30'
προετοιμασία
35' ψήσιμο
15'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: για ταρτιέρα διαμέτρου 25 εκ.Για τη βάση
Για τη γέμιση
Για το στόλισμα
Διαδικασία
Ζύμη
- Για την τάρτα με μανούρι, γιαούρτι και φυστίκι Αιγίνης ξεκινάμε και χτυπάμε στο μίξερ, με το φτερό, το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν και να αφρατέψουν.
- Ρίχνουμε το φυστίκι, το αλάτι και τη μισή ποσότητα από το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας, μέχρι να έχουμε μια λεία και σχετικά σφιχτή ζύμη.
- Αν όμως η ζύμη γίνει πιο σφιχτή από όσο θα θέλαμε και δυσκολευόμαστε να την πλάσουμε, ρίχνουμε λίγο-λίγο 1 - 2 κουτ. σούπας φρέσκο γάλα, συνεχίζοντας το ζύμωμα.
- Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και απλώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας, έτσι ώστε να καλύψουμε ισόπαχα τον πυθμένα και τα τοιχώματα της ταρτιέρας.
- Βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 15 λεπτά, να «ξεκουραστεί».
Γέμιση
- Εντωμεταξύ, χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό, όλα τα υλικά για τη γέμιση για περίπου 6 - 8 λεπτά, μέχρι να προκύψει ένα όσο πιο γίνεται λείο μείγμα.
Τάρτα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
- Bγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα και την ψήνουμε για περίπου 30 - 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Ξεφουρνίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Αδειάζουμε τη γέμιση στην τάρτα και την απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.
- Σκορπίζουμε τα φυστίκια, περιχύνουμε με το μέλι και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 108.