ΕΞΟΔΟΣ

Το Ρίνι: σιγομαγειρεμένο κατσικάκι και κρεπ σουζέτ δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Το γαστρομαγειρείο και καφέ που μόλις άνοιξε η Μαρίνα Χρονά σε ένα μικρό στενάκι, ανάμεσα σε 70's πολυκατοικίες και νεοκλασικά, θα γίνει το καλοκαιρινό μας στέκι.

06.07.2023| Updated: 01.09.2023
Φωτογραφίες: Μαρίνα Πετρίδου
Το Ρίνι: σιγομαγειρεμένο κατσικάκι και κρεπ σουζέτ δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Ρίνι είναι υποκοριστικό για το Μαρίνα. Το μικρό φιλόξενο καφέ και γαστρομαγειρείο –σχεδόν κρυμμένο σε ένα μικρό δρομάκι δίπλα στο αρχαιολογικό μουσείο– άνοιξε πριν λίγες μέρες η Μαρίνα Χρονά. Σαν να ήταν το σπίτι της μας υποδέχεται η Κυψελιώτισσα σεφ που την πρωτογνωρίσαμε στο Santo Belto στην Αγίας Ζώνης μαζί με τον σύντροφό της και συνέταιρο, Νίκο Τσιλίδη. Αφού σπούδασε μαγειρική στο Παρίσι και δούλεψε στη Σουηδία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ήρθε στην Ελλάδα με πολλές ιδέες. «Μας άρεσε πολύ το σημείο, η γειτονιά, αυτός ο μικρός πεζόδρομος είναι πολύ ιδιαίτερος και δεν περιμένεις να βρεις κάτι τέτοιο εδώ», λέει ο Νίκος. «Τα νεοκλασικά, οι πολυκατοικίες, το αστικό τοπίο, το πίσω μέρος των πολυκατοικιών είναι σαν ένα καταφύγιο στην αφιλόξενη πόλη», συμπληρώνει η Μαρίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣLatraac: Για σκέιτ, μπέργκερ και άραγμα στον πιο κουλ κήπο της ΑθήναςLatraac: Για σκέιτ, μπέργκερ και άραγμα στον πιο κουλ κήπο της ΑθήναςΕσωτερικά το μαγαζί είναι μικρό, με μίνιμαλ διακόσμηση με βορειοευρωπαικές επιρροές. Χωράνε καμιά δεκαριά άνθρωποι. Στον εξωτερικό χώρο με τα μεταλλικά τραπεζοκαθίσματα και τα παλιά πλακάκια, το μεσημέρι έχει ζέστη αλλά το βράδυ είναι όμορφα και κάπως ρομαντικά.

Η Μαρίνα έχει μεγάλη αγάπη για τα προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών και τα ψάχνει πολύ. Της αρέσει να εμπνέεται από το ίδιο το υλικό, την εποχή, τις γεύσεις της ελληνικής παράδοσης και από τα μέρη που επισκέπτεται. Συνεργάζεται με τον Χάρη Τζαννή, που βρίσκει μοναδικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Πηγαίνει στη λαϊκή της Καλλιδρομίου για να προμηθευτεί τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά που χρησιμοποιεί στις συνταγές της – πάντα εποχικά. «Αυτόν τον καιρό παίρνω αντράκλα, ωραία μυρώνια, καυκαλήθρες και άλλα μυρωδικά», λέει η Μαρίνα. «Το καρπούζι μού αρέσει να το βάζω στη σαλάτα, έχω βρει και πολύ ζουμερή ντομάτα, τη ροζ Χανιών, και τα βάζω μαζί με γαλομυζήθρα Χανίων, φρέσκο βασιλικό και παξιμάδια χαρουπιού. Και κάτι φανταστικά κολοκυθάκια, μικρά και πολύ τρυφερά, τα έχω ωμά στις συνταγές». Χρησιμοποιεί, ανάμεσα σε άλλα, λουκάνικο μαύρου χοίρου και σκουμπρί Καλύμνου. Όπως και φρέσκο καλαμάρι και γάμπαρες από τον Ροκάκη και παριανό γαύρο από την ψαραγορά της Βαρβακείου.

Φτιάχνει και κάποια τουρσιά και λεμόνια κονφί που τα χρησιμοποιεί στις μαγειρικές της, αλλά η φιλοσοφία της είναι το φρέσκο προϊόν. «Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε το προϊόν χωρίς να το ταλαιπωρούμε. Θέλουμε τη νοστιμιά και τη φρεσκάδα του», λέει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣFoyer: Για τα αδέρφια Παπαντωνίου ο καφές είναι πολύ σοβαρή υπόθεσηFoyer: Για τα αδέρφια Παπαντωνίου ο καφές είναι πολύ σοβαρή υπόθεσηΤο ραγού από κιμά κόκορα, με ζυμαρικό κοχύλια και γραβιέρα Σύρου είναι ένα πιάτο ημέρας πολύ νόστιμο. Σιγομαγειρεύουν τον κιμά για αρκετή ώρα με βούτυρο, μπαχάρια, κανέλλες, γαρίφαλα και άλλα αρωματικά. Η μπουράτα Κερκίνης είναι από το τυροκομείο Μπέκα και τη σερβίρουν με ψητά βερίκοκα, αντράκλα και αγουρέλαιο, σε ένα δροσερό και εντελώς καλοκαιρινό πιάτο. Τα λαζάνια φούρνου με μελιτζάνα, ντομάτα, βασιλικό και στρατσιατέλα είναι comfort και πολύ χορταστικά. Έχει και άλλα ωραία στο μενού που αλλάζουν συχνά ανάλογα με τα προϊόντα που βρίσκει στην αγορά. Η κρεπ σουζέτ που δοκίμασα στο τέλος πρέπει να χτύπησε κάποια φλέβα νοσταλγίας. Ρώτησα και έμαθα πως είναι συνταγή της μαμάς του ζαχαροπλάστη που είναι Ρωσίδα, μισή Ρωσίδα και εγώ, έδεσε το γλυκό. Οι κρέπες ήταν λεπτές και ανάλαφρες, τα ψημένα βερίκοκα που τις συνόδευαν είχαν ψηθεί στα υγρά τους με λίγη ζάχαρη και λικέρ ροδάκινο και είχαν καραμελώσει. Η δροσιά του δυόσμου στο τελείωμα έδινε την απαραίτητη «κλωτσιά» και δροσιά στο στόμα. Υπέροχο γλυκό.

Το Ρίνι ανοίγει από το πρωί και έχει άλλο μενού για brunch. Σερβίρουν μεταξύ άλλων σαξούκα, αλευρόπιτα τοστάκι με μουχαμάρα, πόριτζ με τραχανά και πάνκεϊκ μπομπότας με φέτα και με φρούτα και μέλι. Για τον καφέ συνεργάζονται με το Underdog στο Θησείο. Έχουν και ωραία κέικ –άλλωστε για αυτά έγιναν γνωστοί στο Santo Belto– και kannelbular αλλά και φρεσκοψημένα cookies.

Στο μενού βρίσκουμε επίσης, ωραία κοκτέιλ και απεριτίφ και craft μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες. Για τη λίστα κρασιών, που έχει κρασιά φυσικής οινοποίησης και συμβατικά, συνεργάζονται με το Τανίνη Αγάπη μου.

Το Ρίνι είναι στο κέντρο απόκεντρο, δεν είναι πέρασμα αλλά αν περάσεις μια φορά σου μένει γιατί τρως καλά και περνάς ακόμη καλύτερα. «Όσοι έρχονται μας λένε ότι είχε ανάγκη ένα τέτοιο μέρος η περιοχή», λέει η Μαρίνα. «Το βράδυ το μαγαζί γεμίζει και δεν το περιμέναμε. Νομίζω ότι είναι η επόμενη γειτονιά που θα ανέβει πολύ».

Το Ρίνι δίπλα στο μουσείο

Ρεθύμνου 8, Αθήνα
  • Τηλέφωνο: 210-88.36.781
  • Ωράριο: Καθημερινά 8.00-1.00
  • Κόστος: 21 ευρώ/άτομο (χωρίς το ποτό)

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών