Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι η μεγαλύτερη σε έκταση αλλά και η σπουδαιότερη νηστεία της ελληνικής παράδοσης. Στην ορθόδοξη χριστιανική πίστη θεωρείται ότι εξαγνίζει και προετοιμάζει τον πιστό για την Ανάσταση του Κυρίου, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να νηστέψουν για άλλους λόγους, είτε γιατί θέλουν να αποτοξινωθούν για ένα διάστημα από τα ζωικά προϊόντα είτε γιατί θέλουν να αναμετρηθούν με κάτι που θεωρούν ως κατεξοχήν πνευματική πρόκληση. Για όποιον λόγο και αν επιλέξετε να νηστέψετε, γεγονός είναι ότι θα υποβάλλετε τον εαυτό σας σε μια διαδικασία στέρησης από βασικές ομάδες τροφίμων και υπάρχει ο κίνδυνος να παρουσιάσετε έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧταπόδι μπουρδέτοΧταπόδι: 24 νηστίσιμες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι με άρωμα θαλασσινό Με την καθοδήγηση της δρος Αντωνίας Τριχοπούλου, καθηγήτριας Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, και της εξαιρετικής επιστημονικής της ομάδας, καταρτίσαμε ένα «ημερολόγιο νηστείας», δηλαδή ένα πλήρες διατροφολόγιο ανά εβδομάδα και ημέρα της Σαρακοστής, με προτάσεις για όλα τα γεύματα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό). Οι συνταγές που δίνουμε είναι πολύ περισσότερες από αυτές που θα χρειαστείτε. Δείτε τες, εμπνευστείτε, διαλέξτε τι θα μαγειρέψετε και προγραμματίστε εσείς πότε σας βολεύει να το φτιάξετε. Θα δείτε και αρκετά γλυκά, περισσότερο ως ιδέα και έμπνευση, ως μια μικρή ανάσα κι ένα γλυκό διάλειμμα που θα διακόψει τη μονοτονία.

Η έκτη εβδομάδα της νηστείας

Μπορείτε να ξεκινήσετε την εβδομάδα (22-28/4), φτιάχνοντας νηστίσιμες, σοκολατένιες μπάρες με πατέ σταφίδας, αμύγδαλα και κακάο. Πολλαπλασιάστε τα υλικά και φυλάξτε τις έξτρα μπάρες στο ψυγείο -είναι ιδανικές για χορταστικό πρωινό «στο πόδι» ή για σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τώρα που έφτασαν τα τρυφερά λαχανικά της άνοιξης, είναι ώρα να φτιάξετε λαδερά, με κλασικές αλλά και λίγο πιο πρωτότυπες συνταγές, όπως εκείνες οι σουπιές με αρακά, αγκινάρες και φρέσκα κουκιά. Επειδή νηστεία χωρίς όσπρια δεν γίνεται, ετοιμάστε πικάντικους γίγαντες, ρεβύθια με καλαμάρια και μυρωδικά αλλά και μια ιδιαίτερη «φασολάδα» με κυδώνια. Και αν είστε από αυτούς που δεν μπορούν χωρίς γλυκό, κανένα πρόβλημα! Σας έχουμε νηστίσιμο κέικ λεμονιού που γίνεται με ελαιόλαδο και αμύγδαλο και καλύπτεται με ένα φίνο γλάσο από ζάχαρη, γλυκό ντάκο (!) με φρούτα εποχής και ζεστή σάλτσα λουίζας, και μία απίθανη νηστίσιμη τούρτα σοκολάτα με πραλίνα φουντουκιού.

Αξιοποιήστε τον μπούσουλα που σας δίνουμε, κάντε το μαγειρικό σας πρόγραμμα και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πρωινό και το δεκατιανό. Μπορείτε χρησιμοποιώντας τη φαντασία και τις συνταγές που σας προτείνουμε να δημιουργήσετε λιχούδικες γεύσεις που θα σας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσετε και να συνεχίσετε δυναμικά τη μέρα. Μια που η νηστεία θέλει καλή οργάνωση, προμηθευτείτε τα υλικά που θα χρειαστείτε από το Σαββατοκύριακο και μαγειρέψτε και στοκάρετε φαγητά που αντέχουν.

Το νηστίσιμο μενού για την έκτη εβδομάδα της Σαρακοστής

(βρείτε όλες τις συνταγές στο τέλος του άρθρου)

Δείτε εδώ τις συνταγές για την έκτη εβδομάδα της νηστείας:

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών