ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡυζόγαλο με γάλα ρυζιούΡυζόγαλο με γάλα ρυζιού

Η παιδική μας ανάμνηση ενηλικιώνεται με κονιάκ και καφέ. Απολαυστικό για όσους αγαπούν τα ζεστά γλυκά, με βελούδινη υφή, 100% ισορροπημένο, δεν λιγώνει.

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το γλυκό λεμόνι (φλούδα)

Διαδικασία

Γλυκό λεμόνι

  1. Για το ρυζόγαλο με ελληνικό καφέ, με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε προσεκτικά τη φλούδα των λεμονιών, έτσι ώστε να πάρουμε όσο λιγότερο από το λευκό τμήμα.
  2. Κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια τις φλούδες και τις βουτάμε σε βραστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα.
  3. Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα και το νερό. Βράζουμε για περίπου 4 λεπτά (υπολογίζουμε τον χρόνο από τη στιγμή που ξεκινάει ο βρασμός).
  4. Τις αφήνουμε μέσα στο σιρόπι μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.

Ρυζόγαλο

  1. Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και σοτάρουμε το ρύζι για 3-4 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του.
  2. Σβήνουμε με το κονιάκ, ανακατεύουμε, προσθέτουμε περίπου ένα φλιτζάνι από το ζεστό νερό, τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
  3. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι σχεδόν όλο το νερό να απορροφηθεί από το ρύζι. Προσθέτουμε την επόμενη δόση νερού με τον ίδιο τρόπο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
  4. Η όλη διαδικασία διαρκεί 20-25 λεπτά, μέχρι το ριζότο να χυλώσει και οι κόκκοι του ρυζιού να μαλακώσουν μεν, αλλά να παραμείνουν ελαφρώς αλ ντέντε στο κέντρο, δηλαδή να «κρατάνε στο δόντι».
  5. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση.
  6. Μοιράζουμε σε τέσσερα βαθιά μπολ τον καφέ (όπως είναι, σε σκόνη) και από πάνω προσθέτουμε καυτό το ρυζόγαλο.
  7. Γαρνίρουμε ρυζόγαλο με τα μπαστουνάκια λεμονιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 137.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών