ΕΞΟΔΟΣ

Ρουστίκ αυθεντική ταβέρνα ή σούσι δίπλα στο κύμα, στη Ρόδο θα βρεις απ’ όλα

Ένα κολάζ από αντιθέσεις όπου η κοσμοπόλιταν ατμόσφαιρα της Ιαλυσού συναντά τον μπρουτάλ αέρα του Έμπωνα. Κι όλα χωράνε.

18.08.2021| Updated: 07.04.2022
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Κατζάκης
Ρουστίκ αυθεντική ταβέρνα ή σούσι δίπλα στο κύμα, στη Ρόδο θα βρεις απ’ όλα

Ακταίον

Ίσως το ομορφότερο μέρος για brunch σε όλο το νησί, στην είσοδο της μεσαιωνικής πόλης. Το Ακταίον στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο που χτίστηκε επί Οθωμανικής κατοχής τον 16ο αιώνα και που στη συνέχεια οι Ιταλοί μετέτρεψαν στο περίφημο Circolo d’ Italia, τη Λέσχη Ιταλών Αξιωματικών δηλαδή. Από το 2015, μετά την πλήρη ανακατασκευή, πιστή στο αρχικό αρχιτεκτονικό σχέδιο, το κτίριο στεγάζει τον πολυχώρο day and night Ακταίον, σε δύο επίπεδα. Ο Ροδίτης σεφ Λευτέρης Μοσχίδης, ειδικευμένος στα ζυμάρια και τα ψησίματα, έριξε το βάρος του στο πρωινό και το brunch με μια αξιοζήλευτη ποικιλία από αλμυρά και γλυκά πιάτα. Δοκιμάστε το γιαούρτι με μούσλι και σάλτσα αβοκάντο ή το γιαούρτι με φράουλες, τραγανό μπισκότο, καρύδια και φρέσκα φρούτα. Οι βάφλες με φυστικοβούτυρο, σιρόπι φράουλας και αμύγδαλα είναι χορταστικές και πεντανόστιμες, ενώ τα πανκέικς σερβίρονται σε γλυκές και αλμυρές εκδοχές. Μην παραλείψετε την απίθανη πράσινη ομελέτα με σπανάκι, φέτα και αβοκάντο. Β. Κ.

Πλ. Ελευθερίας, Ρόδος, Τ/22410-76.856, ανοιχτά όλη μέρα, κόστος: από 15 €/ άτομο.

Το Ακταίον, σε ένα κτίριο με ιστορία αιώνων.

Ταβέρνα Ηλίας

Η χωριάτικη ταβέρνα του Ηλία και της Ρούλας Κωνσταντάκη λειτουργεί από το ’89. Φτιάχνουν δικό τους κρασί και σούμα, έχουν γουρούνια, ζυμώνουν τραχανά και παράγουν λάδι, μαζεύουν και ξεραίνουν βότανα. Aπό τον ξυλόφουρνο βγαίνει ένα πλατύ σταρένιο, προζυμόψωμο μοσχοβολιστό. Αυτό ήταν κι ο πυρήνας του τραπεζιού. Γύρω του, παστό τυρί της μάντρας, καραβόλοι (σαλιγκάρια) με άγρια χόρτα, ομελέτα με μόπλευρο (το σπαράγγι του Έμπωνα), γιαπράκια με λαγό, πέρδικα με τραχανά. Ν. Μ.

Έμπωνας, Τ/22460-41.415, καθημερινά 11.00-02.00, κόστος: 12-18 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Η οικογένεια Κωνσταντάκη παραδίδει μαθήματα νόστιμης παραδοσιακής κουζίνας στην ταβέρνα Ηλίας στον Έμπωνα.

Amalfi Coast Restaurant – Sushi bar

Από τους πιο μερακλίδικους χώρους για φαγητό και ποτό στο νησί, πάνω στην απέραντη αμμουδιά της Ιαλυσού. Ξύλο, υφάσματα και μπαμπού σε δύο επίπεδα για να απολαύσετε ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα του Αιγαίου. Στα πιάτα ο σεφ Γιώργος Φαρδούλης παίζει με ιδιαίτερη άνεση με την ιταλική μεσογειακή κουζίνα όσο και με τα σούσι – δύο σελίδες από τον κατάλογο είναι αφιερωμένες στο ωμό ψάρι με άψογα sashimi, nigiri, hako, temari, hosomaki, uramaki. Τα υπόλοιπα πιάτα είναι όλα ένα κι ένα. Λατρέψαμε τις ψητές γαρίδες με τραγανό μπέικον, πουρέ περουβιανής πατάτας και beurre blanc, το tiradito τόνου με γάλα της τίγρης, τσίλι, πρασουλίδες και κράκερς από nori αλλά και τα ζυμάρια στον ξυλόφουρνο, από πίτσα bufala μέχρι το καλτσόνε με ντομάτα, τυρί κρέμα, σαλάμι, προσούτο και παρμεζάνα αλλά και το πεϊνιρλί με μοτσαρέλα και προσούτο. Κλείσαμε με choux au craquelin με μουσλίν με φυστίκι Αιγίνης, βατόμουρα και σοκολάτα Valrhona αλλά και και την τάρτα-τσιζκέικ μύρτιλο με σορμπέ γλυκόριζας. Β. Κ.

Παραλία Ιξιά, Ιαλυσός, Τ/6937-515.912, καθημερινά 10.00-02.00, κόστος: 30-35 €/ άτομο (με κρασί)

Το Amalfi Coast, από όπου θα απολαύσουμε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα στο νησί.

Mediterranean all day restaurant NOP

Χαλαρή ατμόσφαιρα δίπλα στο κύμα, από νωρίς για πρωινό μέχρι αργά το βράδυ για ποτό. Το Mediterranean είναι ένα από τα 2 ξεχωριστά εστιατόρια που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στο ανακαινισμένο συγκρότημα του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου –το δεύτερο είναι ένα bar-restaurant με κουζίνα Nikkei- ενώ ένα τρίτο εστιατόριο αναμένεται μέσα στη χρονιά αποκλειστικά για ψάρια και θαλασσινά. Στο Mediterranean ξεκινάς με πρωινό ή brunch, μετά τις βουτιές συνεχίζεις με comfort food και καταλήγεις με fine dining, με πιάτα από τον σεφ Αντώνη Μανιά και τον pastry chef Μάριο Κορωναίο. Στο à la carte μενού ξεχωρίζουν τα ορεκτικά και τα κύρια πιάτα με βάση τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά (από ντόπιους ψαράδες), τα sushi και τα signature rolls. Δοκιμάστε το μυλοκόπι σύβραση με μποκ τσόι και κρέμα ταραμά με γλυκοπατάτα αλλά και την πανσέτα μαύρου χοίρου με πουρέ αρακά, σάλτσα φασκόμηλου με κόκκινα φρούτα και μοβ πατάτα. Θαυμάσια και δροσερά τα επιδόρπια, όπως η γλυκιά χωριάτικη με κρεμ μπριλέ φέτας, ντοματίνια σε όσμωση, αγγούρι γλυκό πίκλα, περικαφτή (ψωμί ψημένο στα κάρβουνα), τσιπς και χώμα ελιάς. Β. Κ.

Nαυτικός Όμιλος Ρόδου, Πλατεία Κουντουριώτη, Ρόδος, Τ/22410-38.043, καθημερινά, από τις 10.00 το πρωί έως αργά το βράδυ, κόστος: 30 €/ άτομο με κρασί

Ο πλήρως ανακατασκευασμένος Ναυτικός Όμιλος Ρόδου, εκτός από τις σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις του, περιλαμβάνει και δύο εστιατόρια – ένα τρίτο μόνο με ψάρια και θαλασσινά αναμένεται μέσα στη χρονιά.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 184.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών