Πάντα ήταν όμορφα τα βράδια στη λίμνη Βουλιαγμένης. Και πλάι στο ήρεμο σκοτεινό νερό, και πιο πάνω, με τα βράχια και τις σπηλιές απέναντι ατμοσφαιρικά φωτισμένα. Έχει κάτι σχεδόν μυστικιστικό το τοπίο. Είναι… φυσικό αγχολυτικό. Το φαγητό, από την άλλη, είχε τα πάνω του και τα κάτω του. Φέτος όμως, αν κρίνω από αυτή την πρώτη αναγνωριστική, λίγες ημέρες προτού ο χώρος ξεκινήσει να λειτουργεί και το βράδυ (μέχρι τώρα λειτουργεί για καφέ/σνακ και μεσημεριανό) θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Το μενού του εστιατορίου αbraOvata, που πήρε το όνομά του από ένα από τα δύο είδη ασπόνδυλων της λίμνης, επιμελείται πλέον ο Τζον Σκοτίδας, το όνομα του οποίου έχουμε συνδέσει με το ελληνικό εστιατόριο Mazi και το «αδελφάκι» μπιστρό Suzi Tros στο Λονδίνο. Ο Τζον, λοιπόν και ωραίες ιδέες έχει και έφεση στα διαπολιτισμικά μιξάζ. Πράγμα λογικό. Είναι στο DNA του.
Ο νεαρός σεφ, που έχει Έλληνα πατέρα (από τη Λευκάδα) και μητέρα από τις Φιλιππίνες, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στον Παναμά. Στη συνέχεια ήρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα. Έμεινε για 12 χρόνια, πριν αποφασίσει να φύγει για το Λονδίνο, όπου δραστηριοποιείται την τελευταία δεκαετία. Η διττή καταγωγή του κι οι επιρροές από τα μέρη όπου έζησε διαμόρφωσαν την κουζίνα του. Ελλάδα, Λατινική Αμερική και Ασία μπλέκονται με διάφορους τρόπους στα πιάτα του βραδινού μενού, που με μια μεξικάνικη πιπεριά εδώ, μια κινέζικη σάλτσα εκεί, ένα ελληνικό τυρί παραπέρα, είναι μικροί τόποι συνάντησης.
Το βλέπεις ήδη με το που έρχεται το δικό τους προζυμένιο ψωμί με την «παρέα» του: ταραμοσαλάτα βελούδινη αλλά με ένταση, ιδιαίτερη κοπανιστή με gochujang. μια κορεάτικη πάστα πιπεριάς, που της δίνει ωραία κάψα και «καμμένο» βούτυρο με σάλτσα hoisin. Η αθηναϊκή σαλάτα του δεν είναι ακριβώς αθηναϊκή. Είναι όμως νόστιμη. Έρχεται πάνω σε ορθογώνιες μπουκιές πατάτας και χάρη στην aji amarillo (πιπεριά) είναι πικάντικη κι αυτή. Ο σεφ, που σ’ αυτό το εγχείρημα έχει στο πλάι του (και στο πόδι του μια που έχει αναλάβει head chef) τη Βάσια Πολυχρονοπούλου, με την οποία έχει συνεργαστεί και στην Αγγλία, προτείνει πολλά ακόμη σ’ αυτό το πολυσυλλεκτικό στιλ. Οι μικρούτσικες τραγανές empanadas (πιτάκια), που κρύβουν σπετζοφάι, είναι ένα καλοϊσορροπημένο πάντρεμα Eλλάδας–Λατινικής Αμερικής γεμάτο νοστιμιά. Το αρκετά καλό ταρτάρ μόσχου έχει κέτσαπ με rocoto (άλλη πιπεριά), έχει και στάκα. Αναλόγως η κακαβιά, που ο Τζον Σκοτίδας την προτείνει με αστακό, συνδυάζει χοντρουλά udon νουντλς, σάλτσα XΟ, που συνηθίζεται στα νότια της Κίνας και ούζο.
Παρότι στο μενού, το οποίο θα ξεκινήσει να σερβίρεται από τις 25 Μαΐου, θα βρείτε αρκετά πιάτα με ψάρι/θαλασσινά και κρέας, από ψητό χταπόδι, το οποίο στο abraOvata το σερβίρουν με ένα mole (μεξικάνικη σάλτσα) ελιάς, που του δίνει έξτρα πόντους, μέχρι το αρνί ή την crispy πάπια– εγώ θα σας προτρέψω να δοκιμάσετε και τα… άνευ αυτών. Το καψαλισμένο λάχανο hispi (ένα μυτερό λάχανο που δεν το συναντάμε συχνά) με σάλτσα μυρωδικών (salsa verde) και ξύγαλο, που του δίνει βουτυρένια αίσθηση και το carrot taco με καρότα που έχουν ψηθεί σε κρούστα αλατιού, σιρόπι σφενδάμου, μεξικάνικο pico de gallo και μείγμα μπαχαρικών dukkah, πλούσιο σε αρώματα και υφές, είναι ικανή απόδειξη ότι με ένα λαχανικό πολλά μπορεί κανείς να κάνει. Για μένα ήταν από τα πιο ωραία πιάτα της βραδιάς. Τα γλυκά της Καλλιόπης Μάρου βάζουν την τελική πινελιά πριν επιστρέψεις στην πραγματικότητα – μικρή απόδραση η Λίμνη. Η τάρτα dulce de leche με κρέμα μπανάνας και ωραίο παγωτό ελληνικού καφέ (λίγο αλάτι τής δίνει μια έξτρα διάσταση) είναι καλή επιλογή, αλλά εγώ θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε έναν πιο ασυνήθιστο συνδυασμό: το παστέλι με λάδι κόλιανδρου, κρέμα γιαουρτιού και παγωτό μαύρο σκόρδο.