ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛαζανάκι μπλουμ με καραβίδες και αχηβάδεςΛαζανάκι μπλουμ με καραβίδες και αχηβάδες
40' προετοιμασία
2 ώρες ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τις σελινόριζες

Για τη σκορδαλιά γλυκοπατάτας

Για το ταρτάρ λαχανικών

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Σελινόριζες και γλυκοπατάτες

  1. Για να ετοιμάσουμε τις «μπριζόλες» σελινόριζας με ταρτάρ λαχανικών και σκορδαλιά γλυκοπατάτας προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα.
  2. Τρυπάμε με ένα πιρούνι τις σελινόριζες σε διάφορα σημεία και τις τρίβουμε με μπόλικο χοντρό αλάτι.
  3. Τις βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα που να τις χωράει ακριβώς και τις ψήνουμε για 2 ώρες.
  4. Στο διάστημα αυτό θα αποβάλουν μια μικρή ποσότητα υγρών μέσα στο ταψί.
  5. Με αυτό τις αλείφουμε τακτικά, με ένα πινέλο.
  6. Περίπου στα μισά του ψησίματος (στη 1 ώρα δηλαδή) βάζουμε στον φούρνο, γύρω από το ταψί, τα κεφάλια σκόρδο (για τη σκορδαλιά γλυκοπατάτας).
  7. Τυλίγουμε τις γλυκοπατάτες όλες μαζί σε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο και τις βάζουμε κι αυτές στον φούρνο, σε ένα ράφι χαμηλότερα από το ταψί, για να ψηθούν για 1 ώρα και να είναι έτοιμες μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
  8. Ξεφουρνίζουμε χωρίς να σβήσουμε τον φούρνο.
  9. Αφήνουμε για λίγο στην άκρη τις γλυκοπατάτες και τα σκόρδα.
  10. Μαζεύουμε ό,τι υγρό έχει μείνει στο ταψί και το ανακατεύουμε με τα 40 ml ελαιόλαδο και το μέλι.
  11. Κόβουμε τις σελινόριζες σε φέτες πάχους 1,5 εκ. (αφήνοντας κατά μέρος τις άκρες από την κάθε σελινόριζα, από τη βάση και από την άλλη μεριά, απ’ όπου βγαίνουν οι βλαστοί, για το ταρτάρ) και τις αλείφουμε με το μείγμα μελιού.
  12. Βάζουμε τις φέτες σελινόριζας ξανά στο ταψί και τις ψήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Σκορδαλιά γλυκοπατάτας

  1. Ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατάτες όσο είναι ακόμα πολύ ζεστές και τις λιώνουμε με το πρες πουρέ πάνω από ένα μεγάλο μπολ.
  2. Πιέζουμε πάνω από το μπολ τα κεφάλια σκόρδου, για να βγει η ψημένη, κρεμώδης σάρκα τους.
  3. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Ταρτάρ λαχανικών

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα μαζί τα υλικά.
  2. Ψιλοκόβουμε τις άκρες από τις σελινόριζες που αφήσαμε στην άκρη, τις προσθέτουμε στο ταρτάρ και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρισμα

  1. Βάζουμε σε πιατέλα τις ψημένες φέτες σελινόριζας και συνοδεύουμε με τη σκορδαλιά γλυκοπατάτας και το ταρτάρ λαχανικών.
  2. Σκορπίζουμε τα φουντούκια και σερβίρουμε αμέσως.

Μυστικά

Δεν πειράζει αν δεν βγουν ακέραιες οι φέτες των λαχανικών στο κόψιμο ή μετά το ψήσιμο. Το όλον είναι ένα ωραίο παιχνίδι που έχει όμως και γευστική αξία.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

Άρθρα και Συνταγές με Γλυκοπατάτα

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Σελινόριζα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών