ΕΞΟΔΟΣ

Στο Santo Belto στην Κυψέλη το brunch (ευτυχώς) δεν έχει αβοκάντο τοστ

Στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης το Santo Belto σερβίρει από γλυκό τραχανά και «πάνκεικς-μπομπότα» μέχρι φυσικά κρασιά, spritz και ωραία συνοδευτικά.

02.12.2022| Updated: 15.02.2024
Στο Santo Belto στην Κυψέλη το brunch (ευτυχώς) δεν έχει αβοκάντο τοστ

Κάτω το αβοκάντο τόστ, ζήτω ο τραχανάς! Στο Santo Belto, τη νέα άφιξη της Κυψέλης, μπορείς να καθίσεις σε ένα από τα τραπέζια που απλώνονται στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης και να διαλέξεις από το μενού του brunch: γλυκό τραχανά μαγειρεμένο σαν ριζότο με γάλα, καφέ και μέλι ή «πάνκεικς-μπομπότα» (από καλαμποκένιο χυλό) σερβιρισμένα με φέτα, φρέσκα φρούτα, μέλι και κανέλα. Αργότερα μέσα στη μέρα θα δοκιμάσεις κρασιά φυσικής οινοποίησης μαζί με ωραία συνοδευτικά (και αυτά βασισμένα σε ελληνικά υλικά) και θα χαζέψεις ντιζάιν μικροαντικείμενα που μπορείς και να αγοράσεις φεύγοντας.

Πίσω από το νέο εγχείρημα βρίσκονται δύο νέες γυναίκες, η σεφ Μαρίνα Χρονά και η σχεδιάστρια επίπλων Έλλη Γιδάκου -Κυψελιώτισσες και οι δύο. «Μέναμε στην ίδια πολυκατοικία, λίγους δρόμους πιο πέρα από το μαγαζί, και κατα τη διάρκεια της καραντίνας κάναμε πολλή παρέα» λέει η Έλλη. Η ιδέα για ένα κοινό πρότζεκτ έπεσε στο τραπέζι και οι δυό τους, μαζί με τον σύζυγο της τελευταίας, τον γραφίστα Σωτήρη Ανδρίτσο, έψαξαν να βρουν τον δικό τους χώρο στον όμορφο πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης. Εδώ και λίγους μήνες το Santo Belto λειτουργεί στην Κυψέλη και συνδυάζει το φαγητό με το ντιζάιν -τα ράφια είναι γεμάτα με αντικείμενα Ελλήνων σχεδιαστών: σουβέρ από τσιμέντο με φυσικά χρώματα, αφίσες, μπλούζες κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτα Εξάρχεια για καφέ… στο βιβλιοπωλείο ή στο παντοπωλείο;Στα Εξάρχεια για καφέ… στο βιβλιοπωλείο ή στο παντοπωλείο;

Ο καγιανάς στο Santo Belto

Γλυκά ρολά
Η Μαρίνα Χρονά και η Έλλη Γιδάκου

Η Μαρίνα, με καταγωγή από την Πελοπόννησο και πορεία σε αρκετά μισελενάτα εστιατόρια σε Ελλάδα, Ισπανία και Σουηδία, έφτιαξε για αυτό το φιλικό μαγαζί της γειτονιάς έναν κατάλογο βασισμένο σε ελληνικά, ποιοτικά προϊόντα. «Ουσιαστικά τα προϊόντα υπαγόρευσαν το μενού. Είμαι περήφανη που το brunch δεν έχει αβοκάντο τοστ» λέει η σεφ. Αφκός από τον Σαλαμουσά στη Λήμνο, γραβιέρα και αρσενικό από το τυροκομείο Μπαμπούνη στη Νάξο, μέλι ελάτης Μαινάλου «Βανίλια», παστό Καλαμάτας, μίσο από ρεβίθια και φασόλια από την βιοτεχνία Peace by peas στην Εύβοια- αυτές είναι μερικές μόνο από τις πρώτες ύλες που έδωσαν έμπνευση για τα πιάτα της, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της μαναβικής έρχεται από τη λαϊκή αγορά που στήνεται κάθε εβδομάδα κοντά στο Santo Belto.

Το μικρό και προσεγμένο μενού θα αλλάζει μέσα στον χρόνο ακολουθώντας την εποχικότητα. Αυτές τις μέρες που κάνει κρύο, ο τραχανάς είναι τέλεια επιλογή για πρωινό. Πρόκειται για έναν γλυκό τραχανά από την Κρήτη τον οποίο μαγειρεύουν με τη μέθοδο του ριζότου μαζί με γάλα, μπαχαρικά, ξύσμα πορτοκαλιού, μέλι, λίγο καφέ και καπνιστό ανθό αλατιού από τη Μάνη. Θυμίζει ελαφρώς ρυζόγαλο, χωρίς να είναι πολύ γλυκός, και αυτή την εποχή σερβίρεται με κολοκυθόσπορο, μαυροσούσαμο και σπιτική γκρανόλα. Την τελευταία τη φτιάχνουν μάλιστα με τις ακανόνιστες άκρες που περισσεύουν όταν κόβουν τις μπάρες ταχινιού (που είναι επίσης διαθέσιμες) σε τετράγωνα.

Shakshuka με μελάτα αυγά, flatbread, σταμνοτύρι και κόλιανδρο

Νόστιμη και η στραπατσάδα με παστό Καλαμάτας που έρχεται πάνω σε φρυγανισμένο μπριός. Η shakshuka με σταμνοτύρι και το «τοστάκι» με κασέρι, Μετσοβόνε και μουχαμάρα κάποιες άλλες ιδέες του brunch που σερβίρεται μέχρι τις 5 το απόγευμα. Για συνοδεία το Santo Belto σερβίρει βιολογικά αναψυκτικά, καφέ (από το Underdog) και τσάι από τη θεσσαλονικιώτικη «Άρρητος» (ωραία λεπτομέρεια το χρονόμετρο που φέρνουν μαζί με το τσαγερό για να σε ειδοποιήσει ότι ότι ο χρόνος εκχύλισης έχει περάσει).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟ Ρεμούνδος είναι ο παλιότερος φούρνος της ΚυψέληςΟ Ρεμούνδος είναι ο παλιότερος φούρνος της Κυψέλης

 

Κάροτ κέικ με μασκαρπόνε

Αργότερα τη θέση του brunch παίρνουν τα κρασιά φυσικής οινοποίησης, που προμηθεύονται από το Τανίνη Αγάπη μου στα Εξάρχεια, μαζί με πιάτα ημέρας όπως η φουρνιστή φάβα με σκουμπρί και η μπρουσκέτα με κοπανιστή Χίου και αχλάδι. Φέρνουν μπίρες -αποκλειστικά από ελληνικές μικροζυθοποιίες (ρωτήστε και για την μπίρα της εβδομάδας), φτιάχνουν και spritz. Ανάμεσα στα τελευταία εντοπίσαμε και ένα με τσίπουρο, μαστίχα, λεμόνι και τσιτσιμπίρα το οποίο σερβίρεται σε ποτήρι ή σε κανάτα. Αρκετά φουρνιστα γλυκά (ζουμερό κάροτ κέικ με μασκαρπόνε, μπάρες ταχινιού, νεοϋορκέζικο τσιζκέικ με καραμέλα με μίσο κ.α.) συμπληρώνουν τον κατάλογο.

 

Santo Belto

Αγίας Ζώνης 21, Κυψέλη

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

All day

Αθήνα

Κυψέλη

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών