ΕΞΟΔΟΣ

Πέντε στάσεις για καφέ στο χέρι στο κέντρο της Αθήνας

Αν βρεθείτε στο κέντρο και χρειαστείτε μια δόση καφεΐνης επιλέξτε ένα από αυτά...

29.06.2021
Φωτογραφίες: Θάλεια Γαλανοπούλου

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 941.

1 Redd Coffee

Μικρό και ντιζαϊνάτο, το Redd άνοιξε πριν από λίγα χρόνια στο Κολωνάκι, όπου μας συστήθηκε μέσα από μια φρέσκια ιδέα. Σε αντίθεση με άλλους αντίστοιχους χώρους, επέλεξε να επικεντρωθεί όχι στη χώρα προέλευσης, αλλά στο γευστικό προφίλ της κάθε πρώτης ύλης. Για όποιον έχει διάθεση, η στιγμή της παραγγελίας μπορεί να μετατραπεί σε παιχνίδι πειραματισμού. Μπροστά από τις εσπρεσομηχανές τελευταίας τεχνολογίας βρίσκονται καρτέλες που περιγράφουν τα πιθανά επιθυμητά χαρακτηριστικά: μακρά επίγευση, οξύτητα, σώμα, πολυπλοκότητα. Ο barista, αφού ακούσει τις προτιμήσεις του ανθρώπου που βρίσκεται απέναντί του, δημιουργεί ένα διαφορετικό blend αλέθοντας τις σωστές αναλογίες από τους καφέδες που διαθέτει. Εκτός από απολαυστικό tailor-made καφέ, το Redd προσφέρει επίσης limited single origins και blends για το σπίτι, αλλά και έναν μοναδικά ισορροπημένο, αρωματικό cold brew που περνά δύο φορές από απόσταξη 12 ωρών και μπορεί να διατηρηθεί αρκετές εβδομάδες φρέσκος και νόστιμος στο ψυγείο.

Καψάλη 8, Κολωνάκι 216-9002141 Google Map

2 Taf Coffee Shop

Ήταν το πρώτο specialty coffee shop της πόλης. Διανύοντας τώρα τη δεύτερη δεκαετία λειτουργίας του, ο μικρός ναός του καφέ στην Εμμανουήλ Μπενάκη συνεχίζει να σερβίρει, σταθερά, ποιοτικά φλιτζάνια τα οποία επιμελούνται διακεκριμένοι baristi. Δίπλα στα κλασικά χαρμάνια του μπορεί να γευτεί κανείς εποχικούς καφέδες, όπως τον φρουτώδη Las Delicias από τη Νικαράγουα και τον φανταστικό Del Agua από την Κολομβία, που είναι ιδανικός για φίλτρου. Στο βάθος του καταστήματος υπάρχει μεγάλη γκάμα καφέδων για το σπίτι, καθώς και ποικιλία από ψαγμένα εξαρτήματα και αξεσουάρ.

Εμμανουήλ Μπενάκη 7, Αθήνα 210-3800014 Google Map

3 Samba Coffee Shop

Στη γωνία Σόλωνος και Λυκαβηττού βρίσκεται το coffee shop της ελληνικής εταιρείας Samba Coffee Roasters, που συλλέγει από τις καλύτερες παραγωγούς χώρες του κόσμου πρώτη ύλη, την οποία επεξεργάζεται, δημιουργώντας έπειτα ξεχωριστά χαρμάνια (ελληνικού καφέ, εσπρέσο, φίλτρου, βιολογικού, ροφήματα κ.ά.) στην ιδιόκτητη μονάδα της στην Αττική. Αλεσμένος καφές για το σπίτι, gadget αλλά και ωραία σάντουιτς που ετοιμάζονται καθημερινά είναι επίσης διαθέσιμα στον ζεστό χώρο.

Σόλωνος 36, Κολωνάκι 210-3637283 Google Map

4 Δυο γουλιές και δυο μπουκιές

Εμμονικοί και τελειομανείς με τον καφέ, αλλά ταυτόχρονα μια χαρά παιδιά, ο Νίκος και η Τάνια κρατούν στην πλατεία Κλαυθμώνος ένα coffee shop που ξεχωρίζει για πολλούς λόγους. Η σταθερότητα και η συνέπεια στις κούπες που σερβίρουν κάνουν κατοίκους και περαστικούς του κέντρου να επιστρέφουν στο μικροσκοπικό τους στέκι, που μένει ανέγγιχτο από οτιδήποτε περιλαμβάνει άρωμα, ώστε να μην επηρεάζεται το προϊόν τους. Αν ενδιαφερθείς, έχουν όρεξη να σου εξηγήσουν τα πάντα όσο πίνεις κάποιο χαρμάνι της taf ή κάποιον μονοποικιλιακό Roller roaster.

Δραγατσανίου 8, πλατεία Κλαυθμώνος 210-3473444 Google Map

5 Kaya

Μπορεί να είναι κρυμμένο μέσα στη Στοά Μπολάνη, ελάχιστοι είναι όμως οι Αθηναίοι coffee aficionados που δεν έχουν επισκεφθεί τη διαγώνια μπάρα του για να δοκιμάσουν έναν από τους πιο καλοφτιαγμένους και προσιτούς εσπρέσο του κέντρου. Οι ιδιοκτήτες συνεργάζονται με όλους σχεδόν τους Έλληνες roasters και κάθε εβδομάδα φιλοξενούν στους μύλους τους διαφορετικές επιλογές. Αξίζει να περιμένει κανείς για λίγο στην ουρά που δημιουργείται, αλλά προσοχή, εδώ δεν θα συναντήσεις καφέ φίλτρου, παρά μόνο ζεστές και κρύες παρασκευές με βάση τον εσπρέσο.

Βουλής 7, Σύνταγμα 213-0284305 Google Map

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών