Άψογη διαχείριση διακεκριμένης πρώτης ύλης, νοιάξιμο στο μαγείρεμα, μαζί και τεχνική.
Η θέση: Ακριβώς απέναντι από το Θέατρο Απόλλων, ένας όμορφος περίπατος από το λιμάνι και μόλις μερικά μέτρα από την πλατεία Μιαούλη, στο κέντρο της Ερμούπολης.
Η ατμόσφαιρα: Πανέμορφος κρυφός κήπος, κομψή εσωτερική σάλα, ντόπιοι με γαστρονομικές ανησυχίες και ξένοι επισκέπτες που μακαρίζουν την τύχη τους για τούτην εδώ την ανακάλυψη.
Το φαγητό: Στην απλότητα κρύβεται το μεγαλείο, κι εκεί αναγνωρίζεις γνώση και συνείδηση. Και ξεκινώ έτσι γιατί έτσι ξεκινά κι ο σεφ την παρουσίαση των πιάτων του. Προσφέροντάς μας κέρασμα, ένα αποφλοιωμένο, ολόγλυκο κι ολόφρεσκο συριανό πομοντόρι με μόλις δύο φύλλα ντόπιας κάππαρης ως μοναδικό καρύκευμα και στολίδι μαζί. Λιτότης, περιεκτικότης. Ο Κωνσταντίνος Μπουραντάς είναι από τους μάγειρες που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον, παρά το γεγονός ότι το εστιατόριό του βρίσκεται εκτός… εμβέλειας, στη Σύρο που, διστακτικά ακόμα, αρχίζει να μπαίνει στον γαστρονομικό χάρτη.
Ο chef-restaurateur του Avant Garden, παρουσιάζει μια βατή δημιουργική κουζίνα με λεπτότητα και φινέτσα, βασισμένη σε νησιώτικες πρώτες ύλες, άψογες τεχνικές και καθαρές παρουσιάσεις. Στα ορεκτικά του φετινού μενού ξεχωρίσαμε τον κολιό ά-ψητό σε εκδοχές πατέ (φορμαρισμένο ανάμεσα σε δυο στρογγυλές φέτες φρυγανισμένου ψωμιού), μαριναρισμένο και ψητό, σερβιρισμένο με αγγούρι τουρσί και γλιστρίδα, επίσης το πικάντικο χταπόδι με σαλάτα μαυρομάτικα και τζιντζεροταραμά, και τις τραγανές γαρίδες «κανταΐφι» σαγανάκι με πιπεριά, φέτα και γλυκάνισο – όμορφο plating, δημιουργικότητα και σεφίστικες τεχνικές, πλην όμως κατανοητά, με ουσία και νοστιμιά. Κάτι μεταξύ ορεκτικού και σαλάτας είναι το τονάκι Αιγαίου με αμπελοφάσουλα, αγγούρι, κόλιανδρο και τσίλι – signature πιάτο του Μπουραντά-, πεντανόστιμη είναι κι η νησιώτικη σαλάτα καπρέζε με κρασοτύρι Κύθνου, μαραθόλαδο, κολοκύθια, ελιές και ντομάτα. Στα κυρίως πιάτα του καλοκαιρινού καταλόγου βρίσκουμε τέσσερα κρεατικά και τρία ψαρικά – χωρίς να θέλω να υποβιβάσω τα πρώτα, τα δεύτερα είναι το φόρτε του: τσιπούρα με λεμόνι-περγαμόντο και αρμύρα, μπακαλιάρο κουσκουσέ με σουτζούκι και βασιλικό, και μυλοκόπι σπανακοριζότο με τζίντζερ και ταραμά. Από αυτά τα τρία δεν ξέρω ποιο να πρωτοδιαλέξω, αφού είναι όλα τους άψογα σε εκτέλεση και γεύση. Δύο ακόμα σιγουράκια είναι τα σπαγγέτι με ρετσίνα, καπνιστό ξιφία, γαρίδες και σαφράν – πιάτο με νοστιμιά ως το μεδούλι -, και το καλοχυλωμένο ριζότο παντζαριού, αληθινό σουξέ του καταλόγου, που σερβίρεται με νεροκάρδαμο, βολάκι Άνδρου, καρύδια και αριάνι. Άψογη διαχείριση υλικών, φαντασία και φροντίδα στην πρώτη ύλη, και κυρίως καλό χέρι. Καλό χέρι και στα γλυκά, αφού μπαίνω στον πειρασμό να αναφερθώ και στις τρεις, ισάξια πετυχημένες επιλογές του μενού, ξεκινώντας από το φουλ εξωτικό γλυκό pina colada με μπαβαρουάζ ανανά, συνεχίζοντας με την θεϊκή chocolate lovers σοκολάτα 70% που απαρτίζεται από μια σύνθεση τρυφερής μους και πυκνής γκανάζ, κρέμας εσπρέσο, φρεσκοψημένης βάφλας και φτιαγμένο in house παγωτό σοκολάτας, και ολοκληρώνω με το απόλυτα συριανό γλυκό, ένα μοσχομυρωδάτο παγωτό λουκούμι με τριαντάφυλλο, τριφτή μαρέγκα και σιρόπι βατόμουρου.
Ο λογαριασμός: 20-25 €/άτομο χωρίς τα ποτά. Σε ορισμένα πιάτα υπάρχει η επιλογή μισής μερίδας σε χαμηλότερη τιμή, ώστε αν θέλουμε να επιλέξουμε και να δοκιμάσουμε περισσότερες γεύσεις.
Η κάβα: Αρκετά καλή λίστα με ελληνικά κρασιά που έχει ακόμα περιθώρια να εμπλουτιστεί τόσο σε ποικιλία όσο και σε πιο ψαγμένες επιλογές, δίνοντας παράλληλα την αναμενόμενη έμφαση στον αιγαιοπελαγίτικο αμπελώνα. Οι καπνιστές θα βρείτε και συντηρητή με πούρα.
Επιπλέον πληροφορίες: Την καλοκαιρινή σεζόν είναι ανοιχτά καθημερινά 12:00-00:30.