ΕΞΟΔΟΣ

La Linda: Δοκιμάσαμε γλυκά της Ουρουγουάης και της Αργεντινής στον νέο φούρνο της Γλυφάδας

Cocada, rogel ή μήπως μπισκότα με dulce de leche; Στο La Linda φτιάχνουν λιχουδιές της Λατινικής Αμερικής, προζυμένιο ψωμί και πολλά ακόμη.

04.03.2024| Updated: 05.03.2024
La Linda: Δοκιμάσαμε γλυκά της Ουρουγουάης και της Αργεντινής στον νέο φούρνο της Γλυφάδας

Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη – η Ιζαμπέλα Ακουιλίνα νιώθει όλες αυτές τις χώρες σπίτι της. Έχει μεγαλώσει στη Βραζιλία, η Αργεντινή είναι ο τόπος καταγωγής της μητέρας της ενώ μαζί με την τελευταία τρέχουν εδώ και 11 χρόνια τον δικό τους φούρνο με το όνομα La Linda στην παραθαλάσσια Punta del Este της Ουρουγουάης. Μέσα σε όλα αυτά κάπως χώρεσε και η Αθήνα. Ο πατέρας της Ιζαμπέλα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του αγάπησε την Ελλάδα τόσο που επέλεξε να την κάνει σπίτι του. Η κόρη του αποφάσισε όχι μόνο να ακολουθήσει το παράδειγμά του, αλλά να ανοίξει πριν λίγες εβδομάδες τον δεύτερό της φούρνο εδώ, στη Γλυφάδα.

Bizcochos με dulce de leche (πάνω) και margaritas με κρέμα.

Η Ιζαμπέλα μαζί με τη μητέρα της.
Τα alfajor είναι γεμιστά μπισκότα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού τρώμε σαν Μεξικάνοι στην ΑθήναΠού τρώμε σαν Μεξικάνοι στην Αθήνα Αφού περάσεις τη μεγάλη αυλή του La Linda με τις ψάθινες καρέκλες, θα βρεθείς σε έναν βιομηχανικού στυλ φούρνο με ανοιχτό παρασκευαστήριο και βιτρίνες γεμάτες με προϊόντα, κάποια γνώριμα, κάποια όχι τόσο. Όπως και στο κατάστημά της στην Ουρουγουάη η Ιζαμπέλα προσφέρει και εδώ ψωμί φτιαγμένο αποκλειστικά με φυσικό προζύμι και λιχουδιές με λατινοαμερικάνικες αλλά και διεθνείς επιρροές. Το rogel, που σε εμφάνιση θυμίζει λίγο μιλφέιγ, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά της Αργεντινής και αποτελείται από στρώσεις λεπτού μπισκότου και dulce de leche ενώ η επιφάνειά του είναι καλυμμένη με μια γενναιόδωρη δόση καψαλισμένης ελβετικής μαρέγκας. «Κυρίως οι Ιταλοί που μετανάστευσαν στην Αργεντινή, αλλά και οι Αυστριακοί, οι Γερμανοί και οι Ισπανοί, έχουν επηρεάσει την ζαχαροπλαστική τόσο στην Αργεντινή όσο και στη γειτονική Ουρουγουάη» εξηγεί η Ιζαμπέλα. «Πολλά από τα γλυκά έχουν μαρμελάδα κυδώνι και ακόμα περισσότερα έχουν dulce de leche (σ.σ.: «κρέμα» από καραμελωμένο γάλα). Στην Ουρουγουάη και την Αργεντινή το αγαπάνε πάρα πολύ!» συνεχίζει. Στο La Linda το βρίσκουμε ως γέμιση στο εντυπωσιακό rogel, στα μπισκότα alfajor αλλά και στο cocada, ένα απλό αλλά νόστιμο γλυκάκι με σπιτική αίσθηση, που έχει στη βάση του μπισκότο, στη μέση dulce de leche και από πάνω μια λεπτή στρώση από κέικ καρύδας.

Το rogel είναι πολύ δημοφιλές στην Αργεντινή αλλά και στο La Linda της Γλυφάδας. Αποτελείται από στρώσεις λεπτού μπισκότου και dulce de leche ενώ η επιφάνειά του είναι καλυμμένη με μια γενναιόδωρη δόση καψαλισμένης ελβετικής μαρέγκας

H medialuna, η ουρουγουανική εκδοχή του κρουασάν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤάρτα καρύδαςΤάρτα καρύδας, από την Αργεντινή

Ο σεφ και αρτοποιός Ηλίας Κουραχάνης, ο οποίος συνεργάζεται με την Ιζαμπέλα στο La Linda, μιλάει για όσα δοκίμασε στο πρόσφατο ταξίδι του μαζί της στην Ουρουγουάη: «Πήγα για να γνωρίσω από κοντά τα προϊόντα και τον τρόπο παρασκευής. Είναι πάρα πολλές οι συνταγές που θέλω σταδιακά να προσθέσω στο μενού», λέει. Προς το παρόν, μερικά ακόμα από τα λατινοαμερικάνικα σνακ που μπορεί να βρει κανείς στον φούρνο της Γλυφάδας είναι τα bizcochos de queso (απλά ζυμαράκια γεμιστά με τυρί), η margarita con crema (στρογγυλό ζυμαράκι με κρέμα ζαχαροπλαστικής) –δυστυχώς η τελευταία ήταν λίγο άτονη– και η medialuna, η ουρουγουανική εκδοχή του κρουασάν με ζύμη πιο συμπαγή από το γαλλικό του «ξαδερφάκι» και άκρες στραμμένες προς τα μέσα, «σαν κρουασάν που αγκαλιάζει τον εαυτό του», όπως λέει και η Ιζαμπελα. Το πετύχαμε γεμιστό με φουμικάδο από τα Καραμανλίδικα του Φάνη ενώ από τον ίδιο προμηθευτή έρχονται και όλα τα υπόλοιπα τυριά και αλλαντικά που χρησιμοποιούν στο La Linda.

Empanadas, σύντομα στο μενού του La Linda

Θα θέλαμε να δούμε ακόμα περισσότερες γεύσεις από τη Λατινική Αμερική στο μενού. Η Ιζαμπέλα έχει πλάνα προς αυτή την κατεύθυνση και υπόσχεται πως σύντομα θα έχει και empanadas de carne (κιμαδοπιτάκια εξαιρετικά δημοφιλή σε όλη τη Λατινική Αμερική, τα οποία στην Ουρουγουάη φτιάχνονται με γέμιση από μοσχαρίσιο κιμά αρωματισμένο με κύμινο, ελιές και αυγό), choripan (σάντουιτς με αργεντίνικο λουκάνικο chorizo) αλλά και ολόκληρο μενού φαγητού. «Σιγά σιγά ο χώρος θα λειτουργήσει και ως εστιατόριο και θα σερβίρει ένα μικρό μενού με φαγητό της Αργεντινής και της Ουρουγουάης. Δηλαδή ωραία ψημένα κρέατα και απλά συνοδευτικά», λέει. Ήδη πάντως μπορεί κανείς να πιάσει θέση στην αυλή του La Linda και να δοκιμάσει επί τόπου όσα ετοιμάζονται στον φούρνο μαζί με καφέ (τον προμηθεύονται από την Taresso), τσάι από την Anassa ή sparking mate – το πικρό τσάι που πίνουν μανιωδώς οι Αργεντίνοι, σε αφρώδη εκδοχή, αναμεμειγμένο με σιρόπι αγαύης, χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣGiovanni Mercuri - ο παρ' ολίγον ποδοσφαιριστής εστιάτοραςΔύο ιταλο-αργεντίνικες συνταγές από τη Ρώμη

La Linda Bakery & Restaurant

Κύπρου 13, Γλυφάδα
  • Τηλέφωνο: 210-89.49.900
  • Ωράριο: Καθημερινά: 07:30-19:00

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Αρτοποιεία

Ζαχαροπλαστεία

Αθήνα

Αθήνα | Κεντρικά + Νότια Προάστια

Γλυφάδα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών