(Πιάτα από το Equip Hotel Μον.ΕΠΕ)
30'
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το λαχανόρυζο με ρίζες και κουρκουμά σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσει καλά.
- Προσθέτουμε το λάχανο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά που θα βγάλει.
- Ρίχνουμε τις ρίζες και το σέλινο και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
- Προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε 600 ml ζεστό νερό.
- Μαγειρεύουμε μέχρι τα υγρά να αρχίσουν να κοχλάζουν.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι η σελινόριζα να μαλακώσει και το ρύζι να απορροφήσει το περισσότερο υγρό, αφήνοντας στην κατσαρόλα μια μικρή ποσότητα.
- Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε όσο υγρό υπάρχει μέσα στην κατσαρόλα και το ρίχνουμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε.
- Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, 2-3 κομμάτια από τη μαγειρεμένη σελινόριζα, το μοσχοκάρυδο, τον κουρκουμά και λίγο αλατοπίπερο και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένας σχετικά υδαρής πολτός.
- Μοιράζουμε το λαχανόρυζο σε πιάτα, προσθέτουμε σε κάθε μερίδα λίγο από τον πολτό που ετοιμάσαμε, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Στο ποτήρι μας: Λευκά κρασιά με μεγάλη οξύτητα και άρωμα εσπεριδοειδών. Κρασιά με κάποια «φυτικότητα» που δεν έχουν περάσει από βαρέλι: Μαλαγουζιά, Sauvignon blanc, Viognier, Bιδιανό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.