Τα νωπά, φρέσκα ανοιξιάτικα τυριά, πρόβεια και κατσικίσια, με πλούσια γεύση και περισσότερη υγρασία, αφράτα, με ήπια οξύτητα, και μόνο με ένα καλό μέλι στο πλάι τους είναι ευτυχία. Στην απλότητα κρύβεται μεγαλείο. Αλλά είναι και θαυμάσια πρώτη ύλη για ένα σωρό τραταμέντα. Τα νησιά μας έχουν άφθονα παραδοσιακά τυρένια κεράσματα να επιδείξουν. Με μαγική νοστιμιά. Αλλά και στην περίπτωση που προτιμήσει κανείς να ακολουθήσει πιο μοντέρνες ζαχαροπλαστικές ιδέες, ένα ωραίο ντόπιο τυρί πάλι «γράφει» ελληνικότητα.

10 συναρπαστικές μυζήθρες και ανθότυρα
Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης συναντούν σε πολλές συνταγές το μέλι / φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα

Τα τυρογλυκά του Αιγαίου
Σαντορινιά μελιτίνια / φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Κρητικά λυχναράκια / φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα τυρογλυκά του ΑιγαίουΤα ωραία τυρογλυκά του Αιγαίου: μελόπιτες, τσιμπητά και μελιτίνιαΠολλά μπορούμε να φτιάξουμε με τα χλωρά τυριά της εποχής, μαλάκα και κρεμώδη, αλοιφώδη. Παρακάτω σας έχουμε συνταγές για γλυκά τσιμπητά τυροπιτάκια με τυροβολιά – «τροβολιά» τη λένε οι ντόπιοι–, το φρέσκο, υπόξινο μαλακό τυρί της Μυκόνου, αρωματισμένα με κανέλα και πορτοκάλι, περιχυμένα με μέλι, αλλά και μια περίτεχνη μελόπιτα από το ίδιο νησί, κεντημένη με διάφορες γιρλάντες και σχέδια. Για λυχναράκια με γλυκιά μυζήθρα και κανέλα και για πίτα σφακιανή με κρητικό ανθότυρο, στολισμένη με μέλι και σουσάμι.  Για δαντελένια μελιτίνια με νιώτικο ανθότυρο, δείγμα νοικοκυροσύνης και μαεστρίας, όπως κι ο μικρασιάτικος μυζηθροχαλβάς που μας έρχεται από τη Σμύρνη και το Αϊβαλί.

Μυζηθροχαλβάς
Μυζηθροχαλβάς μικρασιάτικος / φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
Μπακλαβά cheesecake
Τσίζκεϊκ-μπακλαβάς από την Νένα Ισμυρνόγλου/ φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα πασχαλινά γλυκά του Αιγαίου είναι τα δικά μας cheesecakeΤα πασχαλινά γλυκά του Αιγαίου είναι τα δικά μας cheesecakeΚαλά και άγια τα αμερικάνικα και τα βάσκικα τσίζκεϊκ – δε λέμε να τους πείτε όχι. Αλλά αυτή την εποχή μπορείς να τα «ανταλλάξεις» με μια πρωτότυπη μελόπιτα με φρέσκια ανάλατη μυζήθρα και σάλτσα με Μαυροδάφνη, με μια τάρτα με μανούρι, γιαούρτι και φυστίκι Αιγίνης, μια μους με κατίκι Δομοκού που μπορείς να σερβίρεις με φρούτα της εποχής ή την αγαπημένη σου μαρμελάδα, μια κρέμα με γαλομυζήθρα ή πηχτόγαλο, αυτό το πολύ ωραίο φρέσκο τυρί από αιγοπρόβειο γάλα με υφή γιαουρτιού, μέλι κι ένα τραγανό σουσαμένιο μπισκότο, που θυμίζει παστέλι. Θέλετε κι άλλα; Σας έχουμε ένα πλούσιο, δροσερό τυρογλυκό με σάλτσα φράουλας και λεβάντα, ή ένα μωσαϊκό που χάρη στο ανθότυρο αποκτά κρεμώδη υφή. Κι αν θέλετε σώνει και ντε τσίζκεϊκ, κρατάμε υπερ-ατού: ένα μυζηθρένιο τσιζκέικ, κρυμμένο μέσα σε φύλλα, με στρώσεις από φυστίκια. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο, υβριδικό επιδόρπιο που έχει και κάτι από μπακλαβά.

Δείτε εδώ 15 συνταγές για τυρογλυκίσματα και τυρο-επιδόρπια:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών