ΑΓΟΡΑ

Neropistolo: Δημιουργικά παιχνίδια με βούτυρο, αλεύρι και νερό στον νέο φούρνο του κέντρου

Το μοντέρνο αρτοποιείο που άνοιξε πρόσφατα στην οδό Βουλής φουρνίζει κρουασάν και ψωμί για τα σάντουιτς που φτιάχνει και κρατάει νεροπίστολο.

29.02.2024
Φωτογραφίες: Βασίλης Σταματόπουλος
Neropistolo: Δημιουργικά παιχνίδια με βούτυρο, αλεύρι και νερό στον νέο φούρνο του κέντρου

Άνοιξε πριν λίγες εβδομάδες στη ζωηρή γαστρονομική πιάτσα της οδού Βουλής, δυο βήματα από το Nolan και το Birdman. Το Neropistolo είναι ένα αρτοποιείο-boulangerie που εμπνέεται από την φαντασία και την ανεμελιά των παιδικών χρόνων. Ο Σπύρος Αργυρίου, που τον ξέρουμε από το καλό ιταλικό της Ηλιούπολης, το Eatalians Mario & Luigi, αλλά και το all day bar Geluκ στην ίδια περιοχή, συνεταιρίζεται με τον Γιώργο Σταματελόπουλο και οι δυο τους συνεργάζονται με το Yatzerlab για το branding του καταστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓια ζουμερό κέικ λάιμ στο Moden, ένα νέο (μίνι) ζαχαροπλαστείο στο ΠαγκράτιΓια ζουμερό κέικ λάιμ στο Moden, ένα νέο (μίνι) ζαχαροπλαστείο στο ΠαγκράτιΟ Σπύρος ταξίδεψε αρκετά δοκιμάζοντας προϊόντα από πολλούς από τους καλούς φούρνους της Ευρώπης και ήρθε σε επαφή με τον γνωστό Γάλλο αρτοποιό Kamel Saci, ο οποίος αναπτύσσει επιτυχημένα αρτοζαχαροπλαστικά πρότζεκτ σε διάφορες χώρες του κόσμου – παλιότερα είχε συνδέσει το όνομά του και με την Αθήνα. Την ίδια περίοδο, από μια καλή συγκυρία, η ταλαντούχα αρτοποιός Γεωργιάννα Φοντριέ επέστρεφε από την Κοπεγχάγη και το επιδραστικό bakery Juno. H Γεωργιάννα έχει σημαντικό βιογραφικό, με σπουδές στην διάσημη Le Cordon Bleu στο Λονδίνο, πρώτη δουλειά στην κουζίνα του διάστερου εστιατορίου Marcus, έπειτα στο ξενοδοχείο 5* Dorchester, στην κουζίνα του θρυλικού Ritz, και έξι πολύ παραγωγικούς μήνες στο λονδρέζικο υποκατάστημα του ζαχαροπλαστείου του διάσημου Dominique Ansel, ο οποίος εφηύρε, μεταξύ άλλων, το «cronut». Η ίδια συμμετείχε στο στήσιμο του ποιοτικού ζαχαροπλαστείου Ourse αλλά και στους πρώτες μήνες λειτουργίας του Kora bakery.

Από τη συνεργασία της Γεωργιάννας με τον Kamel προέκυψε ένα μενού με γαλλικές βάσεις και επιρροές από την δανέζικη πρωτεύουσα της γαστρονομίας. Εδώ βρίσκουμε ψωμί αργής ωρίμανσης, τσιαπάτα και φοκάτσιες, τα οποία δεν πωλούνται ως έχουν, αλλά αποτελούν βάση για νόστιμα σάντουιτς. Δοκιμάσαμε αυτό με τη φοκάτσια από αλεύρι ολικής άλεσης με γαλοπούλα, Cαesar’s και μίσο, αλλά και την τσιαπάτα με χοιρινό απάκι, μαρούλι και ντομάτα, μια παραλλαγή του BLT, που ονομάζουν ALT. Οι προθήκες καθημερινά γεμίζουν με κρουασάν βουτύρου, άλλα και με σοκολάτα gianduja, μερικά roll με ζύμη κρουασάν – αλμυρά και γλυκά. Από τα αλμυρά δοκιμάσαμε αυτό με το τσορίθο Δράμας και παλαιωμένη γραβιέρα Ίου, και το άλλο με φέτα, μέλι και μαραθόσπορο. Εδώ φτιάχνουν ένα πολύ ωραίο μπριός με σοκολάτα, ganache λευκής σοκολάτας και κρέμα φουντουκιού, αλλά κι ένα σου γεμιστό με πραλίνα και καραμελωμένη σοκολάτα γάλακτος. Στα λίγα τραπεζάκια στον εξωτερικό χώρο μπορείτε να πάρετε το πρωινό και τον καφέ σας, από την εταιρεία Cafeistas.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟ Cookie Dude φτιάχνει τα πιο ωραία μπισκότα της ΑθήναςΟ Cookie Dude φτιάχνει τα πιο ωραία μπισκότα της Αθήνας

Όσο για τον σχεδιασμό του χώρου, τον επιμελήθηκε ο Costas Voyatzis aka Yatzer, έβαλε αρκετό λευκό και μπλε, επιλεγμένα ανάγλυφα κεραμικά πλακάκια, κι έναν σωλήνα φωτός που μοιάζει με κύμα νερού και κυριαρχεί στον χώρο, από τον οποίο δεν λείπουν τα πλαστικά μπλε νεροπίστολα.

Νεροπίστολο

Βουλής 35, Σύνταγμα

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Αρτοποιεία

Ζαχαροπλαστεία

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών