Κρητικά λυχναράκια, μια από τις πασχαλινές νοστιμιές που μπορείτε να φτιάξετε. Η συνταγή είναι από την αναγνώστρια μας Βαρβάρα Μπελαδάκη-Κοκκίνη.

20' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 45 λεπτά

Υλικά

Για τη ζύμη:

Για τη γέμιση:

Για το άλειμμα:

Διαδικασία

  1. Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε με το σύρμα το γιαούρτι, το βούτυρο, τη ζάχαρη και τους κρόκους, να αναμειχθούν και να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε τους χυμούς των εσπεριδοειδών και ανακατεύουμε.
  2. Σε ένα άλλο βαθύ μπολ ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ με τη βανιλίνη και το αλεύρι και το προσθέτουμε στο μείγμα του γιαουρτιού. Ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και λεία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη για 30 λεπτά στην άκρη, να ξεκουραστεί.
  3. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μυζήθρα με τη ζάχαρη, τα αυγά και την κανέλα.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 ίσα μέρη και ανοίγουμε φύλλα πάχους περίπου 0, 5 εκ. Κόβουμε με κουπάτ κάθε φύλλο σε δίσκους, διαμέτρου περίπου 10 - 12 εκ. Σε κάθε δίσκο βάζουμε 1 γεμάτη κουτ. σούπας από τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Με τα δάχτυλά μας ανασηκώνουμε περιμετρικά τη ζύμη και σχηματίζουμε μικρές μύτες ώστε να δώσουμε το χαρακτηριστικό σχήμα που έχουν τα λυχναράκια. Με ένα πινέλο αλείφουμε το κάθε λυχναράκι με αυγό (μόνο την ανοιχτή επιφάνεια με μυζήθρα), πασπαλίζουμε με κανέλα και ψήνουμε για περίπου 20 - 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών