ΕΞΟΔΟΣ

Σύρος: Καλοκαιρινά ραντεβού για ποτό στο MouSouTou 

Ένα δροσερό μπαρ σε ένα σοκάκι της Ερμούπολης κι ένας κατάλογος love letter στα τζιν τόνικ και στα spritz.

03.08.2023
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Πετράκης
Σύρος: Καλοκαιρινά ραντεβού για ποτό στο MouSouTou 

Η αγαπημένη μου ώρα στο MouSouTou, το ολοκαίνουργιο μπαρ που άνοιξαν στην Ερμούπολη ο Αριστοτέλης Κόρδας και η Μαργαρίτα Ισαακίδου, είναι όταν αρχίζει και σουρουπώνει, που δροσίζουν τα πλακόστρωτα και τα μάρμαρα της πόλης, και ο ουρανός κοκκινίζει στα χρώματα του ηλιοβασιλέματος. Είναι η πιο ταιριαστή ώρα για το MouSouTou, που αγαπά πολύ τα σπριτς και φλερτάρει με τη φιλοσοφία του απεριτίβο. Οι τραγανές μπουρμπουλήθρες ομορφαίνουν τη βραδιά και το απόμερο σοκάκι ζει για δεύτερη φορά μέσα στη μέρα, αφού το πρωί εκεί λειτουργούν ακόμα κάποια από τα παλιά εμπορικά μαγαζιά της πόλης, όπως δυο καταστήματα οικιακών ειδών, η αποθήκη μιας κάβας, ένα κατάστημα οπτικών, ένας παλιός τσαγκάρης και μερικά γραφεία που στεγάζονται στους μικρούς ορόφους στις παλιές μονοκατοικίες. Το μπαρ δεν είναι μέσα στην περαντζάδα, θέλει παράκαμψη, ψαχούλεμα και βόλτα στα στενά της Ερμούπολης, είναι στα όρια του speakeasy, κι αυτό είναι κομμάτι του μυστηρίου, μια όμορφη περιπέτεια στον υπέροχο λαβύρινθο του νησιώτικου αστικού ιστού.

Φωτό: Αλέξανδρος Πετράκης. Η Μαργαρίτα κι ο Αριστοτέλης, οι φιλόξενοι ιδιοκτήτες του MouSouTou, είναι λάτρεις των τζιν, των ταξιδιών και της Σύρου

Φωτό: Ελισάβετ Φερμάνογλου

Φωτό: Ελισάβετ Φερμάνογλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣύρος: τα τοπ 46 μέρη για φαγητό, γλυκό και ποτό του φετινού καλοκαιριούΣύρος: τα τοπ 46 μέρη για φαγητό, γλυκό και ποτό του φετινού καλοκαιριούΕκεί που σήμερα είναι στημένη η μπάρα του MouSouTou και ο εσωτερικός χώρος με την αφαιρετική διακόσμηση, βρισκόταν κάποτε μια από τις εμπορικές αποθήκες της Ερμούπολης, που χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα, και η οποία παρέμενε εδώ και πάνω από δέκα χρόνια ερμητικά κλειστή. Στα σέικερ εδώ την τιμητική τους έχουν τα τζιν, ενώ τα κοκτέιλ είναι εμπνευσμένα από τα ποτά που ανακάλυπταν στα ταξίδια τους, στα ευρωπαϊκά μπαρ που επισκέπτονταν, ο Αριστοτέλης και η Μαργαρίτα. Για τα σπριτς χρησιμοποιούν ως βάσεις ελληνικά, γαλλικά και ιταλικά βερμούτ, λικέρ και αφρώδη κρασιά. Έχουν ένα μικρό κατεβατό από δαύτα. Όχι άπειρα, δεν είναι ανεξάντλητος ο κατάλογος, έχει άποψη. Την άποψη των ιδιοκτητών και το προσωπικό τους, καλό γούστο.

Φωτό: Ελισάβετ Φερμάνογλου

Φωτό: Ελισάβετ Φερμάνογλου

Φωτό: Ελισάβετ Φερμάνογλου

Φωτό: Ελισάβετ Φερμάνογλου

Ό,τι πρέπει για να γαργαλήσει τον ουρανίσκο τις ημέρες του καύσωνα είναι το Averna Limonata, το Vamma με τόνικ, το κλασικό Aperol Spritz. Η έμφαση δίνεται γενικώς στα καθαρά blends που δεν φτιάχνονται με σιρόπια ή μείγματα, παρά μόνο με τον συνδυασμό ποτών. Καλοφτιαγμένο είναι το Νεγκρόνι, αλλά και οι παραλλαγές του. Το τζιν τόνικ το βρίσκουμε σε διάφορες εκδοχές, μια εκ των οποίων φτιάχνεται με γαλλικό τζιν Nuage και ελληνικό τόνικ Three Cents, είναι signature και τη βρίσκουμε με το όνομα MouSouTou GinTonic. Νόστιμη είναι η Παλόμα και ξινή η Μαργαρίτα τους με σωστές αναλογίες και ωραίες ισορροπίες, σικ και κοφτερό το Dry Martini, ενώ στη λίστα θα βρούμε και μερικά ακόμα κλασικά κοκτέιλ, αποστάγματα και κρασιά. Λίγα και επιλεγμένα ποιοτικά τυριά από τα τυροκομεία του νησιού συμπληρώνουν την εμπειρία.

Φωτό: Αλέξανδρος Πετράκης

Το ίδιο το όνομα MouSouTou που σημαίνει δικό μου, δικό σου, δικό του, περιγράφει συνοπτικά τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη και της Μαργαρίτας, που τους αρέσει να είναι οικοδεσπότες, να δέχονται κόσμο και να έχουν ένα χώρο που τον θεωρούν προέκταση του σπιτιού τους. Ωραίο στέκι, καλή μουσική, ποιοτικά ποτά, μια πόλη μέσα στο νησί, αυτοί, εγώ κι εσύ.

MouSouTou

Ηπείρου 7, Ερμούπολη, Σύρος

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Μπαρ

Νησιά Αιγαίου

Σύρος

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών