ΕΞΟΔΟΣ

Aristide, Σύρος: Δείπνο με θέα ζηλευτή, σε ένα από τα ομορφότερα ξενοδοχεία του νησιού

Στο rooftop του πεντάστερου ξενοδοχείου Aristide στα Βαπόρια της Ερμούπολης προσεγγίζουν την ελληνική κουζίνα με ανανεωτική ματιά.

23.08.2023
Aristide, Σύρος: Δείπνο με θέα ζηλευτή, σε ένα από τα ομορφότερα ξενοδοχεία του νησιού

Η βόλτα στα Βαπόρια, τη λουσάτη περιοχή που βρίσκεται στο «φιλέτο» της Ερμούπολης, είναι επιβεβλημένη για όποιον επισκέπτεται το νησί για τις διακοπές του. Φανταχτερά, υπερσίκ νεοκλασικά αρχοντικά σε όλες τις αποχρώσεις του λουκουμιού, πολλά από τα οποία είναι θεμελιωμένα πάνω στα βράχια, σχεδόν μες στη θάλασσα, κι ένας από τους ομορφότερους και μεγαλύτερους ναούς των Κυκλάδων, ο Άγιος Νικόλαος, πολιούχος της Ερμούπολης, με τους ιωνικούς κίονες και τις παραστάδες με τα κορινθιακά επίκρανα, στολίδι κι αυτός στην κυριλέ γειτονιά. Εδώ βρίσκεται ένα ακόμα αρχιτεκτονικό κόσμημα, το ξενοδοχείο Aristide του οποίου η αποκατάσταση ολοκληρώθηκε πριν από 3 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣύρος: τα τοπ 46 μέρη για φαγητό, γλυκό και ποτό του φετινού καλοκαιριούΣύρος: τα τοπ 46 μέρη για φαγητό, γλυκό και ποτό του φετινού καλοκαιριού Το eco-friendly, μπουτίκ ξενοδοχείο με τις εννέα πολυτελείς σουίτες, ανήκει στην οικογένεια Aristide, που έχουν μακρινές ελληνικές ρίζες, στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό, δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής του νησιού των αρχών του 19ου αιώνα, και συνδυάζει τη γοητεία και την κομψότητα του παλαιού κόσμου, με το σύγχρονο ντιζάιν. Το κτίριο, με τη δραματική μαρμάρινη σκάλα και τους δωρικούς κίονες, παραπέμπει σε ελληνικά νεοκλασικά, με αρ ντεκό στυλ. Με γνώμονα ένα lifestyle απαλλαγμένο από οτιδήποτε περιττό, οι πολυτελείς, κοινόχρηστοι χώροι κοσμούνται από μια ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης γνωστών καλλιτεχνών, όπως Christy Lee Rogers και Riccardo Vecchio, ενώ στους ορόφους του παρουσιάζονται κατά καιρούς νέες συλλογές έργων καθώς το Aristide φιλοξενεί και ένα Residency Program όπου καλλιτέχνες μένουν, δημιουργούν και εκθέτουν στο ξενοδοχείο.

Μαγειρική με βιολογικά υλικά, επηρεασμένη από την ελληνική κουζίνα

Στην εσωτερική, κατάφυτη αυλή στο ισόγειο σερβίρεται το πρωινό που έχει τοπικό χαρακτήρα και αντλεί πρώτη ύλη από το νησί, τις Κυκλάδες, αλλά και από τη δική τους μικροκαλλιέργεια βιολογικών λαχανικών, ενώ το δείπνο, που έχει ανάλογο χαρακτήρα, σερβίρεται συνήθως στην ταράτσα με την υπέροχη θέα στην Ερμούπολη, στη θάλασσα και στα γύρω νησιά. Καθισμένοι αναπαυτικά στις πιο άνετες πολυθρόνες του κόσμου, τις βίντατζ Honoré Croisette, απολαύσαμε νόστιμα κοκτέιλ με ωραίες ισορροπίες, και πριν ξεκινήσουμε το δείπνο παραγγείλαμε ένα μπουκάλι κρασί από μια μικρή, ελληνική λίστα.

Το μενού του φαγητού που έχει δημιουργήσει ο σεφ και σομελιέ Πέτρος Μπραϊκίδης έχει χτιστεί με κριτήριο την τοπικότητα και την εποχικότητα των υλικών, αντλώντας έμπνευση από την ελληνική κουζίνα, και πιο ειδικά και από τη συριανή, λαμβάνοντας υπόψη φυσικά και το κοινό του ξενοδοχείου, του οποίου οι ένοικοι είναι ως επί το πλείστον ξένοι. Με αυτά ως δεδομένα, θα βρούμε και μύδια αχνιστά σε κρασάτη σάλτσα με τζίντζερ, και καλαμαράκια τηγανητά παναρισμένα σε κινόα και πατατάλευρο (gluten free), και ριζότο μελιτζάνας ως αναφορά στη μελιτζανοσαλάτα και το μελιτζανοπίλαφο, όπως και αστακομακαρονάδα με σάλτσα από τη μπισκ της. Δοκιμάσαμε επίσης ένα κλασικό σερί από ελληνικούς μεζέδες, όπως ταραμοσαλάτα με αυγοτάραχο Μεσολογγίου, μαϊντανοσαλάτα, και το ωραιότερο όλων, τη φάβα Σχοινούσας με καπνιστή ντομάτα, κάππαρη και μάραθο, που συνοδεύονται από λεπτό, μυρωδάτο και ξινούτσικο ψωμί 48ωρης ωρίμασης και ντόπιο αγελαδινό βούτυρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚέρκυρα: 9 στάσεις στο ανεξάντλητα νόστιμο, συναρπαστικό νησί του ΙονίουΚέρκυρα: 9 στάσεις στο ανεξάντλητα νόστιμο, συναρπαστικό νησί του Ιονίου

Στο μενού θα βρούμε μια ωραία και δωρική ελληνική σαλάτα με τα δικής τους καλλιέργειας βιολογικά ντοματίνια και βουβαλίσια μπουράτα από την Κερκίνη, χειροποίητα μαντί με γιαούρτι και σουμάκ, και μερικές επιλογές σε κρέατα, κάποια εκ των οποίων είναι premium κοπές από βιολογικά Black Angus Λάρισας. Σεβίτσε, καρπάτσιο και ταρτάρ δεν λείπουν ούτε από αυτόν τον κατά τα άλλα, ελληνικής έμπνευσης κατάλογο. Υπάρχουν εδώ και οι κλασικές πολυτέλειες ενός πεντάστερου ξενοδοχείου, όπως στρείδια Fine de Claire και Gillardeau, και χαβιάρι Thesauri από την Άρτα. Κλείσαμε με ένα εξαιρετικό, καμένο cheesecake με γλυκό κουταλιού βύσσινο και fleur de sel, που αν και αρκετά πληθωρικό για το τέλος ενός δείπνου, είναι ιδιαιτέρως νόστιμο, και τελικά όχι και τόσο μπουχτιστικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠάρος: Όλα τα στέκια που πρέπει να ξέρει ένας foodieΠάρος: Όλα τα στέκια που πρέπει να ξέρει ένας foodie

Aristide

Μπαμπαγιώτου 27, Ερμούπολη, Σύρος
  • Τηλέφωνο: 22810-81.601
  • Ωράριο: Καθημερινά από τις 21.00-23.30
  • Κόστος: 40-60/άτομο (χωρίς τα ποτά)

Εστιατόρια

Νησιά Αιγαίου

Σύρος

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών