ΕΞΟΔΟΣ

Οδηγός καλής εξόδου: 30 εστιατόρια για δείπνο-εμπειρία

Τα επιλέγουμε όχι μόνο για τη θαυμάσια κουζίνα τους, αλλά και γιατί μετατρέπουν, καθένα με το δικό του στιλ, την έξοδο για φαγητό σε μια μαγική εμπειρία.

30.12.2023| Updated: 05.01.2024
Φωτογραφία: Θάλεια Γαλανοπούλου
Οδηγός καλής εξόδου: 30 εστιατόρια για δείπνο-εμπειρία

Δεν είναι μόνο το φαγητό τους που είναι αξιοσημείωτο. Η επίσκεψη σ’ αυτά τα εστιατόρια είναι μια ολοκληρωμένη εμπειρία που έπειτα θυμόμαστε για καιρό – ένα δωράκι για να κάνουμε στον εαυτό μας και την παρέα μας. Τα καλά υλικά και οι άριστες τεχνικές είναι μόνο η αρχή. Εδώ πέρα από το γεγονός ότι θα φάμε καλά, θα νιώσουμε το νόημα της λέξης «καλοπέραση». Όλα άλλωστε συνηγορούν ώστε το σενάριο ξετυλιχτεί προς αυτή την κατεύθυνση, από το προσεγμένο περιβάλλον και την ατμόσφαιρα μέχρι το διαβασμένο σέρβις και τις ξεχωριστές λίστες κρασιών. Έχετε υπόψη ότι το βράδυ του ρεβεγιόν τα μενού και οι τιμές στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι διαφορετικά.

CTC: Ένα ιδιαίτερο ταξίδι στο πιάτο

Από το «εικονικό» χταπόδι και το θαυμάσιο καπνιστό λαβράκι με το σορμπέ ακτινίδιο, στη σήμα κατατεθέν βελουτέ καλαμποκιού με τον αστακό και την τρούφα, που δίνει πάντα το «παρών», κι από κει στο καλαμάρι-tribute και σε ένα ριζότο παρμεζάνας με βαθιά γεύση: το Voyage, το «μυστικό μενού» του Αλέξανδρου Τσιοτίνη (όταν κάθεσαι στο τραπέζι, δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις) στο μισελενάτο εστιατόριο του Κεραμεικού είναι ενδιαφέρον, λεπτοδουλεμένο, με ωραίες εντάσεις και νοστιμότερο από ποτέ. Πλούσια λίστα και ωραία wine pairings, κουλ ατμόσφαιρα, ωραία ζωντάνια συμπληρώνουν την εικόνα ενός fine-dining σεναρίου με πολλές ωραίες μικρές εκπλήξεις εδώ κι εκεί. Α.Σ.

Πλαταιών 15, Κεραμεικός Τ/210-72.28.812. Καθημερινά 19.30- 00.00, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά. Μενού 11 σταδίων 95 €/άτομο χωρίς τα ποτά

Botrini’s: Υψηλή αλλά όχι ψιλομύτικη γαστρονομία

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Το fine-dining εστιατόριο του Έκτορα Μποτρίνι, με τον σεφ Νίκο Μπίλλη υπεύθυνο της κουζίνας του, έχει καταφέρει το ευκταίο. Έχοντας διαφύγει τον κίνδυνο που διατρέχει η υψηλή γαστρονομία, το να είναι δηλαδή τόσο υψηλή που να έχει απομακρυνθεί εντελώς από την ουσία της, πετυχαίνει μια δημιουργική προσέγγιση της μητρικής κερκυραϊκής κουζίνας του Μποτρίνι, μπολιασμένης με στοιχεία από το ευρύτερο γαστρονομικό σύμπαν του σεφ πατρόν και λεπτομερώς παρουσιασμένης με αρτιότητα, αριστοτεχνία και αρχοντιά. Στα δύο μενού degustation που σερβίρονται στη μίνιμαλ, πολυτελή σάλα, εκτυλίσσεται μια γαστρονομική περιπέτεια με γερά ελληνικά θεμέλια και στοιχεία του κόσμου. Τα πιάτα τους εκφράζονται από την άποψη πως «η αφαίρεση είναι ωριμότητα» και η φιλοσοφία τους τείνει σταθερά προς μια πιο δωρική προσέγγιση, πάντα με επίκεντρο την πρώτη ύλη. Ν.Μ.

Βασιλέως Γεωργίου Β ́ 24Β, Χαλάνδρι, Τ/210-68.57.323. Καθημερινά εκτός Κυριακής και Δευτέρας, από τις 19.00, τελευταία παραγγελία 22.30. Κόστος: δύο μενού με 100 και με 145 €/άτομο και προαιρετικό wine pairing στα 80 και 110 € αντίστοιχα/άτομο. 

Cookoovaya: Πολύ καλή πρώτη ύλη και αγάπη για τη θάλασσα

Πολλοί λένε ότι θέλουν να αφήσουν την πρώτη ύλη να λάμψει, ο Περικλής Κοσκινάς όμως το κάνει αβίαστα, κι αυτό είναι μεγάλο ατού. Από εκείνη τη φαρδιά, ανοιχτή κουζίνα βγαίνουν πολλά: σαργός με ντομάτα, ρίγανη και κρεμμύδι, αλλά και σκαθάρι με «γύρη» από μάραθο, λεμόνι και σταφύλι, που είναι ωμά στα μέτρα και τα αρώματα τα δικά αδυναμία στη μας. Φρυγανισμένο ψωμάκι με χταπόδι και φάβα Σαντορίνης, που μαζί με κάππαρη και καππαρόφυλλα τουρσί, γλάσο ξιδιού και ντομάτα γίνονται μια ολοκληρωμένη μπουκιά με νοστιμιά δεμένη. Δωρικές, ελαφροψημένες καραβίδες και καλαμάρι στα κάρβουνα με φοβερή υφή. Όλα δείχνουν φροντίδα και ψάξιμο: τα ζαρζαβατικά, τα τυριά, τα ψάρια, το ελαιόλαδο και το αιγοπρόβειο βούτυρο που έρχονται με το ζυμωτό ψωμί. Έχεις από τη μια μπαρμπούνι σαβόρο με μαύρες σταφίδες και φιλέ αμυγδάλου, από την άλλη μια στήρα που τη μισή την κάνουν κολοπίμπιρι – στο πιπεράτο ζουμί που μαγειρεύεται με λαχανικά και κοκκινοπίπερο, βράζουν και τα μακαρόνια– και την άλλη μισή ένα υπέροχο κορφιάτικο μπιάνκο με αχνιστές πατάτες. Από το ίδιο ψάρι μπορούν να βγουν πολλά διαφορετικά πιάτα. Ένα κομμάτι να το γευτείς ωμό, άλλο ψητό, μαγειρεμένο ή σε σούπα. Το κεφάλι, τα κολάρα, να γίνουν κάτι άλλο. Έχει εμφανή αδυναμία στη θάλασσα ο σεφ. Θα φτιάξει όμως και μια παστιτσάδα που μοσχοβολάει από τα σπετσερικά. Την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κέρκυρα, πάντα την έχει μαζί του. Τα γλυκά είναι πληθωρικά, λιχούδικα. Προσωπικά θα τα ήθελα πιο «επιδόρπια», όμως σε γενικές γραμμές όλα είναι προσεγμένα, από τα κρασιά που έχει διαλέξει ο Άρης Σκλαβενίτης και τα κοκτέιλ, που επιμελείται  ο Ηλίας Μαρινάκης, μέχρι τοτην ίδια τη σάλα, που άλλαξε πρόσφατα. Έγινε πιο λευκή, πιο φωτεινή, απέκτησε καμάρες, που δημιουργούν μικρές γωνιές. Λευκοστρωμένη, είναι πάντα ζωντανή όλες τις ώρες, με επαγγελματικά γεύματα τα μεσημέρια, βραδινές και σαββατοκυριακάτικες μαζώξεις, ντόπιους και ξένους μοιρασμένους στα τραπέζια. Στον αέρα πιάνεις κουβέντες σε διάφορες γλώσσες. Πιάνεις και την αίσθηση της καλοπέρασης – δεν θέλει μετάφραση αυτή. Α.Σ.

Χατζηγιάννη Μέξη 2A, Ιλίσια, Τ/210-72.35.005. Ανοιχτά κάθε μέρα 13.00-00.00. Κόστος: 50-70 €/άτομο, χωρίς τα ποτά – Menu degustation: 75 και 95€/άτομο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓιατί δεν ανοίγουν πια ταβέρνες; Τρεις ωραίες εξαιρέσεις στον κανόναΓιατί δεν ανοίγουν πια ταβέρνες; Τρεις ωραίες εξαιρέσεις στον κανόνα

Zurbaran: Στιλάτη διεθνής κουζίνα και πιάτα που θυμάσαι για καιρό

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο με ορεκιέτε; Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα συγχαίρουμε τη σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη που το σκέφτηκε και το υλοποίησε στο Zurbaran, όπου επιμελείται το μενού από κοινού με τους resident chefs Βασίλη Αμπατζίδη και Γιώργο Μανιάτη. Στην κουζίνα τους ενσωματώνουν με σύγχρονο και χαλαρό τρόπο διεθνείς επιρροές. Αξέχαστο μας έχει μείνει το σατό του Zurbaran, ένα ιδεωδώς ψημένο σατομπριάν με σάλτσα μπεαρνέζ και απίθανες τηγανητές πατάτες, πασπαλισμένες με ένα λοφάκι από φλούδες φρέσκιας μαύρης τρούφας και παρμεζάνα. Το μενού έχει κι άλλες λιχούδικες εξάρσεις, όπως το χταπόδι στον ξυλόφουρνο με νοστιμότατο, χυλωμένο κριθάρι (barley) με πέστο άγριων χόρτων. Επίλογος με τα σούπερ φίνα γλυκά του pastry chef Γιώργου Λιλή, όπως η πάστα αμυγδάλου στη δική του πουπουλένια εκδοχή με λευκή σοκολάτα, βανίλια και τόνκα. Ν.Μ.

Πατριάρχου Ιωακείμ 38, Κολωνάκι, Τ/210-72.38.334. Καθημερινά 10.00-03.00. Κόστος: 50-70 €/άτομο χωρίς τα ποτά, για γεύμα ή δείπνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ4 πιάτα στην Αθήνα που δείχνουν ότι μερικές φορές το απλό είναι το καλύτερο4 πιάτα στην Αθήνα που δείχνουν ότι μερικές φορές το απλό είναι το καλύτερο

Delta: Εμπειρία με εικαστικές προεκτάσεις

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Το μοναδικό διάστερο της Αθήνας μαγειρεύει με μυστήριες τεχνικές, τόνους δημιουργικότητας και με γνώμονα τη βιωσιμότητα. Κάθε πιάτο που ετοιμάζουν οι «διεθνείς» σεφ Θάνος Φέσκος και Γιώργος Παπαζαχαρίας με την πολυμελή ομάδα τους, είναι ένα κατόρθωμα προσεκτικά σχεδιασμένο, που ξεκινάει έξω στη φύση, συντίθεται στη διαδρομή προς την κουζίνα και στοιχειοθετείται σχολαστικά με σύνθετες τεχνικές, μέχρι να τελειοποιηθεί και να φτάσει στο τραπέζι από την καλοκουρδισμένη ομάδα του σέρβις, της οποίας ηγείται η Γιάννα Τσέχοβα. Μια εμπειρία με εικαστικές προεκτάσεις σε μια σάλα αληθινό μουσείο σύγχρονης τέχνης. Την πλούσια wine list υπογράφει ο head sommelier Τηλέμαχος Παπανδρέας και τα έξοχα κοκτέιλ η ομάδα του Line Athens. Ν.Μ.

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα, Τ/216-80.91.000. Τετάρτη-Κυριακή 18.30-01.00, Δευτέρα και Τρίτη κλειστά. Κόστος: μενού degustation Omnivore 12 πιάτων 200 €/άτομο, προαιρετικό juice pairing 70 €/άτομο ή wine pairing 120 €/άτομο ή fine wine pairing 200 €/άτομο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ7 wine bars για παρεΐστικη έξοδο στη γιορτινή Αθήνα7 wine bars για παρεΐστικη έξοδο στη γιορτινή Αθήνα

Vezené: Σπάνιες ράτσες, ιδιαίτερες κοπές

Το melting pot με τις μακαρονάδες
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Δώδεκα χρόνια μετράει πια το εστιατόριο-ναυαρχίδα του Άρη Βεζενέ στην Αθήνα. Για τα αθηναϊκά δεδομένα, όπου τίποτα στην εστίαση δεν διαρκεί πολύ, δικαιολογούμαστε να πούμε ότι περνάει στη σφαίρα του κλασικού. Το κόνσεπτ της σοβαρής κρεατοφαγίας με σπάνιες ράτσες, ιδιαίτερες κοπές και αξιοποίηση ολόκληρου του ζώου είναι κάτι που γνωρίζει καλά ο σεφ από τα χρόνια του στην Αμερική. Στο μαγαζί του το υπηρετεί με συνέπεια, γεφυρώνοντας το χάσμα ανάμεσα στη χασαποταβέρνα και στο κυριλέ εστιατόριο. Χειρίζεται όμως με μαεστρία και τη θαλασσινή κουζίνα: το ολόκληρο μαγιάτικο σασίμι είναι το κάτι άλλο. Ξέρεις μετά βεβαιότητος ότι εδώ θα φας εξαιρετικά και ακόμα κι αν κάνεις λίγο καιρό να ξαναέρθεις, θα βρεις να σε περιμένουν πιάτα αναφοράς, όπως το παστίτσιο ταρτάρ. Χ.Τ.

Βρασίδα 11, Αθήνα, 210-72.32.002. Τρίτη-Κυριακή 18.00- 00.30 (η κουζίνα κλείνει στις 23.30), Δευτέρα κλειστά. Κόστος: περίπου 70 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Σπονδή: Πολλές σελίδες γαστρονομικής ιστορίας

Αν θέλεις ατμόσφαιρα grand restaurant, η Σπονδή είναι σταθερός προορισμός. Στα χρόνια που λειτουργεί έχει συλλέξει πολλές πολλές διακρίσεις και έχει λειτουργήσει ως «φυτώριο» καταξιωμένων σήμερα μαγείρων της ελληνικής σκηνής. Με executive chef τον Arnaud Bignon, μια έντεχνη κοσμοπολίτικη κουζίνα με γαλλικές βάσεις, εκτενή λίστα κρασιών, προσεγμένη art de la table και διαβασμένο σέρβις, είναι σταθερή γαστρονομική αξία. Και η ώρα των τυριών από το τρόλεϊ, πριν από τα επιδόρπια, αγαπημένη στιγμή. Α.Σ.

Πύρρωνος 5, Παγκράτι, Τ/210-75.64.021. Καθημερινά 19.30-00.00. Κόστος: περίπου 120-160 €/άτομο χωρίς τα ποτά. Μενού ανακάλυψης 145 και 170 €/άτομο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧριστούγεννα στην Aθήνα: 17 μαγαζιά που μας βάζουν στο κλίμα της γιορτήςΧριστούγεννα στην Aθήνα: 17 μαγαζιά που μας βάζουν στο κλίμα της γιορτής

 

Βαρούλκο: Θαλασσινή περιπέτεια

Πιτάκια με κιμά γαρίδας και ξύσμα εσπεριδοειδών

Η σχέση μας με το Βαρούλκο είναι σχέση πάθους. Θα θέλαμε να μπούμε σε μια χρονοκάψουλα και να βρεθούμε στην πρώτη φάση του, όταν το «ανακάλυπτε» η Αθήνα σε ένα στενό του Πειραιά όπου είχε πρωτοανοίξει. Πρέπει να ήταν μια συναρπαστική εποχή. Σήμερα, το Βαρούλκο έχει να υπηρετήσει τον μύθο του, είναι ένα «μεγάλο» εστιατόριο, από τα πρώτα που πήραν Μισελέν στην Αθήνα και με ξεκάθαρο στίγμα: θάλασσα. Αυτό που μας εντυπωσιάζει κάθε φορά είναι το ότι η κουζίνα του κουβαλάει ένα μεγάλο συναισθηματικό φορτίο και κάτι από την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του σεφ πατρόν, Λευτέρη Λαζάρου. Χ.Τ.

Ακτή Κουμουνδούρου 54, Μικρολίμανο, Πειραιάς, Τ/210- 52.28.400. Καθημερινά 13.00-00.00. Κόστος: περίπου 70 €/άτομο χωρίς τα ποτά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦαγητό μετά το θέατρο: 8 κουζίνες στην Αθήνα που κλείνουν αργά την αυλαίαΦαγητό μετά το θέατρο: 8 κουζίνες στην Αθήνα που κλείνουν αργά την αυλαία

Veri Table: Γαλλική φινέτσα και βαθιά νοστιμιά

O κατάλογος στο πολύ ιδιαίτερο μοντέρνο μπιστρό του Alain Parodi και της γυναίκας του Christine στο Νέο Ψυχικό είναι ένας μαυροπίνακας που έρχεται στο τραπέζι και αναγράφει τα πιάτα της ημέρας. Σαν πόρταλ που σε πάει κατευθείαν στη Γαλλία: κενέλ αστακού με μια μπισκ αέρινη, βελούδινο φουά γκρα, πεντανόστιμος γαλλικός πατσάς ή ένα tête de veau (πηχτή). Ένα γοητευτικό σενάριο που δένει σύγχρονα πιάτα, πολλές φορές με το πνεύμα του γαλλικού νότου, και μερακλίδικες ντελικατέτσες, αλλά και μια σεβαστή συλλογή κρασιών στη γυάλινη κάβα του επάνω ορόφου, που διασχίζει τους γαλλικούς αμπελώνες – πολλά από τα κρασιά που προτείνουν τα εισάγουν οι ίδιοι. Α.Σ.

Άγγελου Σικελιανού 8, Νέο Ψυχικό, T/211-18.29.109. Καθημερινά 13.30-00.00. Κυριακή και Δευτέρα κλειστά. Κόστος: 60-80 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Tudor Hall: Μαρεγκάκια με γιαούρτι και μαύρο σκόρδο

Μόλις δύο χρόνια εντατικής δουλειάς χρειάστηκαν στο Tudor Hall για να φέρουν το πρώτο αστέρι Mισελέν, κι ας μην ήταν αυτοσκοπός. Στην κουζίνα του Νίκου Λειβαδιά και με την υψηλή εποπτεία του executive chef Αστέριου Κουστούδη, πολυτελή υλικά μεταμορφώνονται σε κομψοτεχνήματα – ήδη από τα πρώτα ορεκτικά εντυπωσιάζεται κανείς. Αποκλείεται να έχετε δει πιο όμορφα bao buns, πιο περιποιημένα madeleines παλαιωμένης γραβιέρας, πιο κομψά μαρεγκάκια με γιαούρτι και μαύρο σκόρδο. Ο τίτλος «σύγχρονη δημιουργική κουζίνα» ισχύει αυτολεξεί. Οι άνθρωποι στο σέρβις διακριτικά παρόντες, η λίστα κρασιού πληρέστατη, η συνολική εμπειρία αξέχαστη. Ό,τι πρέπει για κάθε special occasion. Ν.Δ.

Ξενοδοχείο King George, Βασιλέως Γεωργίου Α ́ 3, Τ/210-32.22.210. Καθημερινά 18.00-02.00. Κόστος: μενού γευσιγνωσίας εννέα σταδίων με τέσσερα ποτήρια κρασί σε wine pairing 120 €/άτομο.

Hytra: Ένας σεφ που παρακολουθούμε στενά

Ο Γιώργος Φελεμέγκας είναι ένας συστηματικός και ευφυής μάγειρας, με συγκροτημένη σκέψη, κριτήριο και φίλτρο. Ξέρει να ελίσσεται και, παρά το ότι έχει «σπουδάσει» δίπλα στον Ισπανό σούπερ σεφ Dacosta, έχοντας περάσει αρκετές φορές και από την κουζίνα του Noma, δεν παρασύρεται σε μαγειρικές μόδες, αλλά προσπαθεί να μεταφράσει τα διδάγματά του σε μια κουζίνα ελληνική και έντονα ιδιοσυγκρασιακή, αντλώντας και από τις αγροτικές καταβολές του. Αυτό το στίγμα διακρίνουμε στο μενού της Hytra, την οποία ανέλαβε πριν από έναν χρόνο, καταφέρνοντας να διατηρήσει το αστέρι Mισελέν της. Πιστεύουμε ότι όσο περνάει ο καιρός, θα γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο. Χ.Τ.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λ. Συγγρού 107-109, Αθήνα, Τ/ 210-33.16.767. Κόστος: μενού γευσιγνωσίας 9 σταδίων 80 €/άτομο και 12 σταδίων 100 €/άτομο. Επιλογή για wine ή cocktail pairing με έξτρα κόστος. 

 

Pelagos: Δυνατές εμπειρίες με θέα θάλασσα

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Το τρίπτυχο της επιτυχίας: Ιταλός μάγειρας, γαλλικές τεχνικές, ελληνικά προϊόντα. Αν βαθμολογούσαμε δε και την τοποθεσία, με άριστα το 100 μάλλον το Pelagos θα έπαιρνε 110. Ανεμπόδιστη θέα στoν Σαρωνικό και στα δαντελωτά κολπάκια του resort και μια πανέμορφη βεράντα που μοιάζει να ίπταται πάνω από τη θάλασσα. Ο σεφ Luca Piscazzi, που κατάφερε να χαρίσει στο Pelagos το πρώτο του αστέρι Mισελέν σε μόλις έξι μήνες λειτουργίας, καταπιάνεται με τις άγριες και ανεπεξέργαστες πρώτες ύλες του Αιγαίου και της ευρύτερης Μεσογείου και ερμηνεύει το fine dining με ελληνικούς όρους. Κάθε φορά «διαβάζουμε» στα πιάτα του μια διάθεση περιπέτειας και εξερεύνησης. Ενώ είναι fine dining, το μέρος έχει μια αύρα πιο μπιτάτη. Δυνατό χαρτί και η λίστα κρασιού, με επιλεγμένες χρονιές και σπάνιες εμφιαλώσεις. Μπορείτε να ξεκινήσετε το δείπνο με κάποιο κοκτέιλ στο Avra Bar. Ν.Δ.

Four Seasons Astir Palace Athens, Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, Τ/210-89.01.190. Τρίτη-Σάββατο 19.00- 22.00, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά. Κόστος: τρία menu degustation, τεσσάρων, έξι και οκτώ πιάτων, 120, 140 και 160 € αντίστοιχα, χωρίς κρασί. Διαθέσιμο και wine pairing με επιπλέον χρέωση.

Makris Athens: Farm to… Θησείο

Φωτογραφίες: Θάλεια Γαλανοπούλου

Τα πιάτα του Πέτρου Δήμα κάποιοι ίσως να τα έχουν δοκιμάσει στην Κέρκυρα. Εκεί ξεκίνησε το Μakris, που «έδεσε» πρόσφατα και στο Θησείο. Τα τρία διαφορετικά menu degustation είναι δομημένα με γνώμονα την εποχικότητα και την εντοπιότητα. Πολλά ζαρζαβατικά, φρούτα και βότανα έρχονται από τη φάρμα του πατέρα του σεφ στην Αρχαία Κόρινθο και, όταν τον πήρα τηλέφωνο να του θέσω τις ερωτήσεις στη διπλανή στήλη, από εκεί γύριζε, φορτωμένος λαχανίδες, λάπαθα, σέσκουλα και κατιφέδες. Στον κομψό χώρο, που στις καλοκαιρίες χαζεύει από την ταράτσα του την Ακρόπολη, τον ναό του Ηφαίστου και το non-stop πήγαινε-έλα της περαντζάδας από κάτω, σερβίρεται μια δημιουργική κουζίνα με ελλη- νικές αφετηρίες, τεχνική και καλαισθησία, που τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τα ψάρια και τα θαλασσινά. Αρκετά τα ιδιαίτερα στιγμιότυπα, όμως εκείνες οι φινετσάτες γαρίδες Κοιλάδος με τριλογία εσπεριδοειδών, που συνδυάζονται με μια κρύα σούπα από ελληνικά βιολογικά καρότα, λάιμ και τζίντζερ, μου έχουν μείνει στο μυαλό. Αρκετά κρασιά από τον ελληνικό και τον ξένο αμπελώνα για συνοδεία και μια ενδιαφέρουσα συλλογή ελαιολάδων, που βρίσκει τον δρόμο μέχρι το τραπέζι. Α.Σ.

Άστιγγος 10 και Ερμού 119, Αθήνα, Τ/216-00.47.777. Τρίτη-Παρασκευή 17.00-01.00. Σάββατο 14.00-01.00. Κυριακή 14.00-20.00. Δευτέρα κλειστά. Κόστος: μενού με 80 € και 140 €/άτομο χωρίς το κρασί.

Soil: Μια θεατρική εμπειρία

Η εμπειρία στο βραβευμένο με ένα αστέρι Mισελέν και διάκριση για βιώσιμη γαστρονομία Soil βγάζει μια ενδιαφέρουσα θεατρικότητα από την πρώτη στιγμή που φτάνουμε στο εστιατόριο. Η κατοικία του 1925 όπου στεγάζεται το μαγαζί θυμίζει σκηνικό, ο ομαδικός χαιρετισμός από την ομάδα στην κουζίνα όταν διασχίζεις τον διάδρομο προς τη σάλα θυμίζει περφόρμανς. Ενώ η αυλή με τα χαμηλά φώτα, οι λεπτεπίλεπτες, σχεδόν χορογραφημένες κινήσεις των ανθρώπων του σέρβις και η άψογη «σκηνοθεσία» των πιάτων από τον σεφ Τάσο Μεντή είναι σαν να παρακολουθείς όπερα δωματίου. Το μενού αποτυπώνει με σαφήνεια τη φιλοσοφία του σεφ, που πάντοτε μαγειρεύει με γνώμονα την πρώτη ύλη, βασίζεται στη συνεργασία με τους παραγωγούς και βρίσκει πάντα τρόπους να υπηρετεί τη βιωσιμότητα, τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και τη μαγειρική δημιουργικότητα. Μ.Π.

Φερεκύδου 5, Παγκράτι, Τ/210-75.13.505. Δευτέρα-Σάββατο 19.00-01.00. Κόστος: μενού γευσιγνωσίας από 95€/άτομο και wine pairing από 78€

Milos: Η πρώτη ύλη λάμπει

Δεν υπάρχει φορά που να μην έχουμε κατευχαριστηθεί το φαγητό στο Milos. Σε αυτή την υπέροχη σάλα όπου σε περιποιούνται βασιλικά, με μια φροντίδα που δεν γίνεται φορτική, η εμπειρία του δείπνου είναι πολύ ιδιαίτερη γιατί είναι ανθρώπινη. Κι όλα ξεκινούν από την κουζίνα. Ψάρια, θαλασσινά, όσπρια, λαχανικά – η ελληνική κουζίνα στα καλύτερά της. Εδώ το φαγητό δεν έχει εκατό επεξεργασίες και χιλιάδες εργατοώρες. Είναι φρέσκο, δεν έχει αποστειρωθεί σε κουζίνες-εργαστήρια, δεν έχει κακοπάθει με πειραματικές και φευγάτες τεχνικές. Η μαγειρική είναι διάφανη και αφήνει την πρώτη ύλη να λάμψει. Κορυφαία – θεατρική σχεδόν– στιγμή όταν έρχεται το ολόκληρο ψάρι ψημένο στο αλάτι και ο σερβιτόρος σπάει την κρούστα για να το καθαρίσει και να το μεριδοποιήσει. X.T.

Κολοκοτρώνη 3-5, Αθήνα, 216-60.03.320. Kαθημερινά από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα. Κόστος: 60-70 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Herve: Fine dining χωρίς επιτήδευση

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hervé Restaurant (@herverestaurant)

Τελευταία φορά επισκεφτήκαμε το Hervé λίγες μέρες πριν ανακοινωθεί η κατάκτηση του πρώτου Mισελέν. Αν μας ρωτάτε, την άξιζε τη διάκριση γιατί προσφέρει μία από τις πιο ωραίες γαστρονομικές εμπειρίες στην πόλη και, ενώ έχει όλα τα στοιχεία ενός fine dining, τα προσφέρει ανάλαφρα. Όλη η δράση συμβαίνει πίσω και γύρω από την μπάρα που περιβάλλει την ανοιχτή κουζίνα. Ζευγάρια, παρέες αλλά και μοναχικοί πελάτες απολαμβάνουν χαλαρά το άψογο και απροσποίητο σέρβις. Η ηλεκτρονική μουσική που παίζει στα ηχεία δίνει τον κουλ τόνο και η θέα του φαγητού που ετοιμάζεται μας κάνει να το επιθυμούμε πριν καν καταλήξει μπροστά μας. Οι έμπειροι σεφ δουλεύουν με εντυπωσιακή ακρίβεια, ενώ εκπέμπουν την αίσθηση ότι το διασκεδάζουν. Από τα amuse bouche, όπως το υπέροχο macaron ρυζιού με χταπόδι, ινδονησιακό τσίλι sambal και αγγούρι στο γκριλ, μέχρι τα κύρια πιάτα, όπως το ορτύκι με κολοκύθα, μύρτιλο, φουντούκι και χουρμά, και τα επιδόρπια, όπως το αχλάδι με αμαρέτο, πεκάν και σαμπαγιόν, η διαδοχή και αλληλουχία είναι συντονισμένη και ρυθμική. Οι σομελιέ προτείνουν τα επιτυχημένα pairing κρασιού με επιλογές από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα. Μ.Π.

Τριών Ιεραρχών 170, Πετράλωνα, T/210-34.71.332 Δευτέρα-Σάββατο 19.30-01.00. Κόστος: μενού γευσιγνωσίας 14 σταδίων από 95 € και δύο επιλογές wine pairing 75 και 85 €.

Sushimou: Καλώς ήρθατε στην παράσταση

Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα

Μια μπάρα είναι όλο κι όλο το μαγαζί, με δώδεκα θέσεις τριγύρω. Δώδεκα θέσεις για τους ενόρκους που θα βγάλουν την ετυμηγορία. Άξιζε η εμπειρία; Δεν ξέρουμε πώς να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση χωρίς να φανούμε άκριτα ενθουσιώδεις. Για εμάς είναι μια μικρή τελετουργία το να τρώμε εδώ, μια εμπειρία επαναφόρτισης και διαφυγής. Καθόμαστε στις θέσεις μας και παρακολουθούμε τον σεφ Αντώνη Δρακουλαράκο να πλάθει το ρύζι, να φιλετάρει τα ψάρια και να στοιχίζει τα νιγκίρι του στο πιατελάκι που θα αφήσει μπροστά μας, με υπνωτιστικές κινήσεις που επαναλαμβάνονται όλη τη βραδιά, όσο περιποιείται και φροντίζει τους καλεσμένους του. Σολομός, τόνος, χέλι, λαβράκι, οι συνήθεις ύποπτοι. Μαζί και τσιπούρα, την οποία διαχειρίζεται σε μια λογική head-to-tail: σασίμι τα φιλέτα της, τηγανητή η ραχοκοκαλιά και το κεφάλι. Αλλά και πιο ασυνήθιστα ψάρια, όπως ντάσκες, σαρδέλες, παλαμίδες. Χ.Τ.

Σκούφου 6, Αθήνα, Τ/211-40.78.457. Δευτέρα-Παρασκευή από τις 18.00. Κόστος: 50 €/άτομο χωρίς ποτά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠίσω στην Καρύτση! Νέες στάσεις για φαγητό και ποτό στην αγαπημένη πλατείαΠίσω στην Καρύτση! Νέες στάσεις για φαγητό και ποτό στην αγαπημένη πλατεία

Birdman: Γιαπωνέζικα σουβλάκια και το νούμερο ένα μπέργκερ της πόλης

Γιαπωνέζικη παμπ δεν είχαμε ονειρευτεί για την Αθήνα. Την ονειρεύτηκε για εμάς ο Άρης Βεζενές. Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που άνοιξε, σε ένα μακρόστενο, διαμπερές μαγαζί στην καρδιά του Συντάγματος, και ο ενθουσιασμός δεν λέει να ξεθυμάνει. Στη feel good μπάρα του μικρού izakaya απολαμβάνουμε κατευθείαν από τις σχάρες της γιαπωνέζικης ψησταριάς nose-to-tail σουβλάκια κοτόπουλου, βοδινού, προβατίνας, πάπιας και λαχανικών, κι ακόμα δοκιμάζουμε donburi bowls και φίνα nigiri από εκλεκτές ράτσες βοδινών, επιλέγοντας από τη σοβαρή λίστα με γιαπωνέζικα ουίσκι. Γκραν σουξέ θεωρείται το περιβόητο Birdman smash, το απόλυτο μπέργκερ της μικρής μας πόλης. Ν.Μ.

Birdman, Σκούφου 2 και Βουλής 35, Σύνταγμα, Τ/210-32.12.800. Καθημερινά 13.00-17.00 και 18.00-00.30. Κόστος: 30-50 €/άτομο χωρίς τα ποτά | Ekiben, Σκούφου 15, Σύνταγμα, Τ/210-32.50.535. Καθημερινά 13.00-00.00. Κόστος: 25-35 €/άτομο χωρίς τα ποτά

Seeds: Ο σεφ βγαίνει από την κουζίνα

Σε αυτό το δημιουργικό εστιατόριο συνδιαλέγεσαι με την κουζίνα αυτοπροσώπως. Ο σεφ πατρόν Δήμος Σαμουράκης μαζί με την ομάδα του σερβίρουν οι ίδιοι τα πιάτα τα οποία εμπνέονται από την εποχικότητα, τα ελληνικά υλικά, τη γαλλική κουζίνα αλλά και αρκετά σκανδιναβικά στοιχεία. Το εστιατόριο, που μόλις έκλεισε έναν χρόνο λειτουργίας, σερβίρει μοντέρνα, διεθνή, μελετημένη κουζίνα. Τα πιάτα παρουσιάζονται σαν σε καλοκουρδισμένη παράσταση και αποτυπώνονται στη μνήμη, όπως ο έξοχος πουρές ψητής κολοκύθας με μαρμελάδα μπέικον, ψητούς κολοκυθόσπορους και ξιδάτη σάλτσα μελάσας και τρούφας. Ν.Μ.

Ουμπλιανής 14 και Διοχάρους, Ιλίσια, Τ/210-72.35.116. Τρίτη-Σάββατο 19.00, τελευταία παραγγελία 23.00. Κόστος: μενού γευσιγνωσίας 95 €/άτομο και προαιρετικά wine pairing 60 €/άτομο, μενού αλά καρτ με 3 πιάτα 90 €/άτομο ή με 4 πιάτα 115 €/άτομο χωρίς το κρασί

Aleria: Δείπνο σε ένα ατμοσφαιρικό νεοκλασικό

Εδώ θα έρθετε και για τη δημιουργική, βαθιά νόστιμη μοντέρνα ελληνική κουζίνα του Γκίκα Ξενάκη, και για την αρχοντιά του νεοκλασικού που το στεγάζει και σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι σε ένα σπίτι στολισμένο και έτοιμο να υποδεχθεί τους καλεσμένους του. Έχετε να αποφασίσετε ανάμεσα σε δύο μενού γευσιγνωσίας (το ένα χορτοφαγικό), ενώ υπάρχει κι ένα ακόμη, γιορτινό, το οποίο θα σερβίρεται μέχρι τις 10-15 του Γενάρη. Ραβιόλι με κολοκύθα (από το βιοαγρόκτημα Ζαργάνη στην Εύβοια, από όπου παίρνουν πολλά από τα λαχανικά τους), περγαμόντο και γραβιέρα Ίου και μοσχάρι με αγκινάρα Ιερουσαλήμ και μαύρη τρούφα, ψητή σελινόριζα με αχλάδι και χρυσές τρομπέτες, όπως και αρνί από τη Βόνιτσα με καρότο και παστινάκη είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που θα χαρείτε, ανάλογα με την κατεύθυνση που θα διαλέξετε, αυτή την εποχή, με μια πολύ καλή λίστα κρασιών να σιγοντάρει. Α.Σ.

Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, Τ/ 210-52.22.633 . Δευτέρα-Σάββατο 19.00-00.30 (τελευταία παραγγελία 22.30). Kόστος μενού degustation: 70-85 (5 ή έξι πιάτα) ευρώ ανά άτομο,  95-110 ευρώ ανά άτομο (γιορτινό) και 70-85 ανά άτομο (χορτοφαγικό), χωρίς το κρασί

Βασίλαινας: Ένα σύγχρονο εστιατόριο με ιστορία ενός αιώνα

Καθισμένος σ’ ένα από τα τραπέζια του με φόντο τοίχο με τους κισηρόλιθους, τις μοντέρνες μαύρες επιφάνειες και τη γυάλινη κάβα απέναντι, που είναι φορτωμένη ωραία κρασιά, είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι η ιστορία του ξεκίνησε γύρω στο 1910.  Κι όμως τούτο το εστιατόριο, που δείχνει του κουτιού έχει περάσει τον αιώνα. Με τον Θανάση Βασίλαινα να συνεχίζει την οικογενειακή ιστορία και τον Μανώλη Γαρνέλη να κρατάει εδώ και αρκετά χρόνια τα ηνία της κουζίνας, που αγαπά ιδιαίτερα τη θάλασσα, το φαγητό όλο και εξελίσσεται. Πολλά ωραία βρίσκει κανείς στο μενού του Βασίλαινα, περνώντας από την βελούδινη ταραμοσαλάτα και τη θαυμάσια, πυκνή ψαρόσουπα, αρωματισμένη με κρόκο Κοζάνης, στα πολύ νόστιμα μπαρμπούνια σαβόρο με σταφίδα και παλαιωμένο ξίδι κι από εκεί στα θαλασσινά σουτζουκάκια και τη νόστιμη σφυρίδα φρικασέ με τραγανό σταμναγκάθι, σέσκουλα και σπανάκι. Πλέον πέρα από το α λα καρτ προτείνουν κι ένα ειδικό μενού zero waste δημιουργικότητας που αλλάζει ανάλογα με τα ψάρια που βρίσκουν κάθε φορά στην αγορά. A.Σ.

Βρασίδα 13, Ιλίσια, T/210-72.10.501. Δευτέρα-Σάββατο: 18.00-23.00, Κυριακή: 13.00-18.00. Κόστος: 40-50 ευρώ/άτομο χωρίς το κρασί, μενού heat to tail: 75 ευρώ ανά άτομο χωρίς το κρασί

Balthazar: Φαγητό, κοκτέιλ, μουσικές

Στις χαρακτηριστικές λίστες, π.χ., με τα 10 μέρη που πρέπει να επισκεφτείς πριν πεθάνεις, εμείς θα προτείναμε το Balthazar. Για τον μοναδικό χώρο, με το κομψό νεοκλασικό εσωτερικό, τον πολύχρωμο κήπο, το μεγάλο μπαρ. Άλλωστε είναι από τα ιστορικά bar-restaurants της Αθήνας, μοναδικό στην κατηγορία του. Εδώ σερβίρουν και το πιο πρωτότυπο καρπάτσιο της πόλης: λαβράκι με αχινό, αυγοτάραχο, νερό ντομάτας, πάσιον φρουτ, ελαιόλαδο και ψημένο ψωμί. Ο Χριστόφορος Πέσκιας έχει ετοιμάσει ένα κορυφαίο πιάτο με ιδιαίτερο συνδυασμό πρώτων υλών παράλληλα με την εκπληκτική σαφήνεια και ανάδειξη κάθε υλικού ξεχωριστά. Δύσκολο το πόνημα, αλλά άκρως επιτυχημένο. Όπως ό,τι ετοιμάζει ο Χριστόφορος Πέσκιας, από την εναλλακτική χωριάτικη με «burrata» φέτας μέχρι το πελαγίσιο φαγκρί με σάλτσα γλυκάνισου. Μ.Β.

Τσόχα 27, Αμπελόκηποι, Τ/210-64.41.215. Καθημερινά 19.30-01.00, περίπου 45-50 € το άτομο, χωρίς το κρασί

Sense: Δημιουργικότητα, θέα, κι ένας γκουρμέ πατσάς για… κερασάκι

Είναι άκρως εντυπωσιακή η Ακρόπολη -–είναι σχεδόν δίπλα– που τη βλέπεις από τη μικρή κλεισμένη με γυαλί βεράντα, όσα όμως ετοιμάζει η ομάδα του εστιατορίου του ξενοδοχείου Athens Was στην ανοιχτή κουζίνα επιστρέφουν εύκολα την προσοχή σου στο πιάτο. Τα μενού είναι δύο (το ένα για χορτοφάγους). Ξετυλίγουν μια μαγειρική φιλοσοφία που ξέρει να ισορροπεί ανάμεσα στην αυθεντική γεύση κάποιων κλασικών/παραδοσιακών ελληνικών συνταγών και στον πειραματισμό. Η χειμωνιάτικη γευστική αλληλουχία του Aλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου και του chef de cuisine Χρήστου Παπαθεοδώρου κάπου ανάμεσα σε ψητό λάχανο με τηγανιτό τραχανά και γκρεμολάτα με φουντούκι Μακεδονίας και σε χοιρινό αγκιναράτο με αγριο αγκιναράκι Τήνου στα κάρβουνα χωράει κι έναν (γκουρμέ και real thing μαζί) πατσά με αέρα από σκορδοστούμπι. Αν θέλετε μπορεί να τον αντικαταστήσετε με πλαστό ή με κρεμμυδόπιτα, εγώ πάντως θα σας πρότεινα να τον δοκιμάσετε, είναι πολύ καλός. Α.Σ.

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, Ακρόπολη. Τ/210-92.00.240. Μενού γευσιγνωσίας: με 75 και 95 ευρώ (με δύο έξτρα πιάτα) και με 65 και 80 (με δύο έξτρα πιάτα), χωρίς τα ποτά.

Base Grill: Το καλύτερο συκώτι της πόλης

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Basegrill Athens (@basegrillathens)

Από το 2005 που άνοιξε, έγινε εστιατόριο-προορισμός. Το αγαπήσαμε από την αρχή ως κρεατοταβέρνα με εξαιρετικές τιμές σε σχέση με την ποιότητα των προϊόντων που πρόσφερε. Πηγαίναμε για τη σπαλομπριζόλα, την πικάνια και το μοσχαρίσιο συκώτι, που ήταν ψημένα στην εντέλεια στα κάρβουνα και κόβονταν από τους έμπειρους σερβιτόρους μπροστά μας. Και για το τυλιγμένο σε ρόκα καρπάτσιο και τη διάσημη τηγανίτα από τριμμένες πατάτες, σαν ένα μεγάλο hashbrown ή ελβετικό ρόστι, με μελάτα αυγά στην κορυφή, που έχει πρωταγωνιστήσει σε άπειρα stories. Το αγαπάμε και τώρα που έχει εξελιχθεί σε high end κρεατοεστιατόριο, απλώς πηγαίνουμε πιο αραιά. Μ.Π.

Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, T/210-57.57.455. Δευτέρα-Κυριακή 13.00-00.15. Κόστος: 40-50 €/άτομο χωρίς τα ποτά

Jerar: Γαστρό μπιστρό προορισμός στη Δάφνη

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Εκτός κέντρου και εκτός πιάτσας, στο ισόγειο μιας πολυκατοι- κίας στη Δάφνη, άνοιξε το γαστρομπιστρό του ο σεφ Χάρης Νικολούζος. Εδώ φτιάχνουν το δικό τους ψωμί με φυσικό προζύμι 5 ετών και το σερβίρουν με βούτυρο από ξινή κρέμα και ελαιόλαδο Μεσσηνίας. Φτιάχνουν και αλλαντικά. Με αυτή τη δυναμική ξεκινάει το γεύμα και κάπως έτσι συνεχίζει. Το πιάτο με πρόβατο από ελληνικές φάρμες, πουρέ καρότου, γιαούρτι και σπανάκι σοτέ είναι η απόδειξη του συναρπαστικού παντρέματος της ελληνικής γεύσης και της γαλλικής σχολής. Το επιδόρπιο μεντοβίκ φέρνει και έναν αέρα Ρωσίας, χώρα καταγωγής της γυναίκας του σεφ. Μ.Π.

Αγίας Βαρβάρας 55, Δάφνη, Τ/210-97.55-764. Τρίτη-Σάββατο 19.00- 00.00 και Κυριακή 12.00-18.00. Κόστος: 35-45 €/άτομο χωρίς τα ποτά

Gorlomi: Ιταλική κουζίνα από μισελενάτο σεφ

Από το ασπρόμαυρο λογότυπο με τον μυστακοφόρο σερβιτόρο με το παπιγιόν μέχρι τον κομψό και σύγχρονο χώρο και το μενού, το Gorlomi, με όνομα εμπνευσμένο από την ταινία Άδωξοι Μπάσταρδη (sic) του Ταραντίνο, ήρθε για να μας θυ- μίσει πως η καλή κλασική βερσιόν της ιταλικής κουζίνας είναι το αντίπαλον δέος της γαλλικής. Με μια δυνατή ομάδα στο τιμόνι της διαχείρισης του μαγαζιού και τον αστεράτο σεφ Luca Piscazzi (Pelagos) να επιμελείται το σφιχτό και αποψάτο μενού, τι θα μπορούσε να πάει στραβά; Ο χώρος είναι λουσά- τος, με μπουαζερί και δερμάτινους καναπέδες, οι σερβιτόροι κομψοί με τις skinny γραβάτες τους, τα τραπέζια στρωμένα με λινά τραπεζομάντιλα και οι πετσέτες με αποτυπωμένο το όνομα του μαγαζιού. Τα εξαίσια απεριτίβο και τα κοκτέιλ τους είναι μια ωραία ιδέα για να ξεκινήσει καλά η βραδιά, ενώ και ο κατάλογος με τα κρασιά περιέχει δυνατές επιλογές από τον ιταλικό αμπελώνα. Στην κουζίνα ο σεφ Σωτήρης Γιαννόπουλος εκτελεί το μενού ξεκινώντας με δυνατό κουβέρ, με αέρινη φοκάτσα και απίθανη μορταδέλα, ενώ από τα ορεκτικά το βιτέλο τονάτο από το πάνθεον των κλασικών είναι μία από τις ωραιότερες εκδοχές που σερβίρονται στην Αθήνα. Σαλάτες εμπνευσμένες και διόλου βαρετές – βλ. κέιλ με ρόδι, καραμελωμένα πεκάν και ντρέσινγκ τρούφας, αλλά και μπουράτα με ψητή κολοκύθα, σπανάκι και αμύγδαλα. Στα αντιπάστι, το βουτυράτο μαγιάτικο crudo με κολοκύθι, στρατσιατέλα και μέντα είναι ένα αριστοτεχνικό πιάτο με νεύρο και σπιρτάδα, ενώ στα πρώτα υπάρχουν έξι επιλογές, εκ των οποίων η μία έχει ήδη θέσει με το «καλημέρα σας» υποψηφιότητα ως η αιχμή του δόρατος σε αυτό το μενού και πρόκειται για ένα ριζότο με σαφράν, πορτοκάλι και ωμή καραβίδα, σχεδόν συγκινητι- κά νόστιμο. Οι πάστες τους, όπως τα χειροποίητα reginettes με μπρόκολο και πανσέτα, και τα φετουτσίνι μπολονέζ, είναι καλοφτιαγμένες και με λεπτομερείς εκτελέσεις στις σάλτσες, ενώ στα κυρίως υπάρχουν πέντε προτάσεις, εκ των οποίων η κοτολέτα alla Milanese Elephante, που έρχεται σε μια πελώρια πιατέλα για δύο (τουλάχιστον) άτομα και κόβεται μπροστά στον πελάτη, κερδίζει το χειροκρότημα. Δυνατό τιραμισού της ώρας και χαριτωμένο το παλιομοδίτικο λεμονάτο γλυκάκι delizia al limone. Ν.Μ.

Πλουτάρχου 9, εμπορικό κέντρο Λαιμού, Κολωνάκι, Τ/210- 72.51.855. Καθημερινά 19.00-00.30, Τρίτη κλειστά. Κόστος: 60-80 €/άτομο χωρίς τα ποτά

Τhe Zillers: Υψηλή γαστρονομία στα ψηλά

Στο μικρό μοντέρνο roof-top του ομώνυμου boutique ξενοδοχείου της Μητροπόλεως, το καρτποσταλικό κάδρο της Ακρόπολης συνδυάζεται με μια πολύ ιδιαίτερη κουζίνα με ευρεία ματιά που… φοράει στο πέτο ένα αστέρι Michelin. Ο πολύ ταλαντούχος executive chef Παύλος Κυριάκης «πλέκει» στα πιάτα του υλικά της Ελλάδας και του κόσμου –λίγο μετά από το στάδιο με το κρητικό ψωμί με ρεβύθια και γλυκάνισο έρχονται τα χτένια με κολοκύθα, κόκκινο κάρι και jamon iberico belota–, υψηλές τεχνικές και ωραίες ιδέες. Όλο προσθέτουν νέες πινελιές στο σενάριο: το μενού ελαιολάδου στην αρχή του δείπνου, τα κρασιά του παλιού και του νέου κόσμου που ήρθαν να συμπληρώσουν την βασισμένη μέχρι πριν κάποιους μήνες στον ελληνικό αμπελώνα λίστα… Όσο για τα επιδόρπια, τα υπογράφει ο πολύ καλός πατισιέ Γιώργος Πλατινός, τα γλυκά του οποίου μπορεί να δοκιμάσει κανείς και αυτόνομα στο The Zillers Pastry Bar απέναντι, μερικά βήματα από την πλατεία της Μητρόπολης ανηφορίζοντας προς την Πλάκα. Α.Σ.

Μητροπόλεως 54, Κέντρο, 2103222277. Ωράριο λειτουργίας: Μεσημεριανό: 12.00-14.30, βραδινό: 19.30 -00.00. Μενού degustation: 95 ευρώ/άτομο χωρίς τα ποτά.

Le Pavillion: Μεσογειακή κουζίνα με γαλλική κομψότητα

Σε μια μονοκατοικία της δεκαετίας του ’40, με μοντέρνα μαρμάρινα τραπέζια και έργα τέχνης που επεκτείνονται και στο εξίσου κομψό τζαμωτό που είναι τυλιγμένο με το πράσινο του κήπου, ο Jean Charles Metayer προτείνει μια σύγχρονη μεσογειακή κουζίνα με γαλλικές αρχές, ένα παιχνίδι με τις αποχρώσεις και τις αναλογίες, όπου τα υλικά ξεχωρίζουν και συνυπάρχουν αρμονικά. Το εστιατόριο με τη γοητευτική ηρεμία –εναρμονισμένη με την ιδιοσυγκρασιά και κατά κάποιο τρόπο και το μαγειρικό στιλ του σεφ– α λα καρτ δεν έχει, διαλέγεις ανάμεσα σε δύο μενού γευσιγνωσίας. Εγώ έχω δοκιμάσει το πιο ενισχυμένο, που έχει πολλές ιδιαίτερες στιγμές, από τις καραβίδες Χαλκίδας που σερβίρονται πάνω σε ένα αραχνοΰφαντο χταπόδι καρπάτσιο με ζυμαρικά από μαύρο σουσάμι και τα χτένια από τη Νορμανδία, που συνδυάζονται με τοπιναμπούρ και κονσομέ πάπιας, με μια πλούσια σάλτσα albuféra να βάζει μια πιο γήινη τελική πινελιά, μέχρι το καλκάνι και την ψητή πάπια που ο σεφ καραμελώνει με Μαυροδάφνη. Έχετε κατά νου ότι με τη νέα χρονιά θα επιστρέψει και το ειδικό μενού με μανιτάρια και τρούφα, που από τις προηγούμενες εμφανίσεις του έχει κάνει πολλούς φίλους. Α.Σ.

Περικλέους 31, Χαλάνδρι, Τ/ 210-68.15.774. Τρίτη-Κυριακή 18:00-00:00 Κόστος: Μενού dégustation με 75 ευρώ/άτομο και 110 ευρώ/άτομο, χωρίς το κρασί.

L’ Abreuvoir: η γαλλική σταθερά της Ξενοκράτους

Οικογενειακή υπόθεση, το κολωνακιώτικο ρεστοράν στέκεται από το 1965 στην ίδια θέση, ατμοσφαιρικό, με old fashioned γοητεία και περιποιητικούς σερβιτόρους να ανάβουν τα κεριά στα ασημένια κηροπήγια και να ανοίγουν τελετουργικά τις καμπάνες. Οι πιο πολλοί πελάτες του έχουν δώσει πολλά ραντεβού στη ντυμένη σε κόκκινο και χρυσό σάλα, συχνά θα τους δεις να χαιρετιούνται, το νιώθουν σαν το δεύτερό τους σπίτι. Επιστρέφουν για σαλιγκάρια μπουργκινιόν, κρεμμυδόσουπα, αντρεκότ καφέ ντε Παρί με ψιλοκομμένες τηγανητές πατάτες και κοκ-ο-βεν, τα γαλλικά (χωρίς να λείπουν και τα ελληνικά) κρασιά της λίστας και τις κρεπ σουζέτ που φτιάχνονται μπροστά σου – περφόρμανς με άρωμα πορτοκαλιού. Άμα κάνεις μια λίστα με τα κλασικά εστιατόρια της πόλης, το L’ Abreuvoir δεν γίνεται να λείπει. Α.Σ.

Ξενοκράτους 51, Κολωνάκι, Τ/210-72.29.106. Kαθημερινά: 13.30- 00.00. Κόστος 50-75 ευρώ/άτομο
χωρίς κρασί

Matsuhisa Athens: Δείπνο αλά Nobu

Είναι ακριβό το σπορ στην στην αθηναϊκή «πρεσβεία» του διάσημου Nobuyuki Matsuhisa, που ξεκίνησε να μαθαίνει την τέχνη του σούσι στα δεκαοκτώ του και ακόμη και τώρα που έχει φτάσει, αν δεν κάνω λάθος, τα εβδομήντα, δηλώνει «αεί διδασκόμενος». Είναι όμως ιδιαίτερη εμπειρία. Από τότε που άνοιξε το πολυτελές εστιατόριο στον κόλπο του Αστέρα, το 2008, έχουμε φάει πολλών λογιών maki και nigiri υψηλών επιδόσεων –με κοιλιά τόνου, λαβράκι, βασιλικό καβούρι, χταπόδι, καλαμάρι, σαρδέλες ή γαρίδες Κοιλάδας και τρυφερό ρύζι– και new style sashimi. Και πέρα από το χαρακτηριστικό black cod, πιάτο-ορόσημο που παίζει στο repeat και άλλα «κλασικά», αρκετές ενδιαφέρουσες νέες σπεσιαλιτέ στο στιλ του σεφ που διέδωσε το πάντρεμα της ιαπωνικής και της περουβιανής κουζίνας παγκοσμίως. Μπορείς να παραγγείλεις από τον κατάλογο, μπορείς και να κινηθείς στη λογική του omakase, αφήνοντας το μενού στα χέρια των σεφ. Α.Σ.

Ξενοδοχείο Astir Palace, Απόλλωνος 40, T/210-89.60.510. Δευτέρα–Πέμπτη 19.00–00.30, Σάββατο 13.00–01.00, Κυριακή 13.00–1.00. Kόστος: 80-140/άτομο χωρίς το κρασί, Οmakase: 190 και 265 ευρώ

Εστιατόρια

Εστιατόριο για κρέας

Εστιατόριο για ψάρι

Αθήνα

Βουλιαγμένη

Ιλίσια

Κεραμεικός

Κολωνάκι

Νέο Ψυχικό

Νέος Κόσμος

Παγκράτι

Πετράλωνα

Σύνταγμα

Χαλάνδρι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών