Λεπτά σαν διάφανες κλωστές, χοντρουλά, κυλινδρικά και πιο πλατιά, αυγού, ρυζιού, από φαγόπυρο… Ένα σωρό είδη νουντλς βρίσκουμε στα μενού των ασιατικών εστιατορίων της Αθήνας και του Πειραιά. Άλλα σε αχνιστούς καταπραϋντικούς ζωμούς, που είναι ό,τι πρέπει για τις μέρες που πιάνει παραπάνω κρύο, άλλα σε σαλάτες κι άλλα μαγειρεμένα στο γουόκ με κρέας, λαχανικά, θαλασσινά και πολλών λογιών λιχούδικες σάλτσες. Iαπωνία, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ και Φιλιππίνες έχουν τις δικές τους σπεσιαλιτέ και με μια βόλτα από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τον Πειραιά, συναντάμε πολλές και αγαπημένες φτιαγμένες από ανθρώπους που μεγάλωσαν με αυτές αλλά και ντόπιους σεφ που αγαπούν τις γεύσεις της Ασίας: aπό καυτό ράμεν και udon μέχρι εθιστικό pad thai και μυρωδάτη σούπα pho.
Για pad thai στο Tuk Tuk
Καυτερό, ξινό, γλυκό, αλμυρό, μυρωδάτο, ξηροκαρπάτο – όλα τα έχει το pad thai που, αν σου μπει στο μυαλό και το λαχταρήσεις, δεν θα ησυχάσεις μέχρι να το φας. Το εθνικό πιάτο της Ταϊλάνδης, ένα stir fry με ετερόκλητα συστατικά και πολλές υφές δεν μοιάζει, άλλωστε, με πολλά άλλα φαγητά. Στο μικρούλι ταϊλανδέζικο του Κουκακίου κάνουν μια πολύ ωραία εκδοχή του και μπορείς να επιλέξεις αν θέλεις τα νουντλς σου με κοτόπουλο, χοιρινό ή γαρίδες. Ακόμα και χορτοφαγικό όμως, αυτό το pad thai, με κομμάτια ομελέτας με «κρεατένια», εθιστική υφή, δεν θα σας αφήσει παραπονεμένους. Στύψτε από πάνω μπόλικο λάιμ, πασπαλίστε με τριμμένο φυστίκι και απολαύστε. Άλλα πιάτα με νουντλς που έχουν ενδιαφέρον στο Tuk Tuk: το pad see ew (νουντλς ρυζιού με κοτόπουλο ή χοιρινό, αυγό και κινέζικο μπρόκολο, με σάλτσα σόγιας, σάλτσα στρειδιών και ξίδι ρυζιού), το grapap woon sen (διάφανα νουντλς φασολιού με χοιρινό κιμά) και το pad kee mao (νουντλς ρυζιού με χοιρινό, βασιλικό και άγριο τζίντζερ και μπόλικο τσίλι). Γ.Π.
Βεΐκου 40, Κουκάκι, Τ/211-40.51.947
Βιετναμέζικη μοσχαρόσουπα με ρυζομακάρονα στο Dao
Ή αλλιώς pho. Η διάσημη σούπα του Βιετνάμ έχει φοβερό ζωμό. Στο Dao τον φτιάχνουν από κόκαλα μοσχαριού που βράζουν για 12 ώρες, σε χαμηλή φωτιά, μαζί με ένα σωρό μπαχαρικά – πιπέρια, κανέλα, αστεροειδή γλυκάνισο, κάρδαμο, αποξηραμένη φλούδα μανταρινιού κ.ά. Στο τέλος, στο σερβίρισμα, μπαίνουν στο μπολ μερικά λεπτά κομμάτια κρέατος που μαγειρεύονται από τον καυτό ζωμό. Στο ίδιο μπολ: νουντλς ρυζιού, κρεμμύδι, φύτρες φασολιών και φρέσκος κόλιανδρος. Γ.Π.
Σαρρή 36, Ψυρρή, T/ 210-32.22.641
Στο Tanpopo φτιάχνουν τα noodles μόνοι τους
Δεν ξέρουμε αν ερωτευτήκαμε πρώτα τα αχνιστά μπολ με ράμεν ή τον φανταστικό χώρο που θυμίζει ιαπωνικό izakaya (ένα πιο χαλαρό μέρος για να πιεις το ποτό σου τσιμπολογώντας). Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το Tanpopo είναι το πιο φρέσκο ασιατικό εστιατόριο αυτή τη στιγμή στην πόλη. Μας αρέσει να καθόμαστε λίγο στριμωχτά στις θέσεις μας, στον πάγκο που περιβάλλει την ανοιχτή κουζίνα, και να παρακολουθούμε τη δράση: ζεματιστά νουντλς να βγαίνουν από το νερό, υδρατμούς να καλύπτουν τα πρόσωπα όσων δουλεύουν στην κουζίνα, πιάτα με διάφορα γιαπωνέζικα υλικά να στήνονται πυρετωδώς. Ειδικεύονται στο ράμεν, που σε σχέση με όσα έχουμε δοκιμάσει στην Αθήνα είναι μακράν το καλύτερο. Έχουν και άλλα ωραία. Τα gyoza (ντάμπλινγκ) έρχονται άψογα ψημένα, ελαφρώς καψαλισμένα, λιγάκι τραγανά, με ζουμερή γέμιση από χοιρινό κιμά ή μανιτάρι. Και το μάζεμεν, η άλλη εκδοχή του ράμεν, χωρίς ζωμό, υπέροχο, με αναπάντεχες υφές και βαθιά νοστιμιά. Μας αρέσει γιατί τα νουντλς τα κάνουν οι ίδιοι στο εργαστήριό τους, γιατί μας εκπαιδεύουν στο τι είναι το ράμεν και πώς τρώγεται σωστά και γιατί η λίστα με τα κοκτέιλ είναι σούπερ ταιριαστή με τις γεύσεις του μενού. Μ.Π.
Αριστείδου 1, Αθήνα, T/210-70.00.252.
Rouan thai: Λίγη Ταϊλάνδη στον Πειραιά
Εδώ μας είχε πρωτοφέρει για φαγητό η ταϊλανδέζικη πρεσβεία. Έκτοτε κατεβαίνουμε συχνά πυκνά με φίλους αλλά και με την εκτεταμένη οικογένεια (συμπεριλαμβανομένων παιδιών διαφόρων ηλικιών, που αντιμετωπίζουν με ενθουσιασμό τα ξυλάκια και τις πρωτόγνωρες γεύσεις) και άλλες τόσες φορές παραγγέλνουμε ντελίβερι στη δουλειά. Ο εσωτερικός χώρος, τακτοποιημένος και πεντακάθαρος, έχει όλα τα καλτ στοιχεία που περιμένεις από ασιατικό ταβερνείο, με αποκορύφωμα μια νησίδα στο κέντρο της σάλας, πάνω στην οποία έχουν τοποθετήσει μια βιτρίνα με μικρογραφίες λαχανικών και πιάτων. Δύο tips για όσους έρθουν πρώτη φορά: επιλέξτε στο μενού από το νούμερο 80 και μετά, γιατί από εκεί αρχίζουν οι σπεσιαλιτέ της ταϊλανδέζικης κουζίνας, που συνδυάζει αρμονικά τρία στοιχεία: το γλυκό, το ξινό και το καυτερό, αρτυμένα με μπόλικα εξωτικά καρυκεύματα. Πάρτε οπωσδήποτε σούπα, όπως την tom yum με κοτόπουλο ή γαρίδες, που είναι μια έκρηξη αρωμάτων στο στόμα και, φυσικά, το πολύ δημοφιλές pad thai. Χ.Τ.
Νοταρά 131, Πειραιάς, Τ/210-42.94.494.
Shiraki: Ό,τι πιο κοντά σε αυθεντικό γιαπωνέζικο
Το εσωτερικό του μαγαζιού είναι μικρό, με ελάχιστα τραπέζια. Τα περισσότερα απλώνονται στο πεζοδρόμιο. Εδώ έχουμε βρει καταφύγιο ουκ ολίγες φορές μεσημέρι-βράδυ και σε διάφορες συνθήκες: Μετά τα ψώνια, φορτωμένοι με τσάντες που καταφέραμε να βολέψουμε πίσω από τις καρέκλες μας. Με πεντάχρονα παιδιά που καταβρόχθισαν με λαιμαργία τις γαρίδες τεμπούρα και το τονκάτσου (παναρισμένο χοιρινό). Με κουστουμαρισμένους συνεργάτες, σε επίσημο επαγγελματικό δείπνο. Με φίλους σε ραντεβού που κλείστηκαν τελευταία στιγμή. Με άλλα λόγια, μιλάμε για δοκιμασμένο στέκι, αξία σταθερή σε μια κορεσμένη γειτονιά όπου δίπλα στα διαμαντάκια βρίσκεις και άνθρακα. Στα της κουζίνας τώρα. Εξαιρετική η σαλάτα με καπνιστό χέλι και ιαπωνική σάλτσα πιπεριού, τα φασόλια edamame – ένα χλωρό ξάφνιασμα–, ο ψιλοκομμένος ωμός σολομός με κρεμώδη σάλτσα από wasabi-ταχίνι και μπρικ σολομού, η ποικιλία από σασίμι moriawase, αριστοτεχνικά κομμένα, συνοδευόμενα από χειροποίητο wasabi-δυναμίτη, το chirashi σούσι, μια ποικιλία από σούσι που έρχεται στο παραδοσιακό λακαρισμένο κουτί, σαν πολύτιμο δώρο, και το donburi με σολομό, σος τεριγιάκι, σουσάμι, φύκι nori και γιαπωνέζικη μαγιονέζα. Αν όμως έπρεπε να διαλέξουμε το πιο κόμφορτ πιάτο του καταλόγου, αυτό θα ήταν η σούπα με udon νουντλς και γαρίδες τεμπούρα, που καταφθάνουν βουτηγμένες στον καυτό, καταπραϋντικό ζωμό, μισές μέσα, μισές να προεξέχουν. Πώς καταφέρνουν και δεν έχουν πανιάσει και φτάνουν στο τραπέζι μας τραγανές; Αυτό το πιάτο είναι μια άσκηση των αντανακλαστικών της κουζίνας και του σέρβις, που πρέπει να συντονιστούν σε επίπεδο δευτερολέπτου. Χ.Τ.
Νίκης 17, Αθήνα, Τ/210-33.16.217. Καθημερινά 12.00- 23.30
Ζuzuto: Ζεστασιά και σλουρπ στους Αμπελόκηπους
Πήγα πρώτη φορά με φίλους στο Zuzuto τη μέρα που έπιασαν τα κρύα. Ήταν Τρίτη και δεν είχα κάνει κράτηση. Το μαγαζί ήταν γεμάτο, κάτι που δεν περίμενα, παρ’ όλα αυτά μας εξυπηρέτησαν με ευγένεια και σε 15 περίπου λεπτά καθόμασταν. Το γωνιακό εστιατόριο με τη μεγάλη τζαμαρία, θέα στη Χαλκηδόνος και τη Μιχαλακοπούλου και την ανοιχτή κουζίνα στο βάθος μου έκανε εντύπωση. Εδώ φημίζονται για το ράμεν και του δίνουν την προσοχή που πρέπει. Φτιάχνουν οι ίδιοι τα ράμεν νούντλς, ο ζωμός έχει γεμάτη γεύση, το κρέας το ψήνουν σωστά και το αυγό το σερβίρουν μαριναρισμένο με τον κρόκο ημιρευστό (ajitama). Το μενού έχει πάνω από δέκα επιλογές σε ράμεν που κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τα συστατικά, το είδος του ζωμού και το επίπεδο της κάψας. Επέλεξα το Devil Red με ζωμό τονκάτσου, χοιρινό chashu –κρέας από την κοιλιά του χοιρινού–, μανιτάρια kikugare με το βαθύ καφέ χρώμα και την έντονη γεύση — τα λένε «αυτιά του δέντρου» επειδή φυτρώνουν πάνω στον κορμό. Η σούπα έρχεται με «σκληροπυρηνική» πάστα τσίλι στο πλάι, για να βάλεις μόνος σου όση θέλεις. Την έβαλα όλη, απόλαυσα το μπολ με την καλοφτιαγμένη ιαπωνική σουπίτσα, ζεστάθηκα και πέρασα υπέροχα. Μ.Π.
Χαλκηδόνος 66, Αμπελόκηποι, Τ/211-73.58.345
Bulacan: Για φιλιππινέζικα νούντλς και συνταγές
Φτάνοντας στο Bulacan Halo-Halo στη Μιχαλακοπούλου μας υποδέχεται η χαμογελαστή ιδιοκτήτρια Marinela Bayting. Ο χώρος είναι γεμάτος τροπικά φυτά για να θυμίζει Φιλιππίνες. Το πράσινο-γαλάζιο στους τοίχους πάντα μας ηρεμεί και η φιλιππινέζικη ποπ στα ηχεία μάς πάει κατευθείαν στη Μανίλα. Η Marinela ήρθε στην Ελλάδα από την επαρχία Bulacan το 1991, δούλεψε 17 χρόνια ως «εσωτερική» και όταν ήρθαν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της στην Αθήνα αποφάσισε να ασχοληθεί με την εστίαση. Μαγειρεύει παραδοσιακά φιλιππινέζικα πιάτα και προσέχει πολύ τα υλικά της. Τα νουντλς έχουν την τιμητική τους. Η σούπα mami είναι πολύ νόστιμη, χορταστική και ταυτόχρονα ελαφριά. Φτιάχνεται με ζωμό κοτόπουλου, νουντλς και περιέχει ψιλοκομμένο pechay, αυγά, τηγανητό σκόρδο και φρέσκο κρεμμυδάκι. Έχουν και stir fry νουντλς στο μενού με διάφορα λαχανικά. Για το τέλος μην παραλείψετε να παραγγείλετε τις αέρινες σουσαμένιες μπαλίτσες buchi. Γεμιστές με κρέμα γλυκοπατάτας, είναι πεντανόστιμες και εθιστικές. Μ.Π.
Μιχαλακοπούλου 105, Αθήνα 115 27, Τ/ 215-56.01.678
Για ράμεν και mazemen στο Ekiben
Το πρώτο είναι διάσημο για τον ζωμό του με τη βαθιά γεύση, το δεύτερο είναι η, δίχως ζωμό, εκδοχή του ράμεν με παχιά νουντλς και ένα σωρό νόστιμα συνοδευτικά. Στο παντοπωλείο-εστιατόριο του Άρη Βεζενέ κάνουν και ράμεν και mazemen, και τα κάνουν εξίσου ωραία. Δοκιμάστε ράμεν με κόκορα και ρουφήξτε με θόρυβο τα νουντλς ή παραγγείλτε mazemen με τριών ειδών μανιτάρια (shitake, enoki και shimeji) που θα σας κάνει να ξεχάσετε το κρέας. Γ.Π.
Σκούφου 15, Σύνταγμα, Τ/ 210-32.50.535