ΑΓΟΡΑ

Οργώσαμε την αγορά και επιλέξαμε τα καλύτερα φρέσκα αιγαιοπελαγίτικα τυριά

Τυριά φρέσκα, χλωρά και τρυφερά, με το πλούσιο ανοιξιάτικο γάλα, γλυκόφαγα και με σπαρταριστή δροσιά. Οι εγχώριοι παραγωγοί του Αιγαίου είναι τώρα στο φόρτε τους.

Φωτογραφίες: Άσπα Κουλυρά
Οργώσαμε την αγορά και επιλέξαμε τα καλύτερα φρέσκα αιγαιοπελαγίτικα τυριά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜελόπιτα χωρίς φύλλο με σάλτσα Maυροδάφνης15 θαυμάσια γλυκά με φρέσκα ανοιξιάτικα τυριά Φτιάχνονται γρήγορα και σχετικά εύκολα, αλλά όχι απαίδευτα, και θέλουν μαστοριά. Έχουν μικρή διάρκεια ζωής, λευκό χρώμα και γεύση αθώα και γαλακτερή. Τα τρυφερά, ανοιξιάτικα, φρέσκα τυριά παράγονται με τα πρώτα γάλατα της άνοιξης, που είναι πιο λιπαρά και με περισσότερα θρεπτικά συστατικά από ό,τι τον υπόλοιπο χρόνο, καθώς αφενός πρόκειται για την κατεξοχήν γαλακτοπαραγωγική περίοδο των ζώων που έχουν ξεκινήσει και γεννάνε κι αφετέρου, όσον αφορά στα ζώα ελευθέρας βοσκής, έχουν στη διάθεσή τους την πλούσια και αρωματική χλωρίδα της εποχής για να τραφούν. Έτσι, τα χλωρά τυριά που τυροκομούνται από αυτό το δυνατό γάλα είναι μυρωδάτα και βοτανικά, μελάτα σε υφή και γλυκόφαγα, χρησιμοποιούνται κυρίως στη μαγειρική, έχουν ροπή προς τη ζαχαροπλαστική και σχετικά σπάνια σερβίρονται ως επιτραπέζια, καθότι η γεύση τους είναι αρκετά ήπια και υποδεέστερη σε ένταση από ό,τι τα γινωμένα τυριά, όπως οι γραβιέρες, οι φέτες και τα κασέρια. Ωστόσο, αν τα περιποιηθούμε σωστά, μας επιφυλάσσουν γαστρονομικές συγκινήσεις αλλιώτικες αλλά εξίσου ενδιαφέρουσες. Ανθότυρα, μυζήθρες και ξινομυζήθρες, ξινότυρα, κρεμώδη γαλοτύρια, τσαλαφούτια και άλλα αντίστοιχα απαλά τυριά, τώρα είναι η εποχή τους. Στην καλύτερή τους στιγμή, είναι εξαιρετικά για τα πρωινά μας, είναι η ψυχή στα ανοιξιάτικα τυρογλυκά, στα μοντέρνα τσίζκεϊκ αλλά και στα παραδοσιακά επιδόρπια, όπως τα μελιτίνια και τα λυχναράκια, οι μυζηθρόπιτες και οι νερόπιτες, οι μελόπιτες κ.ά. Τα φρέσκα τυριά τρώγονται και κρύα από το ψυγείο, αλλά μπορείτε να τα αφήσετε για μισή ώρα να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, για να μοσχοβολήσουν γλυκό γάλα και να θεριέψουν οι ήπιες γευστικές εντάσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤυρένια ΦολεγάνδρουΤυρένια Φολεγάνδρου

ΠΟΠ Ξύγαλο Σητείας

Από αιγοπρόβειο γάλα της Σητείας φτιάχνεται το Προστατευόμενης Γεωγραφικής Προέλευσης αλοιφώδες τυρί του τυροκομείου Κουβαράκη. Η ξεχωριστή του γεύση διατηρεί σταθερό προβάδισμα στις γευσιγνωσίες μας, είναι ξινό και γαλατένιο, μια απαλή κρέμα ελαφρώς σπυρωτή που τσιμπάει λίγο με το αλατάκι της. Κάνει και για γλυκό, αλλά προσωπικά δεν θα το θυσίαζα σε περίπλοκα μαγειρικά μπλεξίματα. Κάνω ό,τι κάνουν οι Κρήτες που ξέρουν καλύτερα. Το σερβίρω αντί γιαουρτιού ή άλλης σάλτσας, μαζί με τα ντολμαδάκια, με τα γεμιστά, επάνω στη χωριάτικη, λούζω και μια τηγανιά πατάτες. Και βεβαίως το ευχαριστιέμαι και σκέτο μαζί με ψωμί, μια χούφτα ελιές και μια εμφιαλωμένη ρετσίνα.

Παραδοσιακό Μπακάλικο, Πλ. 28ης Οκτωβρίου 6-8, Ηλιούπολη, Τ/210-99.54.500, Πρόκλου 31, Παγκράτι, Τ/210-75.60.055
Nora’s deli, Κατάστημα Αναγνωστοπούλου 11, Κολωνάκι, T/210-72.90.500
Κατάστημα Αναπήρων Πολέμου 10, Κολωνάκι, T/210-72.90.500 
Χαλκιαδάκης, Παπανδρέου Ανδρέα 68 & Παπανικολή Δημήτριου, Χαλάνδρι, Τ/2106893495
Μανδραγόρας, Δημ. Γούναρη 14, Πειραιάς, Τ/210–41.72.961

Ανδριώτικο ημίχλωρο βολάκι

Ένα μικρό κυκλαδίτικο όνειρο που γίνεται πραγματικότητα σε σχήμα κυλινδρικό. Το ημίχλωρο βολάκι από το τυροκομείο Λούβαρη-Πολίτου «Παραδοσιακές Γεύσεις της Ιωάννας» στην Άνδρο φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα, έχει γεμάτη γεύση μεστή, κολλάει στον ουρανίσκο, μοσχοβολάει από τα βότανα που βόσκουν τα ζώα και έχει ήπια αρμύρα και καλή οξύτητα. Συνδυάστε το με ωμά, ανάλατα αμύγδαλα, φρέσκες φράουλες και λίγο χοντρό αλάτι. Και ένα καρβέλι ψωμί. Και ένα ποτήρι γλυκό κρασί.

Δέκα Τρόφιμα, Λεωφ. Αναγυρούντος 22, Βάρη, T/210-96.54.610,
Τόπων Γεύσεις, Εθν. Αντιστάσεως 18, Ερμούπολη, Σύρος, Τ/22810-80.100

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Πρόβειο ανθότυρο Λέσβου

Κάθε Τετάρτη μεσημέρι καταφτάνει στο παντοπωλείο Περί Λέσβου στην Αθηνάς, απευθείας από τη Φάρμα Φίλιας του Βαρδαξή στη Λέσβο, απευθείας από την παραγωγή στην κατανάλωση. Ξέρω κόσμο που καπαρώνει και δύο και τρία κεφαλάκια μην τους λείψει. Μοσχοβολάει γλυκό γάλα πριν καν το βγάλεις από τη συσκευασία, έχει μελάτη υφή, γεμάτη γεύση, είναι ανάλατο, δίχως οξύτητες και γωνίες. Ένα ολοστρόγγυλο συννεφάκι από αυτά που συγκινούν τον ουρανίσκο, το ωραιότερο πρωινό της οικουμένης, λουσμένο με το εκλεκτότερο μέλι που μπορείτε να προμηθευτείτε.

Περί Λέσβου, Aθηνας 27 & Πρωτογενους, Μοναστηρακι, T/210-32.33.227Προσκόπων Αϊδινιου 2, Νέα Σμύρνη, T/213-01.02.471

Ξινότυρο Σκύρου

Κρέμα μελάτη και ζουμερή, με ξέχειλη νοστιμιά από τις οξύτητες και την ισορροπημένη αρμύρα του. Μια τυρένια κρέμα θαλασσινή, που παράγεται στη Σκύρο από τον τυροκόμο Δημήτρη Μαυρίκο, και την εντοπίζει και μας την παρουσιάζει στη μεγάλη πόλη ο αεικίνητος μπακάλης Ευθύμιος Αλεξανδρής. Του πάει το κυδωνόπαστο και τα ωμά καρύδια. Βάλτε το σε μια λευκή πιατέλα και στολίστε το με ένα μάτσο μυρωδικά της άνοιξης. Έτσι ταιριάζει και με εμφιαλωμένο τσίπουρο.

Αλεξανδρής, Ηρώων Πολυτεχνείου 30, Ηλιούπολη, Αθήνα, T/210-99.18.730

Ξινομυζήθρα κατσικίσια Μήλου

Ιδού η σαντιγί της Μήλου, που σερβιρισμένη με φρέσκες, μικρές φράουλες, κεράσια, και σε λίγο καιρό και κορόμηλα, αποτελεί εμπειρία σοβαρή. Η κατσικίσια κρέμα του τυροκομείου Αυγουστή-Χαραλαμπάκη της
Μήλου, έχει πολύ απαλή γεύση, πλούσια και γεμάτη, χωρίς ιδιαίτερες οξύτητες και αλάτι. Ένα αλοιφώδες τυρί, με ευγενικό γίδινο άρωμα και απαλή αίσθηση βοτάνων. Με μια γενναία κουταλιά μέσα στην κοιλότητα ενός μικρού αβοκάντο Κρήτης, έχεις πρωινό από αυτά που νομίζεις πως ακόμα ονειρεύεσαι. Εδώ έχουμε ένα από τα ιδανικότερα υλικά για να ετοιμάσουμε τυρογλυκά, από τσίζκεϊκ μέχρι παραδοσιακές μελόπιτες.

Καραμανλίδικα του Φάνη, Σωκράτους 1 & Έυριπίδου, Έρμού 119, T/210-32.54.184

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food styling: Tina Webb

Γαλομυζήθρα και ανθότυρο από τα Χανιά

Από έναν σπεσιαλίστα τυροκόμο, τον βραβευμένο από τον Γαστρονόμο Μανούσο Τσιτσιρίδη, παράγονται στα Σφακιά αριστοτεχνικά τυριά που έχουν τον τόπο μέσα τους. 100% πρόβεια και με τα λιπαρά τους, τόσο η ήπια αλατισμένη, κρεμένια γαλομυζήθρα, με τη βαθιά και στρογγυλή γεύση, όσο και ένα ανθότυρο-αφρός, μοσχομυρωδάτο, γάλα σκέτο, με τα ζουμιά του, αεράτο και πουπουλένιο, γλυκό και χορταστικό. Με τη γαλομυζήθρα ετοιμάστε σφακιανόπιτες αρμυρές ή γλυκές, και το ανθότυρο απολαύστε το σκέτο για πρωινό ή βραδινό μαζί με παξιμάδια, μέλι και γύρη.

Μανούτα, Σωκράτους 1 & Ευριπίδου, Αθήνα, T/210-32.54.184 , Ερμού 119, Μοναστηράκι, T/210-32.19.119.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα πιο ιδιαίτερα ελληνικά τυριά μακράς παλαίωσης μικρών παραγωγώνΤα πιο ιδιαίτερα ελληνικά τυριά μακράς παλαίωσης μικρών παραγωγών

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών