ΕΞΟΔΟΣ

Avit: το «χειροποίητο» vegan μαγαζί της Γλυφάδας δεν είναι μόνο για vegans

Λιχούδικο vegan φαγητό με πολλές χειροποίητες παρασκευές, προσεγμένος καφές και ατμόσφαιρα surf shack στο Avit.

22.09.2023| Updated: 25.09.2023
Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος
Avit: το «χειροποίητο» vegan μαγαζί της Γλυφάδας δεν είναι μόνο για vegans

Ο Σιμόν και η Αυγή είναι το ζευγάρι πίσω από το Avit, το ανεπιτήδευτο, «χειροποίητο» μαγαζί της Γλυφάδας που θυμίζει λίγο surf shack. Όσο ο πρώτος ξεφουρνίζει ταψιά με μπριός σοκολάτας, ετοιμάζει σάντουιτς με φρεσκοφτιαγμένα ψωμιά και μπέργκερ με τριπλοτηγανισμένες πατάτες, εκείνη φροντίζει για τον πολύ καλό καφέ του μαγαζιού (έχουν αποκλειστικά single origin καφέ της εταιρείας Taf) και για όλα τα άλλα. Μαζί τρέχουν τα τελευταία χρόνια ένα από τα πιο φιλόξενα και νόστιμα vegan, εστιατόρια της πόλης.

Η Αυγή και ο Σιμόν είναι το ζευγάρι πίσω από το Avit.

To Shitake Steak Sandwich, με φέτες από χειροποίητο μπριός, μανιτάρι shitake,, κρέμα soy sauce, καβουρδισμένο σουσάμι, μουστάρδα με ολόκληρο σιναπόσπορο, iceberg και ντομάτα.
Σοκολατένιο μπριός και καφές από την εταιρεία Taf.

Οι δυό τους γνωρίστηκαν πριν από δέκα χρόνια, έμειναν μαζί στο Λονδίνο (όπου ο Σιμόν εργαζόταν ως σεφ) και έπειτα ταξίδεψαν παρέα σε πολλές χώρες της Ασίας –από την Ταϊλάνδη μέχρι το Λάος, την Καμπότζη, το Βιετνάμ, την Ινδία και το Νεπάλ– παίρνοντας ιδέες και έμπνευση. Γυρνώντας πίσω στην Ελλάδα αποφάσισαν να ανοίξουν το δικό τους μαγαζί και, παρόλο που από το μενού του Avit λείπουν εντελώς τα ζωικά προϊόντα, κατάφεραν να γίνουν στέκι όχι μόνο για vegans.

Το «χειροποίητο» μαγαζί της Γλυφάδας που θυμίζει λίγο surf shack.

Porridge με βιολογικές νιφάδες βρώμης, φυτικό γάλα, φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Ο Σιμόν ξεφουρνίζει τα σοκολατένια μπριος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ32 vegan συνταγές που θα ζήλευαν και οι κρεατοφάγοι32 vegan συνταγές που θα ζήλευαν και οι κρεατοφάγοι Η έμφαση εδώ είναι στο χειροποίητο: όλα τα ψωμιά, οι σάλτσες, το γιαούρτι, η γκρανόλα, ακόμα και το μαύρο σκόρδο που χρησιμοποιούν είναι σπιτικά. Με vegan ζύμη κρουασάν ετοιμάζουν τα ρολά σοκολάτας και κανέλας που γεμίζουν τη βιτρίνα του Avit από νωρίς το πρωί. Το πλούσιο «γιαούρτι» είναι στην ουσία μια χορταστική κρέμα από αλεσμένα κάσιους και αποξηραμένα μήλα, στην οποία προσθέτουν μια ποσότητα προβιοτικών. Θα το βρείτε σερβιρισμένο με φρέσκα φρούτα ή με τραγανή γκρανόλα. Η τελευταία δεν περιλαμβάνει ζάχαρη αλλά ούτε και λάδι. Για την ακρίβεια έχει μόνο δύο υλικά, βρώμη και χουρμάδες, και είναι από τα πιο δημοφιλή προϊόντα του μαγαζιού (πωλείται και για το σπίτι).

Σπιτικό ψωμί για panini.

Χειροποίητο ψωμάκι panino με «κοτόφου», μπέικον, τυρί, πατάτα και ντομάτα.

Buddha bowl στο Avit.

Cold brew και γλυκά της Little Darling Vegan.

Μερικά από τα άλλα ευπώλητα του Avit είναι το χειροποίητο ψωμάκι πανίνι με «κοτόφου» (μια δική τους παρασκευή από τόφου παναρισμένο σε βρώμη, που θυμίζει πάρα πού την υφή του τηγανητού κοτόπουλου), το σάντουιτς με χοντρές φέτες από μανιτάρια shiitake, καβουρδισένο σουσάμι και μουστάρδα με ολόκληρο σιναπόσπορο και το πληθωρικό μπέργκερ που κλείνει μέσα σε χειροποίητο μπριός δύο μπιφτέκια από seitan και σόγια, σάλτσα ταχινιού με κόλιανδρο και μελιτζάνα, ανάμεσα σε άλλα. Το τελευταίο συνοδεύεται από λαχταριστές τριπλοτηγανισμένες πατάτες και σάλτσες όπως η σπιτική κέτσαπ παντζαριού ή μαγιονέζα με μαύρο σκόρδο. Για το τέλος δοκιμάστε τα εθιστικά τρουφάκια από φυστικοβούτυρο και κόκκινο κρασί ή κάποια από τις τάρτες της Little Darling Vegan που φιλοξενούν στις βιτρίνες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαφενείο Αλλιώς: Το νέο στέκι στην Κυψέλη σερβίρει νοσταλγικό φαγητό γεμάτο φρεσκάδαΚαφενείο Αλλιώς: Το νέο στέκι στην Κυψέλη σερβίρει νοσταλγικό φαγητό γεμάτο φρεσκάδα

Avit

Μαραγκού 19, Γλυφάδα
  • Τηλέφωνο: 210-89.49.381
  • Ωράριο: Καθημερινά (εκτός Δευτέρας) από 9 π.μ. έως 5 μ.μ.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

Εστιατόρια

Καφέ

Αθήνα | Κεντρικά + Νότια Προάστια

Γλυφάδα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών