ΑΓΟΡΑ

Τα ρετρό γλυκά του Pastry Family δεν έφυγαν ποτέ από τη μόδα

Στο παλιό, καλό ζαχαροπλαστείο όπου σύχναζαν ο Χορν και ο Χατζιδάκις πάμε για αέρινα σουδάκια με κρέμα, απίθανη σοκολατίνα και παστάκια-όνειρο.

20.10.2023| Updated: 21.10.2023
Φωτογραφίες: Μιχάλης Παππάς
Τα ρετρό γλυκά του Pastry Family δεν έφυγαν ποτέ από τη μόδα

Είναι γοητευτικές οι παλιές ιστορίες. Μας αρέσει να ακούμε για παράδειγμα για το μαγαζί με τη νουγκατίνα που λάτρευε ο Χορν, που επισκεπτόταν σταθερά ο καλοφαγάς Χατζιδάκις, που έκανε στάση η Βουγιουκλάκη… Το Pastry Family έχει μπόλικες τέτοιες ιστορίες. Αλλά και καμία από αυτές να μην έχεις ακούσει, τα γλυκά που φτιάχνει από το 1969 μέχρι σήμερα είναι από μόνα τους λόγος να το αγαπήσεις. Από τα αέρινα σουδάκια με πραγματική κρέμα και φράουλες μέχρι τις μπισκοτοκαρδούλες, τα δαμάσκηνα με σοκολάτα και τα παστάκια με το χρωματιστό φοντάν που λιώνουν στο στόμα, οι προθήκες του κλείνουν ρετρό μπιζουδάκια, φρέσκα και καλοφτιαγμένα. Για αυτά πήγαιναν οι επώνυμοι του κοσμικού Παγκρατίου στα ’60s και τα ’70s. Και χάρη στην επιμονή των ιδιοκτητών, που δεν παρασύρθηκαν ποτέ από τη μόδα της ευκολίας, για αυτά πάμε και εμείς σήμερα.

Στο εργαστήριο του ζαχαροπλαστείου

Οι μπισκοτοκαρδούλες σταθερά στις προθήκες του Pastry Family από το ξεκίνημα της λειτουργίας του

Η πιο δημοφιλής τούρτα του μαγαζιού φτιάχνεται με ζύμη choux, κρέμα ζαχαροπλαστικής και φρέσκες φράουλες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα παρφέ των Αθηνών: 6 ζαχαροπλαστεία που τα κάνουν τέλειαΤα παρφέ των Αθηνών: 6 ζαχαροπλαστεία που τα κάνουν τέλεια Πενήντα (και βάλε) χρόνια πριν, όταν ο Θανάσης Χατζόπουλος, γιος δασκάλου από την Κωνσταντινούπολη, σκεφτόταν να ανοίξει το δικό του ζαχαροπλαστείο, αποφάσισε να ταξιδέψει στη Γαλλία για να δει από κοντά τους κορυφαίους του είδους. Αγοράζοντας την καλύτερη βέλγικη σοκολάτα που μπορούσε να βρει τότε στην αγορά, προσλαμβάνοντας τεχνίτες με γνώσεις και αποφασίζοντας να στραφεί στο πιο «άγλυκο», γαλλικής επιρροής, ισορροπημένο γλυκό, που τότε ήταν δυσεύρετο στην Αθήνα, ανοίγει το Pastry Family στο Παγκράτι.

«Στην αρχή είχαμε και σαλόνι. Ο κόσμος έβγαινε το Σάββατο να πάει στο θέατρο και μετά το μαγαζί γέμιζε με κόσμο. Ήταν διαφορετική η έξοδος εκείνη την εποχή. Έβλεπες κυρίους καλοντυμένους, κυρίες με γούνες, πασαρέλα γινόταν. Εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχαν και πολλές επιλογές για γλυκό. Οι ταβέρνες δεν είχαν κάτι, μόνο κανένα εστιατόριο μεγάλο να είχε για το τέλος γλυκό. Οι άνθρωποι έτρωγαν αλλού το φαγητό τους και μετά πήγαιναν στο Ζόναρς ή έρχονταν εδώ να φάνε ένα καλό γλυκό» λέει ο ίδιος.

Τελευταίες πινελιές στις πάβλοβες

Γεμίζουν ελληνικά δαμάσκηνα με σοκολάτα και καρύδι και έπειτα τα βουτούν σε λιωμένη σοκολάτα

«Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες άρχισαν να συχνάζουν εκεί. «Ο Ξενοφών Ζολώτας όντας εν ενεργεία πρωθυπουργός ερχόταν να ψωνίσει μαζί με τη σύζυγό του, Λόλα – μια κυρία καταπληκτική, με εμφάνιση πολύ προχωρημένη για την εποχή της. Η Λάσκαρη και η Βουγιουκλάκη ήταν πελάτισσες. Ο Χορν, προσωπικότητα όλο ευγένεια, στυλ, γνώσεις και χιούμορ, ψώνιζε τάρτες, παστάκια και νουγκατίνα. Θυμάμαι που ερχόταν εδώ ο Χατζιδάκις. Ένα βράδυ έφαγε εδώ τόσους κουραμπιέδες που ήταν να σκάσει. Είχε γράψει τότε μια εφημερίδα μάλιστα μια ολόκληρη σελίδα για μας και μας κατηγορούσε ότι θα τον στέλναμε στο νοσοκομείο απ’ τους πολλούς κουραμπιέδες!» συνεχίζει. Όποιος έχει δοκιμάσει τα κουραμπιεδάκια του Pastry Family, με βούτυρο από τη Μυτιλήνη, μάλλον καταλαβαίνει. Και τα μελομακάρονά τους, άγλυκες μελωμένες μπουκίτσες με πυκνή υφή και θυμαρίσιο μέλι, δεν πάνε πίσω πάντως. Ανάμεσα στα χειμωνιάτικα γλυκά που κάνουν θραύση είναι και η τούρτα κάστανο που για φέτος θα ξεκινήσουν να φτιάχνουν σε λίγες εβδομάδες. Αν βρεθείτε εκεί μην παραλείψετε να τη δοκιμάσετε.

«Κοχυλάκια» από αμυγδαλόπαστα και βύσσινο

πάστες και σοκολατίνες
Τάρτες και σοκολατίνες στο Pastry Family

O Θανάσης Χατζόπουλος άνοιξε το Pastry Family το 1969

«Βασίστηκα από την αρχή στην ποιότητα. Δεν σήκωνα καμία συζήτηση σε αυτό» λέει ο κύριος Χατζόπουλος. «Τα καλύτερα βούτυρα, οι καλύτερες σοκολάτες…Όλα αυτά, βέβαια, στοιχίζουν – αλλά δείξτε μου πως μπορεί να γίνει φτηνό και καλό γλυκό και θα σας παραδεχτώ. Εδώ δουλεύουμε ακόμα με τον ίδιο τρόπο που δουλεύαμε και το 1969. Με αληθινά αυγά, γάλα ελληνικό, φρέσκο, βούτυρα ολλανδικά με 82% λιπαρά, ελληνικούς ξηρούς καρπούς και κάστανα, μέλι από μικρούς παραγωγούς κ.ο.κ. Όταν τα μείγματα και τα βελτιωτικά εισέβαλαν στη ζαχαροπλαστική και οι βιομηχανίες άρχισαν να βγάζουν τα πάντα σε σκόνη, δεν αλλάξαμε φιλοσοφία. Είναι αλλιώς η κρέμα να γίνεται από γάλα που βράζει στο καζάνι, είναι άλλη η γεύση. Θυμάμαι μια φορά με που με είχαν αναγνωρίσει Έλληνες στο εξωτερικό και είχαν πει: “ο κύριος με την καλή σοκολάτα”. Αυτό με είχε συγκινήσει», λέει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚανελέ, pastel ή κουίν αμάν; Μίνι οδηγός για όσα ξεφουρνίζονται στην πόληΚανελέ, pastel ή κουίν αμάν; Μίνι οδηγός για όσα ξεφουρνίζονται στην πόλη

Pastry Family

Ριζάρη 19, Παγκράτι

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

Ζαχαροπλαστεία

Αθήνα

Παγκράτι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών