Όσοι ζουν και εργάζονται στο κέντρο το ξέρουν καλύτερα. Τα τελευταία χρόνια, ενώ από εστιατόρια υπάρχει υπερπροσφορά, εκείνα που καλύπτουν την καθημερινή ανάγκη για απλό, καλομαγειρεμένο φαγητό μετριούνται στα δάχτυλα. Για «κάτι στο χέρι» υπάρχει το σουβλάκι του Κώστα ή του Λευτέρη, τα ζυμωτά της Feyrouz… Όλο και κάτι θα βρεθεί. Αν όμως η ιδέα είναι ένα μισάωρο διάλειμμα με ένα πιάτο προσιτό, θρεπτικό φαγητό, μαζί ίσως και με ένα ποτηράκι κρασί και δυό κουβέντες, οι επιλογές στενεύουν σε σημείο που είναι να απορείς. Για αυτό και, από την αρχή, η ιδέα της Αργυρώς Κουτσού, μαγείρισσας που στην Αθήνα είχαμε πρωτογνωρίσει στο εστιατόριο Τζουτζούκα στο Ρουφ, να ανοίξει μαγειρείο δυό βήματα από την πλατεία Συντάγματος ακούστηκε σωστή.
μακαρόνια με κιμά μέχρι φρέσκο αρακά. Στον κατάλογό της με τα δώδεκα πιάτα που αλλάζουν κάθε μέρα, σε συνάρτηση με το τι κυκλοφορεί στην αγορά και αναλόγως με τα κέφια της, θα δεις επίσης την όρεξή της να ψάξει και να προβάλλει τα τοπικά υλικά (από τα αιγαιοπελαγίτικα τυριά που ενσωματώνει σε ουκ ολίγα πιάτα μέχρι το ελαιόλαδο από την τοπική ποικιλία της Ζακύνθου που θα σε προτρέψει να βουτήξεις λίγο σπιτικό ψωμί για να το δοκιμάσεις, καθώς «είδε και έπαθε» για να πείσει τον παραγωγό να την προμηθεύει). Παραδοσιακές συνταγές που δεν συναντάμε συχνά εκεί έξω, όπως η γεμιστή σπλήνα ή οι κρεμμυδοντολμάδες Σαντορίνης, αλλά και υλικά όπως τα αυγά ψαριών, το κουνέλι, τα εντεράκια, τα γλυκάδια κ.ο.κ. δίνουν και αυτά το στίγμα τους στο μενού. Α, και μια αγάπη για τον μεζέ σίγουρα υπάρχει – εύκολα μπορεί να παρασυρθείς και αντί για τα μαγειρευτά να το ρίξεις στα σουτζούκια, τον αυγουλάτο παστουρμά και τα τσίπουρα και μετά να ψάχνεις το δρόμο για το γραφείο.
Στο Koutsou & co φαίνεται ότι, όντως, η πρόθεσή της είναι να φροντίσει γι’ αυτό το παραμελημένο μεσημεριανό διάλειμμα, μαγειρεύοντας από φακές μέχρι τραχανά και απόΔεν έχει πολλά πολλά το μαγαζί, που βρίσκεται κρυμμένο σε μια στοά της οδού Ξενοφώντος. Τα κρεμασμένα κατσαρολικά και οι κουτάλες είναι το λειτουργικό ντεκόρ του και όλα τα υπόλοιπα έχουν μια αίσθηση χειροποίητη, με σπιτίσιες λεπτομέρειες, όπως τα λινά τραπεζομάντηλα ή τα βάζα που γεμίζουν άλλες φορές με χαμομήλια και νεραγκούλες και άλλες με αγκινάρες. Η στοά που το φιλοξενεί δεν είναι η πιο γραφική της Αθήνας (μερικά άχαρα μαγαζιά και μια είσοδος πολυκατοικίας με μπόλικα ενοικιαζόμενα περιτριγυρίζουν το μαγειρείο) αλλά έχει, από την άλλη, αυτή την προφυλαγμένη, δροσάτη αίσθηση που προβλέπεται να χρειαστούμε με το παραπάνω τους μήνες που ακολουθούν.
τραχανάς Αράχωβας με μυρωδάτο λουκάνικο Τήνου και γυλωμένη μανούρα Σίφνου, όπως και η σελινάτη χοιρινή τηγανιά με βολάκι Άνδρου και ζουμί για πολλές βούτες. Το ζυγούρι με «σάρτσα», κοκκινιστό όπως το κάνουν στη Ζάκυνθο δηλαδή, αξίζει και εκείνο να το δοκιμάσετε αν το πετύχετε. Ειδικά για τις τηγανητές πατάτες που κολυμπούν στα ζουμιά και ποτίζονται με τη νοστιμιά του. Θα τα συνοδεύσετε όλα αυτά με κάποια επιλογή από τη σύντομη λίστα κρασιών ή με καλοδιαλεγμένα, εμφιαλωμένα αποστάγματα. Για το τέλος γιαουρτάκι με φρεσκοφτιαγμένο γλυκό φράουλα.
Σε πρόσφατες επισκέψεις δοκιμάσαμε φάβα Φενεού με λεμονάτο σουτζούκι, αλμύρα που κρατούσε ευχάριστα στο δόντι, κεφτεδάκια πανάλαφρα και ζουμερά με χειροποίητες τηγανητές πατάτες μαμαδίστικες, αλλά και ένα ντοματόρυζο με καπνιστό σκουμπρί που δεν μας ενθουσίασε καθώς του έλειπε τόσο η ντοματένια φρεσκάδα όσο και λίγος χρόνος μαγειρέματος ακόμη. Ωραίο πιάτο ο σταρένιος