ΕΞΟΔΟΣ

Enkelt: Ένα σκανδιναβικό all-day στο Χαλάνδρι, νόστιμο και κουλ

Μια αθηναϊκή αυλή-σκανδιναβικό μοντέλο, με ωραίο στιλ και ιδιαίτερο φαγητό, εμπνευσμένο από τον ευρωπαϊκό βορρά.

07.06.2023
Φωτογραφίες: Εnkelt
Enkelt: Ένα σκανδιναβικό all-day στο Χαλάνδρι, νόστιμο και κουλ

Όλο και λοξοκοιτάμε προς τη Σκανδιναβία – άλλοτε την αισθητική της, άλλοτε τη γαστρονομία, άλλοτε τον τρόπο ζωής, το modus operandi. Στη συνταγή του ολοήμερης λειτουργίας μαγαζιού που άνοιξαν πριν από μερικούς μήνες ο Λευτέρης Γεωργόπουλος, ο Θάνος Τσουνάκας και ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από πολλά δημοφιλή μαγαζιά της πόλης, μαζί με τον Γιώργο Τσουροπλή (βλ. Chilangos στον Χολαργό) και τον Λευτέρη Χριστοφιλογιάννη (βλ. Husky στην Αράχωβα) θέλησαν να βάλουν λίγο απ’ όλα αυτά. «Enkelt. Eatery. Drinkery. No Worry», διαβάζεις με το που διασχίζεις τη μικρή στοά ανάμεσα στα μαγαζιά της Παπανδρέου και βγαίνεις στην αυλή του. Το «I have what I have and I am happy» (έχω ό,τι έχω και είμαι χαρούμενος), που είναι γραμμένο με μαύρα γράμματα στον λευκό τούβλινο τοίχο σιγοντάρει.

«I have what I have and I am happy» διαβάζεις στον τοίχο της αυλής.

To φαγητό σου μπορείς να το συνοδεύσεις με κρασί ή κάποιο από τα κοκτέιλ που προτείνει ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος.

Ο Πάνος Τσίκας έχει συνθέσει το μενού.

Από το τζάμι βλέπεις το team της κουζίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣFlake φουρνος ΚυψέληFlake: Για brunch στον νέο φούρνο-αδερφάκι του Kick στην ΚυψέληΤο περιβάλλον, λιτό, ντιζαϊνάτο, με ράφια με διάφορα διακοσμητικά, μπόλικα φυτά, άλλα σε ζαρντινιέρες και άλλα σε γλάστρες, μοντέρνα γλομπάκια που διασταυρώνονται πάνω από το κεφάλι σου, είναι μοντέρνο και κουλ, το ίδιο κι όσα βγαίνουν από το μπαρ και την ημιανοιχτή κουζίνα απέναντι. Το μενού υπογράφει ο Πάνος Τσίκας, που έχει παρουσιάσει πολύ ωραία πιάτα με τον Αθηναγόρα Κωστάκο στο μυκονιάτικο Noema, ενώ νωρίτερα είχε κερδίσει τις εντυπώσεις με την κουζίνα του στη Σελήνη, στη Σαντορίνη, έχει δουλέψει για ένα διάστημα στο περίφημο Geranium στην Κοπεγχάγη. Στο Enkelt προτείνει ένα μπιστρουδένιο φαγητό με σκανδιναβικές τεχνικές και υλικά – πίκλες, καπνιστά λαχανικά, μούρα, κουφοξυλιά, ραβέντι και πάει λέγοντας. Ο Mανώλης Λυκιαρδόπουλος με τη σειρά του διασκευάζει διάφορα κλασικά κοκτέιλ. Ο κατάλογος έχει πολλές ωραίες επιλογές. Από ένα στιβαρό, γλυκόπικρο Negroni μέχρι ένα Porn Star Martini με άρωμα ποπ κορν.

H πράσινη σαλάτα έχει τα ωμά και τα μαγειρεμένα της

Στο Enkelt υπάρχουν και προτάσεις bar food, ενώ σερβίρεται και brunch

Η Paloma του, ενισχυμένη με ένα κόρντιαλ με διάφορα εσπεριδοειδή, ταιριάζει πολύ με το αρωματικό, ξινούτσικο σεβίτσε τσιπούρας, με την κρέμα γιαουρτιού, το περγαμόντο και το λάδι μαϊντανού. Η «πράσινη σαλάτα» είναι διαφορετική από αυτό που περιμένεις. Παρότι έχει μερικές φρέσκες πρασινάδες και αβοκάντο, που τη δροσίζουν, το κυρίως θέμα της είναι το άισμπεργκ, που είναι μαγειρεμένο, και δένει ωραία με την παρμεζάνα και την ‘nduja. Δεν σου δίνει τόσο αίσθηση σαλάτας, είναι πιο, ας το πω έτσι, πιο «φαγητένια», αλλά είναι νοστιμότατη. Πολύ γευστικές είναι και οι σουηδικής καταγωγής πατάτες hasselback, χαραγμένες/κομμένες σε ροδέλες, με τη σάλτσα βουτύρου, την κρατσανιστή πέτσα κοτόπουλου, τη μια ιδέα γλυκιά πίκλα μαύρου σκόρδου και την ξινή κρέμα που σερβίρεται στο πλάι. Δύσκολο να τους πεις όχι.

Οι πατάτες hasselback

H γυάλινη οροφή το καλοκαίρι ανοίγει.

Η Νο Worry Paloma.

To carpaccio με το ponzu με τριαντάφυλλο και κράνμπερι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπλε Καναρίνι: Το γαστρομαγειρείο της Καλαμάτας όπου το farm to table είναι καθημερινότηταΜπλε Καναρίνι: Το γαστρομαγειρείο της Καλαμάτας όπου το farm to table είναι καθημερινότηταΤο μοσχάρι καρπάτσιο στο Enkelt τυλίγεται σε ρολάκι. Μέσα έχει ψιλοκομμένη αγκινάρα Ιερουσαλήμ και μαγιονέζα καβουρδισμένου βουτύρου, με το πιάτο να συμπληρώνουν πραλίνα φουντουκιού και ponzu κράνμπερι–τριαντάφυλλο. Όλα τα επιμέρους στοιχεία ιδιαίτερα, αλλά όταν τα βάλεις όλα μαζί έχεις ένα πιάτο φλύαρο, φορτωμένο. Η αγκινάρα Ιερουσαλήμ επιστρέφει στα ταλιολίνι, συνδυασμένη με καμένο βούτυρο, αμύγδαλο και καφέ, σε έναν γήινο συνδυασμό που εμένα τουλάχιστον με κέρδισε με την πρώτη μπουκιά – όλα τα στοιχεία κάνουν αισθητή την παρουσία τους και δένουν ωραία. Αν του καταλογίσω κάτι, θα είναι ότι είναι λίγο χειμωνιάτικος. Για όσους θέλουν κάτι πιο απλό, υπάρχει το μπέργκερ με το αφράτο ψωμί και το κρεατένιο μπιφτέκι, με τσένταρ, τραγανό μπέικον και καπνιστή κέτσαπ από κράνμπερι, που έχει στο πλάι του τροφαντά βραχάκια πατάτας. Αν το μπέργκερ έχει κράνμπερι, το γλυκό έχει φράουλες. Ψημένες σε αλάτι, με λικέρ φράουλας, μαρέγκα με λεμονοθύμαρο, καραμέλα καφέ και παγωτό βανίλια.

Enkelt

Ανδρέα Παπανδρέου 9, Χαλάνδρι
  • Τηλέφωνο: 210-68.97.105
  • Ωράριο: Aπό το πρωί.
  • Κόστος: 30-36 ευρώ/άτομο χωρίς τα ποτά

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

All day

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Χαλάνδρι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών