ΜΑΓΑΖΙΑ

Σύρος: τα τοπ 46 μέρη για φαγητό, γλυκό και ποτό του φετινού καλοκαιριού

Πού θα φάμε και πού θα πιούμε στην αστική πρωτεύουσα των Κυκλάδων; Τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα ζαχαροπλαστεία και τα καφέ όπως τα κατέγραψε πρόσφατα η συριανή δημοσιογράφος του Γαστρονόμου.

22.05.2023| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Πετράκης
Σύρος: τα τοπ 46 μέρη για φαγητό, γλυκό και ποτό του φετινού καλοκαιριού

Μια πανέμορφη πόλη που αναδύεται στη μέση των Κυκλάδων, ένας μεσαιωνικός οικισμός ψηλά στον λόφο, παραλίες στρωμένες με μαλακή άμμο και μια συγκλονιστική απλωσιά στη βόρεια πλευρά του νησιού, με ασύλληπτη θέα στο Αιγαίο. Η Ερμούπολη, η Άνω Σύρος, η βελούδινη ακτογραμμή της και η Απάνω Μεριά. Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων είναι ένα κράμα πολιτισμών, με δεκάδες επιλογές και δραστηριότητες για κάθε επισκέπτη, τόσο απρόσμενα εντυπωσιακή, σχεδόν εξωτική μέσα στο γαλανόλευκο του Αιγαίου.

Το πρωινό στο Πλόες είναι μια μοναδική εμπειρία

Καλημέρες με νόστιμα πρωινά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ50 αιγαιοπελαγίτικα κρασιά για τις διακοπές μας50 αιγαιοπελαγίτικα κρασιά για τις διακοπές μαςΟι βόλτες στην Ερμούπολη –που άρχισε να κατοικείται σταδιακά από πρόσφυγες από το 1822–, είναι υπέροχες νωρίς το πρωί με τη δροσιά, τότε που οι ακτίνες του ήλιου λούζουν τα εμβληματικά αρχοντικά της. Στα στενά της πόλης θα βρούμε τα ωραιότερα πρωινά στην αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια, στα πανέμορφα μπουτίκ ξενοδοχεία Aristide (Μπαμπαγιώτου 27, Τ/22810-81.601) και Πλόες (Απόλλωνος 2, Τ/22810-79.360), με θέα που κόβει την ανάσα. Στο μεν Aristide, να δοκιμάσετε συριανή ομελέτα τιριτιτίμ με ντόπια αυγά, βιολογικά κολοκυθάκια και δυόσμο από τον κήπο τους, καθώς και αυγά ποσέ σε σαγανάκι με μπριάμ, και αργότερα απολαύστε το δημιουργικό μενού φαγητού και τα νόστιμα κοκτέιλ τους. Στις δε Πλόες, σε ένα συγκλονιστικό μπαλκόνι που κρέμεται επάνω από το νερό, απολαμβάνουμε μπρέκφαστ χορταστικό και βασισμένο σε τοπικά υλικά, αυγά, σάντουιτς, vegan επιλογές, και επίσης καλοφτιαγμένα κοκτέιλ.

Στο ξενοδοχείο Aristide για πρωινό με θέα θάλασσα και Ερμούπολη
Έμφαση σε βιολογικά υλικά από το μποστάνι τους, και έμπνευση από τοπικές συνταγές της Σύρου

Νόστιμο και χορταστικό πρωινό θα βρούμε και στο Poem (Ακτή Παπάγου, Ερμούπολη, Τ/ 698-00.89.700) μπροστά στην προκυμαία του λιμανιού, που εφέτος σερβίρει τις ωραίες ιδέες της Ελισάβετ Παπαθανασιάδου. Ωραίο τοστ με αβοκάντο και αυγό ποσέ ή τηγανητό, αυγά shaksuka, bowl πληθωρικά, υγιεινά και vegan, κι επίσης pancakes, σαλάτες και τέλεια sando – μου άρεσε πολύ αυτό με το χοιρινό, με χειροποίητες πίκλες, κόλιανδρο, τσίλι και πικάντικη μαγιονέζα. Ζητήστε οπωσδήποτε την ωραιότατη αποδομημένη λεμονόταρτα με βαθύ άρωμα πικραμύγδαλο.

Τα πρωινά στο Poem τα επιμελείται η Ελισάβετ Παπαθανασιάδου

Open toast με αβοκάντο στο Poem

Για πρωινό στην Άνω Σύρο, θα πάτε στο ολοκαίνουριο μπαλκόνι της Βραζιλιάνας των Πετραλώνων (Δον Ιωάννου Στεφάνου 8, Τ/22810-76.356) που ξεκαλοκαιριάζει από πέρσι στο νησί. Με θέα καταπληκτική, θα απολαύσετε στον vintage χώρο τους από πρωινά και καφέδες, μέχρι κοκτέιλ, ποτά, πίνσα, μαραθόπιτα και άλλες λιχουδιές για το ποτό μέχρι αργά το βράδυ.

Νοστιμιές και αγνάντι μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι. Στην ταβέρνα Πλακόστρωτο στο Σαν Μιχάλη
Μια δυνατή ομάδα βρίσκεται στην κουζίνα του Πλακόστρωτου. Από αριστερά, η Συριανή μαγείρισσα Μαρία Αργυρού, ο σεφ Νικόλας Μπραγουδάκης, και η μαγείρισσα και ιδιοκτήτρια Λίτσα Μαρκέλλου
Στο Πλακόστρωτο σερβίρουν ένα νοικοκυρεμένο μικρό μενού, ταβέρνας του σήμερα

Σπέσιαλ χαρμάνια, καλοψημένοι καφέδες 

Τους καλύτερους καφέδες στο νησί τους φτιάχνουν στα στενάκια της Ερμούπολης δύο πολύ όμορφα μαγαζιά: το Armadillo (Εμ. Ροΐδη 9, Τ/22810-88.133) και το Epta Syros (Πελοποννήσου 7). Στο μεν πρώτο χρησιμοποιούν κόκκους καφέ Mr Bean και μαζί σερβίρουν νόστιμο brunch, ενώ στο Epta έχουν τους καφέδες της Area 51 και για πρωινό πάνκεϊκς και αυγά. Θα σας άρεσε να πάρετε τον καφέ σας σε μια γκαλερί; Τότε να κάνετε μια στάση στο Plastico (Πάρου 9, Τ/22810-80.426), στους τοίχους του οποίου εκτίθενται έργα τέχνης και στις προθήκες του γλυκά και αρμυρά ημέρας.

Μια Σιτσιλιάνα στην Ερμούπολη
Στον ελεύθερο χρόνο της, η Ιταλίδα Κιάρα Αλιότα φτιάχνει γλυκά για το Plastico, το καφέ που έχει μαζί με τον σύζυγό της Σπύρο Μπαρά

Πίτσα μπιάνκα με πατάτες, κρεμμύδια και γκοργκοντζόλα
Ανάλογα με τα κέφια της Κιάρα, στο Plastico μπορεί να βρούμε από vegan σάντουιτς, μέχρι πίτσα bianca με πατάτες, κρεμμύδια και γκοργκοντζόλα

Αν περάσετε τη μέρα σας στην Ερμούπολη και θέλετε ακόμα ένα καφεδάκι, μπείτε στο Δημαρχιακό Μέγαρο με τη νεοκλασική αρχιτεκτονική που σχεδίασε ο Ερνέστος Τσίλλερ, για να απολαύσετε έναν ελληνικό καφέ στο αναψυκτήριο στο φωτεινό αίθριο, με το πάτωμα σκακιέρα. Μια θαυμάσια επιλογή για μπάνιο είναι στην εξέδρα στα κοσμοπολίτικα Αστέρια, με θέα στον εντυπωσιακό ναό του Αγίου Νικολάου, πολιούχου της Ερμούπολης, και στη συνοικία Βαπόρια που είναι χτισμένη μέσα στο νερό.

Τα ροδίνια είναι τα συριανά, αριστοκρατικά αμυγδαλωτά. Στου Αθυμαρίτη φτιάχνουν την απόλυτη εκδοχή
Η ανατολίτικη ζαχαροπλαστική συναντά τη δύση, στη μέση του Αιγαίου, στο ζαχαροπλαστείο Αθυμαρίτη
Αμυγδαλωτά γεμιστά με καρύδια, κουκουνάρια κι αμύγδαλα, από του Αθυμαρίτη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠλακόστρωτο: Στη Σύρο για αρνάκι σύζουμο και θέα που κόβει την ανάσαΠλακόστρωτο: Στη Σύρο για αρνάκι σύζουμο και θέα που κόβει την ανάσα

Από λουκούμι μέχρι ροδίνι, κι από τζελάτο μέχρι παστελαριά

Σε περίπτωση υπογλυκαιμίας πηγαίνουμε καρφί στο Django (Εμμ. Ροΐδη 10, Ερμούπολη, Τ/22810-76.660) του Κωνσταντίνου Καρακατσάνη, ο οποίος φτιάχνει εκεί τα έξοχα, φυσικά παγωτά του. Προσωπικές αδυναμίες είναι οι γεύσεις φιστίκι, καπνιστό φουντούκι και σορμπέ σοκολάτα με τσίλι. Λίγα τετράγωνα πιο πέρα βρίσκεται το ζαχαροπλαστείο του Αθυμαρίτη, στην οδό Κέας 2 (Τ/22810-82.261). Από εκεί θα πάρετε ροδίνια για να γλυκαθείτε. Είναι τα αφράτα και τρυφερά συριανά αμυγδαλωτά, γεμισμένα με παχιά, πληθωρική βουτυρόκρεμα. Φτιάχνουν επίσης σφολιάτσα, που είναι ένα είδος Κοπεγχάγης, ωραία σιροπιαστά, μελετίνια και παστέλια. Με τι άλλο θα γλυκαθείτε; Μα, με χαλβαδόπιτες και λουκούμια φυσικά. Θα τα βρείτε στα πρατήρια των λουκουμοποιείων στην Ερμούπολη, στον Κορρέ (Χίου 29, Τ/22810-82.037), στον Λειβαδάρα (Ακτή Παπάγου, Τ/22810-88.634), στον Κανακάρη (Ακτή Παπάγου, Τ/22810-88.950), στον Δεναξά (Ακτή Εθν. Αντιστάσεως 52, Τ/22810-84.200), ενώ στα παντοπωλεία Πρέκας (Χίου 4, Ερμούπολη, Τ/22810-87.556) και Τόπων Γεύσεις (Ακτή Εθνικής Αντιστάσεως 18, Ερμούπολη, Τ/22810-80.100) πωλούνται επίσης τα φανταστικά λουκούμια και οι χαλβαδόπιτες της Συκουτρή. Έχω αδυναμία στις γεύσεις περγαμόντο και τριαντάφυλλο. Στα δύο προαναφερθέντα παντοπωλεία αναζητήστε πολλά ακόμα καλούδια, σουβενίρ από το νησί αλλά και τις ευρύτερες Κυκλάδες, από κρασιά, τυριά, μέλια, ζυμαρικά, παξιμάδια και μαρμελάδες μέχρι κάπαρη και καπαρόφυλλα, σάλτσες με ντόπιες ντομάτες κ.α. Αν παραμένει ανοικτό το κεφάλαιο υπογλυκαιμίες, τότε στου Πρέκα θα βρείτε και τις ντόπιες παστελαριές, που είναι σύκα φουρνιστά με δάφνη, κανέλα και σουσάμι, αλλά και μια καταπληκτική μαρμελάδα βασισμένη στην ιδέα της παστελαριάς. Για εμφιαλωμένα ντόπια (και όχι μόνο) κρασιά και τσίπουρα περνάμε από την παμπάλαιη κάβα Κριτσίνη (Στ. Πρωΐου 30, Ερμούπολη, Τ/22810-82.353).

Ελιές τσακιστές και πολτός μάραθου είναι μερικές από τις λιχουδιές που βρίσκουμε στο μπακάλικο του Κώστα Πρέκα στην αγορά της Ερμούπολης
Στα ράφια του παντοπωλείου Κώστα Πρέκα θα βρούμε όλες τις Κυκλάδες

Οι πιο πρόσφατες και πιο νόστιμες αφίξεις

Τalk of the island για φέτος είναι το άνοιγμα της παλιάς ταβέρνας στην Χαλανδριανή στην Απάνω Μεριά του νησιού, που λειτουργεί ξανά, και ακούει στο όνομα Λυγερός (Λυγερό, Απάνω Μεριά, Τ/ 694-50.37.930). Με μεγάλη όρεξη και μπόλικο κέφι την ανέλαβαν δύο καλοί και έμπειροι μάγειρες, ο Θόδωρος Κασσαβέτης και ο Στέλιος Θεοδωράκης, που μαγειρεύουν με θέα ασυναγώνιστη, και ψήνουν κατά κύριο λόγο στον ξυλόφουρνο και στα κάρβουνα της ψησταριάς. Παρουσιάζουν μια νέα εκδοχή ταβερνίσιου φαγητού με την δική τους, φρέσκια οπτική. Δοκιμάστε το απίθανο, βαρρύ ψωμί τους με σφιχτή ταραμοσαλάτα, χυλωμένα φασόλια ξυλόφουρνου με καπνιστό χέλι, γίδα κοκκινιστή στιβαρή.

Η παλιά ταβέρνα Λυγερός λειτούργησε ξανά εφέτος την Πρωτομαγιά

Στον Λυγερό μαγειρεύουν νόστιμα, με ντόπια υλικά, και έχουν θέα συγκλονιστική
O Θόδωρος Κασσαβέτης και ο Στέλιος Θεοδωράκης ενώνουν τις μαγειρικές τους δυνάμεις στην ταβέρνα Λυγερός
Αφαιρετικά πιάτα με τεχνικές, ουσία και νοστιμιά σερβίρουν στο ολοκαίνουριο Hygge στην Άνω Σύρο

Η περσινή δυνατή άφιξη του νησιού, το Hygge (Καμάρα, Τ/22813-06.819) στην Άνω Σύρο, εξακολουθεί κι εφέτος εξίσου δυνατά. Εκεί, συνδημιουργοί του μενού είναι ο ένας εκ των ιδιοκτητών, Βαγγέλης Δαμίγος, και ο σεφ Τάσος Δέμπης, που δίνουν έμφαση στην ψαροφαγία, με λίγες προτάσεις και σε κρέας. Βγάζουν δουλεμένα πιάτα, με τεχνικές αλλά λίγα και ξεκάθαρα υλικά – βλ. ταραμάς με λάδι κόλιανδρου, σπαγγέτι με κρεμα αυγοταραχο και φρέσκιες καραβίδες μαριναρισμένες σε ελαιόλαδο και ξύσμα λάιμ, χεράκι αρνιού με ζου από τα κόκκαλά του και λουίζα. Το τιραμισού τους είναι η ωραιότερη αποδομημένη εκδοχή του κλασικού γλυκού, που έχω δοκιμάσει.

Τα πιάτα του σεφ Κωνσταντίνου Μπουραντά στο Avant Garden χορταίνουν πρώτα το μάτι
Το εστιατόριο Avant Garden βρίσκεται προστατευμένο μέσα σε μια όμορφη, καλοκαιρινή αυλή, απέναντι από το θέατρο Απόλλων

Μελετημένο φαγητό στην Ερμούπολη

Στην Ερμούπολη υπάρχουν αρκετές επιλογές για καλό φαγητό. Έξοχη, δημιουργική κουζίνα κάνει στην όμορφη αυλή του Avant Garden (Έναντι Θεάτρου Απόλλων, Ερμούπολη, Τ/22810-79.416) ο Κωνσταντίνος Μπουραντάς, ένας ευφάνταστος μάγειρας με μπόλικο ταλέντο – πιάτο που δεν πρέπει να χάσετε, είναι τα ραβιόλια με θαλασσινά, μάκι με καβούρι, μπουγιαμπέσα, ρούιγ και λάδι μυρωδικών. Στο τέλος δοκιμάστε το παγωτό λουκούμι τριαντάφυλλο με μαρέγκες και κραμπλ με χαρούπι και ελληνικό καφέ, που συμπυκνώνει σε ένα επιδόρπιο κάποια από τα υλικά που θεμελίωσαν την Ερμούπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτον παλιό ταρσανά της Σύρου ξυπνούν μνήμες και μυρωδιές φαγητούΣτον παλιό ταρσανά της Σύρου ξυπνούν μνήμες και μυρωδιές φαγητού

Η πιο ωραία αυλή του νησιού είναι μακράν του Mazi (Λεωτσάκου 2, Ερμούπολη, Τ/22810-88.811), στα χαλάσματα ενός παλιού κεραμοποιείου που έχει μεταμορφωθεί σε εστιατόριο μέσα σε μια ζούγκλα φύσης. Δεν σου λείπει καν η θέα θάλασσα, ενώ το νόστιμο φαγητό έχει δημιουργική κατεύθυνση και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε τοπικές πρώτες ύλες. Το Περί Τίνος (Ακτή Πέτρου Ράλλη 7, Ερμούπολη, Τ/22810-85.000) του σεφ Δημήτρη Πλυτά είναι ένα όμορφο εστιατόριο με τα τραπέζια του στην προκυμαία μπροστά στα αγκυροβολημένα σκάφη. Ο Δημήτρης μαγειρεύει δημιουργική comfort κουζίνα, με highlights το ταρτάρ καραβίδας με αυγά αχινού και κολοκύθι, το μπουρδέτο με φιλέτο σκάρου και σιγομαγειρεμένη ρεβυθάδα, και το κριθαράκι με ψητές γαρίδες, μπισκ και γκαράμ μασάλα.

Περιποιημένο φαγητό στα παραλιακά χωριά

Στον Γαλησσά, η παραλία είναι αμμουδερή, ρηχή και αρκετά μεγάλη σε μήκος για τα δεδομένα του νησιού. Ο λόγος όμως που η περιοχή αποτελεί προορισμό, είναι το εστιατόριο Ηλιοβασίλεμα (Τ/22810-43.325) του σεφ Κωνσταντίνου Μπουγιούρη, ο οποίος έχει άφταστο χέρι και μαγειρεύει πεντανόστιμα, τόσο τα δημιουργικά πιάτα όσο και τα comfort. Παραδείγματος χάριν, εδώ έχω φάει τον πιο ωραίο γαύρο τηγανητό, την πιο απίθανη σαλάτα με αρμύρα και αχινό, έξοχα ωμά τύπου ταρτάρ και καρπάτσιο ψαριών, ένα καταπληκτικό χουνκιάρ με φιλέτο σφυρίδας, αλλά και την ωραιότερη μακαρονάδα με κιμά της οικουμένης.

Ο σεφ Κωνσταντίνος Μπουγιούρης έχει άφταστο χέρι. Θα δοκιμάσουμε τα πιάτα του στο εστιατόριο Ηλιοβασίλεμα στον Γαλησσά

Το εστιατόριο Ηλιοβασίλεμα βρίσκεται σε δυό δρασκελιές απόσταση από την αμμουδερή παραλία του Γαλησσά

Για χαλαρές βουτιές σε μια εξίσου αμμουδερή και μεγαλούτσικη πλαζ θα πάτε στις Αγκαθωπές. Μετά το μπάνιο, καθίστε στο Ono Concept (Τ/22810-45.099) όπου μαγειρεύει με την καρδιά της η σεφ Λίνα Φουρνιστάκη. Εκεί το concept είναι all day, με διεθνές μενού, που περιλαμβάνει από καλοφτιαγμένο σούσι, ταρτάρ ψαριών και άλλα ωμά και ασιατικά, μέχρι φανταστικά κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές, και στρατσιατέλα με ψημένα φρούτα και αρμύρα.

Τις καλύτερες βουτιές στη Σύρο θα τις κάνετε στο Δελφίνι. Από εκεί θα μετακινηθείτε προς το χωριό Κίνι, όπου θα βρείτε το εστιατόριο Αλλού Γυαλού (Τ/22810-71.196) που προσφέρει comfort αλλά και πιο δημιουργικά πιάτα μπροστά στο νερό, σε ένα συγυρισμένο περιβάλλον με δυνατές μουσικές. Ζητήστε τους σεβίτσε και ταρτάρ ψαριών ημέρας από το raw bar ή αν θέλετε χαλαρό και comfort τσιμπολόγημα για μετά το μπάνιο προτείνω τις τηγανιτές πατάτες με τριμμένο βολάκι και ψητά πομοντόρια.

Η σεφ Λίνα Φουρνιστάκη επιμελείται τα πιάτα στα εστιατόρια Αλλού Γυαλού και Ono Concept
Σπαγγέτι με γαρίδες σαγανάκι στο εστιατόριο Αλλού Γυαλού, ακριβώς μπροστά στη θάλασσα

Ταβέρνες με νόστιμους μεζέδες

Μπροστά στην παραλία στο Κίνι βρίσκεται και η ταβέρνα Δυο Τζιτζίκια στ’ Αρμυρίκια (Κίνι, Τ/22810-71.151). Ένα εντελώς καλοκαιρινό σκηνικό με το νεράκι να σκάει σχεδόν στα πόδια μας και τα αρμυρίκια να μας χαρίζουν τη σκιά τους. Εδώ σερβίρεται το καλοκαιρινό όνειρο: ζουμερή ντοματοσαλάτα και πατάτες, καλαμαράκια και γαρίδες τηγανιτές, χταποδάκι ξιδάτο και ψαράκια ψητά με ουζάκι.

Κυριολεκτικά μες στο νερό είναι η ταβέρνα Αχλάδι στην ομώνυμη παραλία
Η Μαρία και ο Κώστας μπροστά στο ταβερνάκι τους στην ομώνυμη παραλία Αχλάδι
Στο Αχλάδι σερβίρουν κυρίως θαλασσινά και ψαράκια, πολλά από τα οποία καταφτάνουν με καΐκια δια της υδάτινης οδού

Στο Αχλάδι (Τ/22180-63.310) στην ομώνυμη παραλία, βρεγμένος μετά τη βουτιά τρως καλαμαράκια, μαυρομάτικα με χταπόδι, βλίτα με φέτα και ντομάτα, ενώ τα πόδια σου τα πιτσιλάει η θάλασσα. Στην παμπάλαιη ταβέρνα του Λιλή (Τ/22810-88.087) στην Άνω Σύρο που σερβίρει μεταξύ άλλων φανταστικό ριγανάτο μοσχαράκι απολαμβάνουμε τοπική κουζίνα με θέα όλη την Ερμούπολη, στο Πλακόστρωτο (Τ/6973-98.02.48) στην Απάνω Μεριά που έχει κάδρο όλες τις δυτικές Κυκλάδες και σερβίρει έξοχα μαγειρευτά, δοκιμάζουμε μεταξύ άλλων σαλάτα μαρούλι φρικασέ και τέλειο αρνάκι στη γάστρα με μαντζουράνα και ντόπιες χυλοπίτες, ενώ στον Μήτσο (Τ/22810-88.253) στην Αληθινή ο οποίος φημίζεται για τα ψητά κρεατικά στα κάρβουνα, τις τηγανιτές λιαστές ντομάτες, τη μαραθόπιτα και την υπέροχη θέα στην Ερμούπολη, θα βρούμε και μια μεγάλη λίστα με κρασιά μικρών Ελλήνων παραγωγών.

Ο σεφ Λεονάρδος Ρούσσος, ιδιοκτήτης της παμπάλαιης ταβέρνας Λιλής στην Άνω Σύρο
Λούζα και κοπανιστή ταιριάζουν με τις πενιές του Βαμβακάρη που ακούγονται από τα ηχεία του Λιλή

Το Μικράκι (Φολεγάνδρου και Θερμοπυλών, Ερμούπολη, Τ/22810-85.840), που βρίσκεται σε ένα σοκάκι της πόλης, είναι ένα από αυτά τα παλιά, ρομαντικά ταβερνάκια που σερβίρουν λιχούδικα πιάτα για το κρασί, αλλά και για τη χόρταση. Αυτό το ταβερνάκι είναι και η καλύτερη επιλογή για όσους ταξιδεύουν, καθώς βρίσκεται σε ένα στενό ακριβώς επάνω από το λιμάνι.

Η ταβέρνα Μικράκι βρίσκεται σε ένα όμορφο σοκάκι της Ερμούπολης
Φρέσκα μικρόψαρα και άλλοι μεζέδες θα συνοδεύσουν το κρασί και το ούζο μας στο Μικράκι

Τα πιο ωραία στέκια για κρασί, τσίπουρο και τσιμπολόγημα

Σε έναν χώρο με φανταστικό γούστο, στο γαλλικό μπιστρό Perroquet Tranquille (Τ/22810-45.700), στην Ποσειδωνία, φτιάχνουν ωραιότατα μπιστρουδένια φαγάκια εμπνευσμένα από τον γαλλικό νότο, την πατρίδα του ιδιοκτήτη Μαρκ Μποκέ, από όπου φέρνουν και τα γαλλικά κρασιά του μενού τους, τα οποία επιλέγουν μαζί με τη σύζυγό του Ρίκα Φατσέα.

Αγαπημένο μου στέκι στην Άνω Σύρο είναι το Maison de Meze (Δον Ι. Στεφάνου 19, Πιάτσα Άνω Σύρου, Τ/22810-76.209, 6930-15.71.93), ένα εναλλακτικό μεζεδοπωλείο μέσα σε μια υπέροχη, λουλουδιαστή αυλή ενός παλιού σπιτιού. Από τα ομορφότερα μαγαζιά του νησιού είναι το Cantina Analogue (Επτανήσου 14, Τ/22813-02.412) σε ένα στενό της Ερμούπολης, ένα υπέροχο δημιούργημα με τοίχους ζωγραφιστούς, τραπεζάκια στον πεζόδρομο, αλλά και στον εσωτερικό χώρο που θυμίζει winter garden. Εδώ ζητήστε να δοκιμάσετε κυκλαδίτικα κρασιά από μικρούς παραγωγούς.

Φαγητό στη βόλτα, στα σκαλάκια, στην παραλία, στο πικ νικ

Αν πεινάσετε και θέλετε να τσιμπήσετε κάτι γρήγορο στο χέρι, να δοκιμάσετε νόστιμα σουβλάκια –στην μπάρα και μετά μουσικής-, στην Άνω Σύρο, στο sui generis σουβλατζίδικο Χύμα και Τσουβαλάτα (Δον Ιωάννου Στεφάνου 6, Τ/22810-76.097) που φτιάχνει και vegan σουβλάκι με νόστιμο κεμπάπ φακής. Επίσης στην Ερμούπολη, στο ψητοπωλείο Τα Γιάννενα (Πλ. Κανάρη, Τ/22810-82.994) φτιάχνουν σουβλάκι με ωραίο γύρο χοιρινό, και στο Street Food Stories (Πάρου 15, Τ/22814-08.191) τυλίγουν μέσα σε αφράτες πίτες καλαμποκιού, από σουβλάκι προβατίνας Ελασσόνας μέχρι χοιρινό Φθιώτιδας.

Ο πιτσαγιόλο Τζιανκάρλο και η γυναίκα του Μαίρη/ φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Την πίτσα του Giancarlo θα την πάρετε μαζί σας /φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Το Juntos (Λεωτσάκου 2, Ερμούπολη, Τ/22810-88.863) είναι ένα μικρό μπεργκεράδικο με ενδιαφέρουσες προτάσεις από την ομάδα του εστιατορίου Mazi, με το οποίο μοιράζονται την ίδια κουζίνα. Πρόσφατη άφιξη η μικρή πιτσαρία του Ιταλού πιτσαγιόλο Τζιανκάρλο από την Μπατάλια Τέρμε, που μαζί με τη γυναίκα του τη Μαίρη άνοιξαν το Giancarlo (Γεωρ. Σουρή 2, Ερμούπολη, T/22810-88.845). Δεν έχει τραπεζάκια, αλλά θα πάρετε μαζί σας παντζερότι ή πίτσα ολόκληρη, ατομική ή με το κομμάτι, με λεπτή ζύμη μακράς ωρίμανσης, φτιαγμένη από ιταλικά άλευρα πετρόμυλου, και υλικά που έρχονται από την Ιταλία, με εξαίρεση τα λαχανικά που είναι από το νησί. Μεγάλη αδυναμία έχω στην πίτσα Mangiafuoco με ντομάτα San Marzano, μοτσαρέλα, σπιανάτα και ελαιόλαδο που κάθομαι και την απολαμβάνω μαζί με μπίρα ή κοκτέιλ στα σκαλάκια του Δημαρχείου στην πλατεία Μιαούλη.

Στο μπαρ Theosis θα βρείτε τα πιο έμπειρα κοκτέιλ του νησιού
Ένα υπέροχο νησιώτικο σκηνικό έστησε ο μπαρτέντερ και ιδιοκτήτης του Theosis, Χρήστος Γκόλφης

Κοκτέιλ δυνατά και ποτά σοβαρά

Τα πιο σοφιστικέ κοκτέιλ στη Σύρο τα σερβίρουν στο μπαρ Theosis του Χρήστου Γκόλφη (Αγίου Σεβαστιανού, Πιάτσα Άνω Σύρου, Τ/22810-88.958), σε ένα υπέροχο, κυκλαδίτικο σκηνικό στο κεντρικό σοκάκι. Νέες αφίξεις στην cocktail list τους είναι τα πεντανόστιμα κοκτέιλ Apollo και Hyacinthus. Στην Ερμούπολη, οι καλύτερες προτάσεις για σοβαρά ποτά και κοκτέιλ είναι το Kouchico (Ι. Λαυρεντίου Ράλλη 15, T/22813-00.880) από την ομάδα του Beauty Killed the Beast, το Barrio (Χίου 30, Τ/22810-80.955) μπροστά στην πλατεία Μιαούλη, και το άρτι αφιχθέν MouSouTou (Ηπείρου, Ερμούπολη, Τ/ 694-46.38.870) που σερβίρει spritz, κοκτέιλ και καφέδες Underdog. Καλά ποτά, κοκτέιλ και καφέ σε ένα μαγικό μπαλκόνι με πιάτο την Ερμούπολη βρίσκουμε και στο Della Suda (Δον. Ι. Στεφάνου, Άνω Σύρος, Τ/6934-01.95.90). Το Boheme del mar (Ακτή Πέτρου Ράλλη 10, Ερμούπολη, Τ/22810-83.354) του Φώντα και του Σωτήρη, είναι το μπαρ της καρδιάς μου. Πίνω εκεί τα ποτά μου την τελευταία εικοσαετία, με μουσικάρες μπροστά στην προκυμαία του λιμανιού.

Τέσσερα οινοποιεία έχει η Σύρος, τα οποία παράγουν ποικιλία σε κρασιά για όλα τα γούστα

Για after hours λιγούρες 

Αργά τη νύχτα μας ξελασπώνει ο Στρατής, στο ψητοπωλείο Η Απόλαυση (Αντιπάρου 3-5, Ερμούπολη, Τ/22810-88.482) που ετοιμάζει σουβλάκι βάλσαμο, κοντοσούβλι, αλλά και μακαρονάδες, σούπες και τις περιβόητες πατάτες καρμπονάρα που στρώνουν στομάχι και προλαμβάνουν από χανγκόβερ. Ωραία εναλλακτική είναι η κρεπερί Me Gousto (Μελίνας Μερκούρη, Πλατεία Μιαούλη, Ερμούπολη, Τ/22810-83.600) όπου ξεροψήνουν και τις μικρές ώρες, υπέροχα αέρινες κρέπες, που τις γεμίζουν με καλά υλικά.

Αρτοποιεία

Διάφορα

Ζαχαροπλαστεία

Κάβες

Κρυμμένα διαμάντια

Σύρος

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών