ΕΞΟΔΟΣ

Τα μαγειρευτά του Λουιζίδη στη Βουλιαγμένη έχουν 60 χρόνια ιστορία

Η ταβέρνα που άνοιξε όταν η Βουλιαγμένη ήταν ακόμα ψαροχώρι συνεχίζει να ταΐζει σπιτικό φαγητό τα νότια προάστια.

21.02.2022| Updated: 22.02.2022
Φωτογραφίες: Μιχάλης Παππάς
Τα μαγειρευτά του Λουιζίδη στη Βουλιαγμένη έχουν 60 χρόνια ιστορία

Λίγα βήματα από τη θάλασσα, πλάι στην ανανεωμένη πλατεία Νυμφών, βρίσκεται ο Λουιζίδης, μια από τις κλασικές οικογενειακές ταβέρνες των νοτίων προαστίων, με ιστορία έξι δεκαετιών. Το στυλ του παραπέμπει σε νεο-ταβέρνα, ωστόσο θεμέλιο της κουζίνας του συνεχίζουν να αποτελούν οι σοβαρές κατσαρόλες με σπιτικά μαγειρευτά, χωρίς να λείπουν και οι νοστιμιές της θάλασσας, όπως τα τηγανισμένα με μαστοριά μπαρμπουνάκια, αλλά και μεγαλύτερα ψάρια ψημένα στα κάρβουνα.

Τα μαγειρευτά στην ανοιχτή κουζίνα του Λουιζίδη

Το μαγαζί άνοιξε όταν η Βουλιαγμένη ήταν ακόμα ψαροχώρι με χωματόδρομους, με την άξια μαγείρισσα -και κάτι σαν μασκότ για τη γειτονιά- κυρία Αθηνά στο τιμόνι του. Με καταγωγή από τη Μικρά Ασία και τη Μυτιλήνη, εκείνη άφησε στη δεκαετία του ‘50 το νησί για να δουλέψει σε ένα από τα λίγα τότε σπίτια της περιοχής. Ξεκινώντας το ’60, παντρεμένη πια, αναλαμβάνει την κουζίνα του μαγειρείου που έστησαν μαζί με τον σύζυγό της. Σύμφωνα με τις αφηγήσεις, ο Λουιζίδης έγινε γρήγορα αγαπημένο στέκι των εργατών και των μαστόρων που έχτιζαν τότε τη Βουλιαγμένη, χάρη στις ονομαστές, δεμένες σάλτσες της κυρίας Αθηνάς.

Οι μελωμένες ψητές μελιτζάνες με ντομάτα είναι από τα σουξέ τους

Σήμερα, στην κουζίνα έχει πάρει σειρά ο εγγονός της, Χρήστος Λουιζίδης, μαγειρεύοντας τις συνταγές της. «Όταν ο παππούς με τη γιαγιά ξεκίνησαν το μαγαζί, στη θέση της σημερινής κουζίνας είχαν κρεοπωλείο. Ο παππούς έβγαζε στο πεζοδρόμιο σχάρες και έψηνε, ενώ η γιαγιά έφτιαχνε τα μαγειρευτά της. Το κοκκινιστό μοσχάρι με πατάτες ήταν μια από τις σπεσιαλιτέ της. Μου έχει δώσει διάφορες συνταγές και κόλπα, που ακολουθώ μέχρι σήμερα». Ο νεαρός μάγειρας, που τον τελευταίο χρόνο έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την οικογενειακή ταβέρνα, δεν κόπτεται για νεωτερισμούς και στολίδια. Στόχος του είναι να προσφέρει σπιτικό φαγητό, πιστό στις μαγειρικές της γιαγιάς Αθηνάς. «Μου αρέσει η κατσαρόλα. Το γκάζι που ανάβει, το κάρβουνο. Αυτό που θέλω είναι να τρώει ο κόσμος το φαγητό και να του θυμίζει αυτό της γιαγιάς του», λέει.

Κοκκινιστό με ρύζι, παστίτσιο και άλλα κλασικά μαμαδίστικα φαγητά αποτελούν τη βάση του καταλόγου

Τι τρώμε στον Λουιζίδη;

Οι μελωμένες ψητές μελιτζάνες με ντομάτα είναι από τα σουξέ τους. Το ίδιο και ο λαχταριστός μουσακάς, που φτιάχνεται ακόμα με την ίδια, signature συνταγή της κυρίας Αθηνάς, δηλαδή χωρίς πατάτα αλλά με δύο «ορόφους» μελιτζάνας και τυριού. Τα αφράτα γιουβαρλάκια αυγολέμονο, η σπανακοτυρόπιτα, το τζατζίκι-δυναμίτης, το κοκκινιστό και οι γίγαντες αξίζουν επίσης δοκιμής. Το καλοκαίρι, στην εποχή τους, σερβίρουν περιποιημένες φρέσκες μπάμιες και φασολάκια λαδερά, πιάτα που έχουν τους δικούς τους φανατικούς. Τα σαββατοκύριακα τηγανίζουν σκορδάτους και ουζάτους κεφτέδες.

Το παστίτσιο, όπως το φτιάχνουν στον Λουιζίδη

Με ιστορία από το 1961

Εκτός από τα μαγειρευτά, που έχουν την τιμητική τους τα μεσημέρια, ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης θαλασσινά και κρεατικά. Σε μια πρόσφατη επίσκεψη δοκιμάσαμε ζουμερά μπαρμπουνάκια με τραγανή κρούστα χωρίς ίχνος λαδίλας και μια ωραία βελουτέ ψαρόσουπα, ελαφριά και γλυκίζουσα, με μπακαλιάρο και κομμάτια από κολοκύθι, πατάτα και καρότο να κρατάνε στο δόντι. Συνήθως έχουν και μεγάλα, δημοφιλή ψάρια, όπως στείρα, σφυρίδα και ροφό.

Η ατμόσφαιρα

Στην υπερυψωμένη γωνιακή βεράντα απλώνονται μπόλικα τραπέζια με θέα την πράσινη πλατεία και στο βάθος τη θάλασσα. Συχνάζουν οικογένειες αλλά -λόγω περιοχής- και αρκετοί αστέρες του εγχώριου πενταγράμμου, επιχειρηματίες και αθλητές. Το Σαββατοκύριακο προτείνουμε να κάνετε κράτηση πριν την επίσκεψη, για σιγουριά.

Λουιζίδης

Ερμού 2, Βουλιαγμένη
  • Τηλέφωνο: Τ/210-89.60.591
  • Κόστος: Περίπου 25€/άτομο. Αν επιλέξετε μεγάλα ψάρια, ο λογαριασμός θα διαμορφωθεί ανάλογα με την παραγγελία.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Για ψάρι

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Αθήνα | Κεντρικά + Νότια Προάστια

Βουλιαγμένη

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών