ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛουκουμάδες με νηστίσιμη σος σοκολάταςΛουκουμάδες με νηστίσιμη σος σοκολάτας

Οι περισσότεροι λουκουμάδες είναι νηστίσιμοι, αλλά υπάρχουν και συνταγές με αυγά και γάλα. Εδώ φτιάχνουμε έναν νηστίσιμο, απλό αλλά «έμπειρο» χυλό, με δύο είδη αλευριού, ο οποίος αφήνεται να ξεκουραστεί αρκετή ώρα, πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα στο ψυγείο. Όταν τους δαγκώνεις, νιώθεις το «κλατς» καθώς σπάει η κρούστα και ξεχύνεται το σιρόπι στο στόμα.

10' προετοιμασία
30' τηγάνισμα
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για το σιρόπι

Για τη ζύμη

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Για να ετοιμάσουμε τους λουκουμάδες σιροπιαστούς σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από το ροδόνερο για 4 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός).
  2. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά το σιρόπι και προσθέτουμε το ροδόνερο.
  3. Bάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.

Ζύμη

  1. Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το ξίδι και ανακατεύουμε καλά.
  3. Προσθέτουμε τα δύο άλευρα και τη μαστίχα και ανακατεύουμε ξανά με ένα σύρμα.
  4. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα να φουσκώσει.
  5. Έπειτα, το μεταφέρουμε στο ψυγείο και αφήνουμε για 2-2 1⁄2 ώρες μέχρι να παγώσει καλά η ζύμη και να σφίξει ελαφρά.
  6. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε μπόλικο ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά.
  7. Το λάδι θα πρέπει να είναι περίπου στους 170- 180°C, δηλαδή να έχει κάψει τόσο όσο για να τηγανίσουμε πατάτες.
  8. Με ένα βρεγμένο κουτάλι ή με βρεγμένα χέρια παίρνουμε λίγη από τη ζύμη και τη ρίχνουμε μέσα στο καυτό ηλιέλαιο σχηματίζοντας μπαλάκια.
  9. Προσθέτουμε κι άλλους 7-8 λουκουμάδες, ανάλογα με το πόσους χωράει η κατσαρόλα μας, χωρίς να στριμώχνονται.
  10. Με μια τρυπητή κουτάλα ανακατεύουμε ελαφρά ανά τακτά διαστήματα για να πάρουν οι λουκουμάδες ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα (θέλουν περίπου 3-4 λεπτά).
  11. Τους βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα και τους αδειάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να στραγγίξουν το λάδι.
  12. Όσο είναι ακόμη καυτοί οι λουκουμάδες, τους ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε να τραβήξουν για περίπου 10 δευτερόλεπτα.
  13. Έπειτα, τους βγάζουμε και τους σερβίρουμε σε πιατέλα.
  14. Περιχύνουμε με έξτρα μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Μέλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών