά μαύρα κελύφη. Κρασί, σκόρδο μπόλικο, μαϊντανός και μύδια Μηχανιώνας. Αν δεν είναι από τη Θεσσαλονίκη, θα είναι σίγουρα ελληνικά, τα ισπανικά δεν τα προτιμούν οι σεφ πατρόν. Κάντε κράτει στο ψωμί που φέρνουν στην αρχή, καθώς αξίζει 100% η βουτιά στη ρευστή σάλτσα τους. Σε αντίθεση με τα βελγικά moules frites, που θέλουν δίπλα ψωμωμένη τηγανητή πατάτα, εδώ τα τσιπς από φρέσκιες πατάτες κάνουν μια χαρά τη δουλειά. «Όταν βρεθώ κοντά στην αμμουδιά, τα αχνίζω με θαλασσινό νερό, για έξτρα νοστιμιά στη σάλτσα», μας λέει ο Φώτης Φωτεινόγλου. Ν. Δ.

Ντούρμ 1, Νέος Κόσμος, Τ/211-41.48.624.

 

 

O Proveleggios, τα χτένια και το ξινόμηλο

Πολύ λεπτοκομμένα χτένια, περασμένα στα γρήγορα από το μαντέμι, ξινόμηλο τόσο λεπτό που από κάτω διαβάζεις εφημερίδα, τσίλι, κρεμμυδάκι, ελαιόλαδο, λεμόνι κι αλάτι. Μπουμ, έκρηξη θαλασσινής δροσιάς, σε ένα έξυπνο καρπάτσιο με ηλεκτρισμένες ισορροπίες. Ιδέα και εκτέλεση άψογα, το μόνο που μένει είναι να ζητήσουμε κι ένα λευκό κρασί με φυσαλίδες, μια Σαντορίνη, μια ωραία Μαργαρίτα από το μπαρ ή κάποιο άλλο ξινούτσικο κοκτέιλ από τη λίστα που επιμελείται η Πόπη Σεβαστού. Ν. Μ.

Παραμυθίας 11, Αθήνα, Τ/210-52.34.749.

 

Κυδώνια με κουμκουάτ στο Varoulko Seaside

Δεν είναι μια ακόμα σπαγγετάδα με θαλασσινά, είναι Η σπαγγετάδα. Ο Λαζάρου λατρεύει αυτά τα μπουτίκ και κάπως αμπιγιέ, βιολογικής παραγωγής μακαρόνια Cipriani. Τα βράζουν al dente και τα προσθέτουν σε μια λευκή κρασάτη σάλτσα με κυδώνια και κουμ κουάτ. Ιώδιο, γλύκα και η τέλεια οξύτητα εσπεριδοειδών σε μια πιρουνιά. Ν. Δ.

Ακτή Κουμουνδούρου 54, Μικρολίμανο, Τ/ 210-52.28.400.

 

Το Annie Fine Cooking και η λατρεία για τα όστρακα

Τη μια φορά ήταν οι γιουφκάδες με σαλάδο, μύδια και γυαλιστερές, την άλλη ένα χριστόψαρο και κυδώνια γιαχνιστά με βούτυρο γάλακτος Μετσόβου και παστουρμά, μια τελευταία φορά ήταν το πιάτο με την τσουκνίδα και τα σέσκουλα, τσιγαριαστά με αρνίσια γλυκάδια, κυδώνια και γυαλιστερές. Μου φαίνεται ότι η σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου χρησιμοποιεί τα όστρακα σαν καρύκευμα, με το οποίο νοτίζει τα πιάτα της δίνοντάς τους την ιωδιούχα σπιρτάδα της θάλασσας. Τι κι αν το μενού αλλάζει συνέχεια, τα όστρακα, αναλόγως πάντα και με την εποχή, έχουν εδώ την τιμητική τους. Ν. Μ.

Μεναίχμου 4, Νέος Κόσμος, Τ/210-92.13.690.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vezené (@vezene)

Τα πολυτελή όστρακα του Vezene

Χτένια capesante, ψητά στον ξυλόφουρνο, κολοχτύπες, λινγκουίνι με αχινό, αχιβαδάκια και αρκετές ακόμα εμπνεύσεις από τη θάλασσα φιγουράρουν τακτικά ή πιο σταθερά στο μενού του Άρη Βεζενέ. Μια απίθανη σύλληψη του σεφ είναι τα λιγκουίνι με ωμές καραβίδες και χαβιάρι σε πλούσια σάλτσα bisque. Ζουμερή pasta, σαρκώδεις καραβίδες και εκρηκτική νοστιμιά θάλασσας από το χαβιάρι. Δυστυχώς δεν είναι πάντα διαθέσιμη, ζητήστε τη. Σε περίπτωση που σταθείτε άτυχοι, σίγουρα κάτι από τα υπόλοιπα θαλασσινά του καταλόγου θα σας ανταμείψει γευστικά. Ν. Δ.

Βρασίδα 11, Ιλίσια, Τ/210-72.32.002.

 

Γαρίδες στο κοντοσούβλι του Τραβόλτα

Παίρνουν τις καλύτερες γαρίδες της αγοράς, Κοιλάδος, σταχτιές ή απλές κόκκινες, φρέσκες, ελληνικές, ανάλογα με την εποχή και την διαθεσιμότητα. Τις περνάνε σε μια μικρή σούβλα και τις ψήνουν τόσο όσο. Λίγο η ποιότητα του οστρακόδερμου, λίγο το ιδανικό ψήσιμο, λίγο το υπέροχο ελαιόλαδο εκλεκτής παραγωγής από το Άγιο όρος που μπαίνει μετά το ψήσιμο και αποτελεί την καλύτερη σάλτσα, δεν θέλει πολύ να τρελαθείς με αυτό το πιάτο. Μαστόρικο ψήσιμο και ίδιας εμβέλειας νοστιμιά και στο καλαμάρι, που σερβίρεται με το μελάνι του στο πιάτο. Ν. Δ.

Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, Τ/ 210-57.19.222

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών