ΕΞΟΔΟΣ

Μαραθωνίτης: Για παϊδάκια, ρεμπέτικα και βαρελίσιο κρασί στο κουτούκι του Παγκρατίου

Όσα τραπέζια έχει αυτό το ιστορικό κουτούκι, τόσες είναι και οι πιατέλες με τα αρνίσια και πρόβεια παϊδάκια που σερβίρονται. Αυτό είναι το πιο δημοφιλές τους πιάτο.

14.11.2023
Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος
Μαραθωνίτης: Για παϊδάκια, ρεμπέτικα και βαρελίσιο κρασί στο κουτούκι του Παγκρατίου

Τα παλιά τα χρόνια στην περιοχή της Γούβας υπήρχαν δεκάδες κουτούκια που πουλούσαν ρετσίνα με μεζέ. Επειδή τότε ακόμα η λεωφόρος Υμηττού ήταν ρέμα που το διέσχιζαν φρέσκα ρεύματα αέρα από του Φιλοπάππου προς τον Υμηττό, η περιοχή είχε δροσιά τα καλοκαίρια, και οι μικροκλιματικές συνθήκες ήταν ιδανικές για την παραγωγή κρασιού, εξ ου και η ρετσίνα της Γούβας έκανε όνομα.

Ο Γιώργος Κυμπουρόπουλος

Κάπου εκεί, κοντά στον Άγιο Αρτέμιο, άνοιξε μέσα στη Χούντα το κουτούκι του κι ο Φώτης Αυγερόπουλος, ένας Τριπολιτσιώτης, που ζούσε για χρόνια στον Μαραθώνα. Το οικόπεδο στην Βίνκελμαν ήταν προικιό της γυναίκας του της Σοφίας. Με το μεγάλο κομπρεσέρ που είχε κι έσκαβε δρόμους για να περάσουν τα υπόγεια καλώδια της ΔΕΗ, ο Φώτης έφτιαξε τα θεμέλια της μετέπειτα πολυκατοικίας, και διαμόρφωσε το υπόγειο σε κρασοπουλειό όπου σύχναζαν οι Βατραχονησιώτες (αυτοί που ζούσαν στις γύρω γειτονιές πίσω από το Καλλιμάρμαρο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒγαίνουμε στα κουτούκια της Αθήνας και του ΠειραιάΒγαίνουμε στα κουτούκια της Αθήνας και του Πειραιά

Φρέσκια τυροκαυτερή

Τα διάσημα παϊδάκια προβατίνας
O Δημήτρης Κυμπουρόπουλος

Τα πρώτα χρόνια το μαγαζί ήταν κρασοπουλειό δίχως καρεκλοτράπεζα, και καθένας έφερνε τον δικό του μεζέ από το σπίτι. Πιο μετά η γιαγιά Σοφία έπιασε να ετοιμάζει ψιλούς μεζέδες και στη στόφα έβαζε γιουβέτσια, σαλιγκάρια και έψηνε ρέγκες. Από τότε έφτιαχναν το δικό τους κρασί από Σαββατιανά των Μεσογείων, και το ίδιο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο παππούς Φώτης έκανε μόνο ρετσίνα, ενώ τώρα το φτιάχνουν αρετσίνωτο. Λίγα έχουν αλλάξει με τα χρόνια. Όταν τον Φώτη διαδέχτηκαν οι γαμπροί του, μεγάλωσε κάπως το μενού και προστέθηκε και ψησταριά με κάρβουνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟικονομική έξοδος με την οικογένεια: 14 προτάσεις για το ΣαββατοκύριακοΟικονομική έξοδος με την οικογένεια: 14 προτάσεις για το Σαββατοκύριακο

Τα τελευταία 19 χρόνια το ταβερνάκι το έχει αναλάβει ο εγγονός του Φώτη, ο Δημήτρης Κυμπουρόπουλος που κάνει τα κουμάντα, και ο μπαμπάς του ο Γιώργος, γαμπρός του Φώτη, είναι παρόν με την «υψηλή επιστασία» να φροντίσει πως όλα λειτουργούν ρολόι, να καλωσορίσει τους παλιούς πελάτες, να μοιραστεί πρόθυμα ιστορίες από το παρελθόν. Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά και τα αρνίσια παϊδάκια στα κάρβουνα εξακολουθούν να είναι τα πιο ευπώλητα του μαγαζιού, δυό δυό φεύγουν οι παραγγελίες και τα πιάτα επιστρέφουν άδεια. Πάμε εκεί και για τα ωραία πρόβεια παϊδάκια τους από κρέατα Αιτωλοακαρνανίας και Ορεινής Κορινθίας, την πικάντικη τυροκαυτερή με φέτα από τον Πύργο, τις ξεροψημένες παστουρμαδόπιτες στο τηγάνι, τα ζουμερά φρυγαδέλια, τους γίγαντες, την πιπεράτη κρητική γραβιέρα. Τις καθημερινές έχει και ζωντανή μουσική με ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά, τα σαββατοκύριακα γίνεται το αδιαχώρητο και θέλει κράτηση.

Το Κουτούκι του Μαραθωνίτη

Υμηττού και Βίνκελμαν 3, Άγιος Αρτέμιος, Παγκράτι
  • Τηλέφωνο: 210-70.17.404
  • Ωράριο: Δευτέρα-Σάββατο: 20.00-00.00, Κυριακή: 14.00-19.00
  • Κόστος: 15-18 ευρώ/άτομο χωρίς τα ποτά

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 209.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών