ΕΞΟΔΟΣ

Le Pizze Di San Gennaro: Για αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα, φύγαμε για Νέα Σμύρνη!

Στη νέα συνοικιακή πιτσαρία των νοτίων προαστίων ο πιτσαγιόλο Μάρκο Τζεναμπόνι ψήνει ναπολιτάνικες πίτσες και φτιάχνει κάθε μέρα διαφορετικά ιταλικά φαγητά και γλυκά.

12.01.2024| Updated: 13.01.2024
Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη
Le Pizze Di San Gennaro: Για αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα, φύγαμε για Νέα Σμύρνη!

Κάθε φορά που συζητάω για πίτσα στην παρέα ξέρω ότι η κουβέντα θα καταλήξει σε διαφωνία. Είναι η λεπτή ζύμη καλύτερη από την αφράτη; Είναι οκ να μπαίνει ανανάς στην πίτσα; (Πρoσωπικά τον απεχθάνομαι). Κάποιοι τρώνε μόνο τη μέση και αφήνουν την κρούστα στην άκρη. Μα τρώνε πίτσα αυτοί; Σε ταψάκι ή ούτε καν; Ποιος έχει την πιο νόστιμη; Η συνοικιακή πιτσαρία στην οποία τρώμε από μικροί, οι αλυσίδες ή τα εστιατόρια; Δεν έχουν διαφορετικές απόψεις μόνο εκείνοι που τρώνε πίτσα αλλά και εκείνοι που τη φτιάχνουν. Για το αν χρειάζεται προζύμι, για το αν ψήνεται καλύτερα σε ξυλόφουρνο ή σε φούρνο γκαζιού, για το αν το ζυμάρι πρέπει να ωριμάσει 24 ώρες ή 72. Δεν νομίζω ότι υπάρχει σωστή απάντηση. Μάλιστα η άποψη για το αν μια πίτσα είναι καλή είναι τόσο προσωπική που… «πες μου ποια πίτσα σου αρέσει, να σου πω ποιος είσαι». Αν με ρωτάτε, θα σας πω ότι μου αρέσει η πίτσα ψημένη στον ξυλόφουρνο, με ζύμη ναπολιτάνικη ή σαν ναπολιτάνικη — πόσο εφικτό είναι να βρεις τη σωστή εκτός Νάπολης; Να τη φάω σε ένα μαγαζί σε γειτονιά, που θα με χαιρετήσουν ζεστά, που χρησιμοποιούν ποιοτικά υλικά και που δεν θα πληρώσω για μια πίτσα Μαργαρίτα πάνω από 10 ευρώ.

Οι πίτσες ψήνονται σε χτιστό ξυλόφουρνο από πυρότουβλα

Είχα καιρό να φάω τέτοια πίτσα στην Αθήνα. Χάρηκα όταν άκουσα ότι ο Μιλανέζος Μάρκο Τζεναμπόνι, ο πρώην πιτσαγιόλο και ιδιοκτήτης της συνοικιακής πιτσαρίας La Bella Napoli, που έκανε τον Νέο Κόσμο προορισμό για πίτσα, άνοιξε τη νέα του πιτσαρία στη Νέα Σμύρνη. Την ονόμασε Le Pizze Di San Gennaro προς τιμή του πολιούχου της Νάπολης, μια και η πίτσα που φτιάχνει είναι, όπως λέει, η παραδοσιακή ναπολιτάνικη. «Ήθελα πολύ να ανοίξω μια νέα πιτσαρία», λέει ο Μάρκο πριν μπει πίσω από τον πάγκο για να ξεκινήσει τις ετοιμασίες. Το μαγαζί βρίσκεται σε μια γειτονιά εκτός πιάτσας, είναι πολύ απλό, χωρίς ιδιαίτερη διακόσμηση, στα πρότυπα μιας συνοικιακής ναπολιτάνικης πιτσαρίας – κάτι αντίστοιχο με το δικό μας καφενείο. Έχει λίγα τραπέζια, ο εξωτερικός χώρος είναι καλυμμένος με πλαστικό προστατευτικό και μια ξυλόσομπα ζεσταίνει το μαγαζί. Στο βάθος βρίσκεται ο εντυπωσιακός ξυλόφουρνος, αυτός στολίζει την πιτσαρία. Είναι χτιστός με πυρότουβλα και ψήνει τέλεια τις πίτσες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΏρα για νουντλς! Σ’ αυτά τα ασιατικά μαγαζιά της Αθήνας τρώμε τα πιο νόστιμαΏρα για νουντλς! Σ’ αυτά τα ασιατικά μαγαζιά της Αθήνας τρώμε τα πιο νόστιμα
Η ζύμη ωριμάζει για 24 ώρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο Mellem δεν είναι ούτε καφέ ούτε wine bar, είναι λίγο και απ’ τα δύοΤο Mellem δεν είναι ούτε καφέ ούτε wine bar, είναι λίγο και απ’ τα δύο

Μπορεί το ψήσιμο να είναι επαγγελματικό, η ζύμη είναι όμως αυτή που έκανε την πίτσα του Μάρκο τόσο αγαπητή. Χρησιμοποιεί ένα μιξ από μαλακό και σκληρό ιταλικό αλεύρι. Ανάλογα με την εποχή χρησιμοποιεί διαφορετική αναλογία. Όταν έχει κρύο βάζει περισσότερο μαλακό και όταν έχει ζέστη, σκληρό. Αυτό βοηθάει το ζυμάρι, που ωριμάζει για 24 ώρες, να αποκτήσει την κατάλληλη υγρασία. «Δεν χρησιμοποιώ προζύμι γιατί δεν το χρειάζεται η ζύμη μου», μας ενημερώνει. «Φτιάχνω πίτσα με την παραδοσιακή ναπολιτάνικη συνταγή, που σημαίνει ζύμη μαλακιά αλλά όχι φουσκωτή. Η πίτσα παίρνει μυρωδιά από τον ξυλόφουρνο. Άλλοι προτιμούν τη μυρωδιά από το προζύμι. Στη Νάπολη βρίσκεις και τις δύο εκδοχές. Γούστα είναι αυτά», λέει όσο με γρηγοράδα βγάζει την πίτσα από τον ξυλόφουρνο. Της ρίχνει λίγο ελαιόλαδο και τη σερβίρει αμέσως. Για τη μέγιστη απόλαυση είναι σημαντικό η πίτσα να φαγωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, για αυτό στο San Gennaro δεν κάνουν ντελίβερι. Ακόμη και σε όσους έρχονται να πάρουν την πίτσα για το σπίτι προτείνουν να τη φάνε εκεί.

Η πίτσα Μαργαρίτα έχει βουβαλίσια μοτσαρέλα, σάλτσα ντομάτας και φρέσκο βασιλικό.
Ναπολιτάνικη τηγανητή πίτσα
Ο Μάρκο βάζει τις τελευταίες πινελιές στην καρμπονάρα, ένα από τα πιάτα που ετοιμάζει καθημερινά.

Τα προϊόντα που χρησιμοποιεί ο Μάρκο στις πίτσες τα εισάγει ο ίδιος από την Ιταλία: σάλτσα mutti, μοτσαρέλα, παρμεζάνα, γκοργκοντζόλα, πεκορίνο, προσούτο Πάρμας, κίτρινες ντομάτες Vezuvio, ιταλικό λουκάνικο, ναπολιτάνικο μπρόκολο. Ακούγεται κάπως υπερβολικό γιατί έχουμε και στην Ελλάδα πολύ ωραίες ντομάτες και μπρόκολα. Αλλά έχει τους λόγους του. Θέλει το αποτέλεσμα να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στις ιταλικές γεύσεις. Ευτυχώς για τις σαλάτες του χρησιμοποιεί φρέσκα λαχανικά που παίρνει από τη λαϊκή της γειτονιάς. Στο μενού έχει 12 πίτσες με διάφορες επικαλύψεις. Όλες έχουν το χαρακτηριστικό φουσκωτό στεφάνι ζύμης και τη λεπτή μέση της ναπολιτάνικης πίτσας. Η Οrto με ντοματίνια, μοτσαρέλα και διάφορα σοταρισμένα λαχανικά και η U’diavolo με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα και πικάντικο σαλάμι μου άρεσαν πολύ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑθηναϊκόν: Για ψαρόσουπα και γαριδοκροκέτες με «σος πικάντ» στο ιστορικό ουζερί του ‘32Αθηναϊκόν: Για ψαρόσουπα και γαριδοκροκέτες με «σος πικάντ» στο ιστορικό ουζερί του ‘32
Σαλάμι felino, προσούτο Πάρμας, μπρεζάολα, παρμεζάνα, μοτσαρέλα και γκοργκοντζόλα, antipasto για δύο άτομα.

Μια ωραία έκπληξη στο μενού είναι τα ιταλικά φαγητά και γλυκά ημέρας. Κάθε πρωί αποφασίζει τι θα μαγειρέψει ανάλογα με το τι φρέσκο θα βρει στην αγορά. Φτιάχνει από τορτελίνια και καρμπονάρα μέχρι λαζάνια και τηγανητή πίτσα, μια ναπολιτάνικη λιχουδιά που δεν έχω βρει αλλού στην Αθήνα. Το τιραμισού, που το κάνει με σπιτικά σαβαγιάρ, είναι ζουμερό, γλυκό χωρίς να σε λιγώνει, με έντονη γεύση καφέ, από τα πιο νόστιμα που έχω φάει.

Η κόρη του Μάρκο είναι ο πιο αυστηρός κρίτης πίτσας
Το κλασικό ιταλικό γλυκό τιραμισού εδώ σε μια υπέροχη εκδοχή του Μάρκο με σπιτικά σαβαγιάρ

Le Pizze Di San Gennaro

Ευξείνου Πόντου 172, Νέα Σμύρνη
  • Τηλέφωνο: 210-93.39.127
  • Ωράριο: Τρίτη-Παρασκευή 13.00-15.30 & 18.00-23.30, Σάββατο και Κυριακή 13.00-23.00 (Δευτέρα κλειστά)
  • Κόστος: 20 ευρώ/ άτομο (χωρίς τα ποτά)

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών