ΕΞΟΔΟΣ PROMOTED

Ο Κωνσταντίνος Δανός αναλύει το νέο εγχείρημα που ακούει στο όνομα Bariéro

Ο άνθρωπος των εκδόσεων, της επικοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, μας μιλά για το νέο εγχείρημά του στον χώρο της εστίασης και αποσαφηνίζει την αξία της ποιοτικής εξέλιξης καθώς και τη σημαντικότητα της άρτιας αισθητικής.

28.06.2023| Updated: 30.06.2023
Φωτογραφίες: Joseph Alexiadis
Ο Κωνσταντίνος Δανός αναλύει το νέο εγχείρημα που ακούει στο όνομα Bariéro

Το Bariéro στον Νέο Κόσμο έχει κερδίσει ήδη το αθηναϊκό κοινό εδώ και μερικούς μήνες και συνεχίζει πολύ δυναμικά. Πώς έφτασε να ασχολείται όμως με τον κόσμο της εστίασης και γιατί επέλεξε τη συγκεκριμένη περιοχή;
«Η ανάγκη μας να ασχοληθούμε με την εστίαση και να δημιουργήσουμε έναν ιδιαίτερο χώρο όπως αυτός του Bariéro, υπήρχε τα τελευταία περίπου 2 χρόνια. Ήταν μια κοινή μας ιδέα με τον συνεργάτη μου Μιχάλη Λεβεντογιάννη, η οποία έγινε και πράξη πριν μερικούς μήνες», εξηγεί. «Με τον Μιχάλη είμαστε οικογένεια, γνωριζόμαστε περίπου 17 χρόνια οπότε μεταξύ μας υπάρχει μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και βαθιάς υποστήριξης».
Οι δύο τους ξεκίνησαν με μια καλή έρευνα σε περιοχές και γειτονιές της Αθήνας, αναζητώντας έναν μικρό χώρο σε μια περιοχή με ταυτότητα. Βρήκαν αυτό που αναζητούσαν στην περιοχή του Νέου Κόσμου, μια περιοχή η οποία αναπτύσσεται συνεχώς, έχει μια πολύ συγκεκριμένη ταυτότητα, ενώ παράλληλα είναι και ένα σημείο της πόλης που τους επέτρεψε να κάνουν αυτοί την εκκίνηση στο κομμάτι της εστίασης, αφού δεν ήταν ήδη “πιάτσα”. Το Bariéro βρίσκεται σε ένα πολύ γοητευτικό σημείο του κέντρου της πόλης που απέναντί του έχει το Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε απόσταση αναπνοής το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και φυσικά τη γειτονιά της Ακρόπολης.

Η σημαντικότητα της αισθητικής και η αξία της ταυτότητας

Ο Νέος Κόσμος ήταν ανέκαθεν, και παραμένει, μια περιοχή που τα συνεργεία αυτοκινήτων και τα καταστήματα ανταλλακτικών, του έχουν δώσει ταυτότητα. Αυτή την ταυτότητα δε θέλησαν να την πειράξουν, καθώς αυτή τους γοήτευσε από την πρώτη στιγμή. «Στην Αθήνα θεωρώ ότι λείπουν τέτοιες περιοχές που να έχουν ταυτότητα όπως αυτή του Νέου Κόσμου. Προσωπικά είμαι υπέρμαχος του να μην αλλάζεις το περιεχόμενο και την εικόνα μιας κατάστασης, μιας ύλης, αλλά να καταφέρνεις να την κάνεις πιο όμορφη. Έτσι, σκοπός μας στην κατασκευή του μαγαζιού ήταν να δημιουργήσουμε έναν χώρο ο οποίος θα εναρμονιζόταν πλήρως με το αστικό περιβάλλον της περιοχής», αναλύει. Χρησιμοποιώντας κατασκευαστικά υλικά που έχουν εμπνευστεί από τις κατασκευές των συνεργείων της γύρω περιοχής, δημιούργησαν έναν χώρο στον οποίο επικρατούν τα μεταλλικά στοιχεία, το γκρι χρώμα, το κλασικό μωσαϊκό δάπεδο, οι φθαρμένοι τοίχοι και μια μπάρα που θυμίζει πάγκο εργασίας. Το “σκληρό” περιβάλλον των συνεργείων και των μεταλλικών στοιχείων αλλάζει εντελώς με τα λουλούδια και τα κεριά του χώρου που για τον ίδιο δε θα μπορούσαν να λείπουν. «Εκτιμώ πάντα τη γνώμη των κοντινών μου ανθρώπων. Τα φυτά και τα λουλούδια που υπάρχουν στο Bariéro τα διαλέγω εγώ ο ίδιος προσωπικά. Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το μαγαζί ένας πολύ δικός μου άνθρωπος, ο οποίος με βοήθησε πολύ στη δημιουργία του μαγαζιού, μου δημιούργησε μια ιδιαίτερη σχέση με τα φυτά. Πάντα μου άρεσαν, αλλά για πρώτη φορά μπήκα στη διαδικασία να θέλω να μάθω πολλά γι’ αυτά και ταυτόχρονα να εντυπωσιάζομαι με χρώματα, σχηματισμούς και με την ανάπτυξή τους».

Η φιλοσοφία, η ποιότητα και οι γεύσεις

Ως ένα all day aperitivo bar, το menu του Bariéro προσφέρει όλα αυτά τα απλά και πολύ νόστιμα που χρειάζεται κανείς τη στιγμή που απολαμβάνει ένα πολύ ωραίο κρασί, φτιαγμένα πάντα με πολύ ποιοτικά υλικά. «Η αγάπη μου για τις ποιοτικές πρώτες ύλες ήταν και η αρχή μου», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Δανός. Οι πρωινές και μεσημεριανές επιλογές του μενού δημιουργούνται με φρέσκο ψωμί από το Τρομερό Παιδί, ενώ τα τυριά που μπορεί κάποιος να τα δοκιμάσει σε ολόφρεσκα σάντουιτς, μπορεί να τα βρει αργότερα και σε πολύ γευστικές ποικιλίες. Στις ποικιλίες, τα τυριά συνδυάζονται με χειροποίητες μαρμελάδες μικρών παραγωγών καθώς και με χειροποίητα κριτσίνια και αποξηραμένα και φρέσκα φρούτα. Η Burrata – που έχει γίνει και το σημείο αναφοράς του menu – περιέχει φρέσκα βιολογικά ντοματίνια, ελαιόλαδο και φρέσκο βασιλικό. Καθημερινά, και πιο συγκεκριμένα από Πέμπτη μέχρι Κυριακή, υπάρχουν και πιάτα ημέρας που συνήθως είναι μπρουσκέτες με υλικά και προϊόντα που ταιριάζουν με την εποχή, χρησιμοποιώντας φρούτα, ιδιαίτερα τυριά και αλλαντικά καθώς και φρέσκες πρασινάδες. Κι όσον αφορά τα γλυκά, σίγουρα οι λάτρεις του κλασικού Affogato θα πρέπει να το δοκιμάσουν, με το φρέσκο και χειροποίητο παγωτό να το εκτοξεύει.

Οι προκλήσεις, ως ευκαιρία για εξέλιξη

«Οι αγαπημένοι μου άνθρωποι, που με υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή, έκαναν όλη τη διαδικασία ευχάριστη», εξηγεί. Ένα απαιτητικό project, όπως η δημιουργία ενός νέου bar, έχει δυσκολίες σε κάθε βήμα, ειδικά στον χώρο της εστίασης που στην Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ανάπτυξη. «Πιστεύω πως ο χώρος της εστίασης δεν είναι για όλους. Έχει τρομερή γοητεία και τρομερές απολαύσεις, αλλά ταυτόχρονα και δυσκολίες που πρέπει και οφείλεις να ξεπερνάς και να αντιμετωπίζεις. Έτσι μόνο μπορείς να εξελιχθείς μέσα σε αυτόν τον χώρο και ταυτόχρονα να διατηρήσεις και την προσωπική σου ζωή στο επίπεδο που επιθυμείς», αναλύει. Το Bariéro είναι ένα δημιούργημα με σκοπό να προσφέρει χαρά και απόλαυση στο κοινό που το επιλέγει, κοινό που το έχει αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και μοιράζεται με τους ιδιοκτήτες απροσδόκητα πολλές και μοναδικές ιστορίες. «Αυτές οι ιστορίες που ήδη έχουμε μοιραστεί με το κοινό με κάνουν να πω ότι δε μετανιώνω την επιλογή μου και φυσικά θα το τολμούσα ξανά. Έχω μάθει στα τόσα χρόνια δουλειά μας -σε όλους τομείς- να μαθαίνω, να αναλαμβάνω την ευθύνη των επιλογών μου και να τις κάνω αγαπημένο κομμάτι της ζωής μου. Έτσι, νιώθω και περήφανος στο τέλος της ημέρας για αυτό που καταφέρνω», καταλήγει.

Οι εκδόσεις, οι παραγωγές και οι επιχειρήσεις

Εδώ και δύο χρόνια, ο Κωνσταντίνος Δανός είναι εκδότης του τριμηναίου περιοδικού Baptista, που εστιάζει σε θέματα τέχνης, design, αρχιτεκτονικής, επιχειρηματικότητας και ενδιαφέροντων προσωπικοτήτων. Σε μια εποχή που ο ψηφιακός κόσμος τείνει να γίνει ο μοναδικός κόσμος, ένα ακόμα εγχείρημα στον χώρο του εντύπου, σαφώς αποτέλεσε μια ακόμη πρόκληση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Στο περιοδικό έχω πολύ μεγάλη αγάπη, για αυτό το λόγο και είμαι από πάνω του σε όλα τα στάδια που περνά κάθε τεύχος, μαζί με μια υπέροχη ομάδα που μαζί της το βλέπω να κατακτά κάθε στόχο του και να διαπρέπει», δηλώνει ο ίδιος για το Baptista. Πριν όμως κι από αυτό, ο κόσμος της επικοινωνίας και των παραγωγών αποτέλεσαν το δικό του πεδίο ανάπτυξης και εξέλιξης. «Οι παραγωγές μας είναι ίσως το πιο δελεαστικό κομμάτι της δουλειάς μας καθώς έχουν πολλές απαιτήσεις και απαιτούν εγρήγορση. Αυτά τα projects μας κάνουν να “τρέχουμε” να κρατιόμαστε “ξύπνιοι” και ακμαίοι!», εξηγεί. Μέσα από τον χώρο αυτόν, έχτισε ένα εκτεταμένο portfolio συνεργασιών με μεγάλα brands, γεγονός που του έδωσε το περιθώριο να δημιουργήσει φανταστικά projects. Το Bariéro είναι το νέο παιδί της οικογένειας που έχει δημιουργήσει, με τους συνεργάτες του από κάθε εγχείρημα να του δίνουν επιπλέον προσοχή και φροντίδα. «Αν τα βάλεις σε ένα χαρτί όλα τα παραπάνω και προσπαθήσεις να τα ενώσεις θα δεις ότι το ένα μπορεί να συμπληρώσει το άλλο κι αυτό μου δίνει τη δύναμη να οραματιστώ ακόμα περισσότερα», αναφέρει ολοκληρώνοντας.

Η ιδανική Bariéro στιγμή

Το Bariéro είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τη 01:00, εκτός από κάθε Δευτέρα που το ωράριο είναι 17:00 με 01:00. Κάθε ώρα είναι διαφορετική και έχει και το δικό της κοινό. Το πρωί θα δει κανείς πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους να εργάζονται εκεί ή να απολαμβάνουν τον πρώτο καφέ της ημέρας τους. Η συνέχεια, δηλαδή από το μεσημέρι μέχρι και το βράδυ, η απόλαυση του κοινού αποτυπώνεται στις στιγμές που δοκιμάζουν κρασιά, spritz, τις ποικιλίες τυριών αλλά και τα πιάτα ημέρας σε συνδυασμό με έθνικ και κλασικές μουσικές.

Bariéro

Αντισθένους 9, TK 11743, Αθήνα

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

All day

Αθήνα

Νέος Κόσμος

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών