ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝηστίσιμα ελιοπιτάκια βήμα βήμαΝηστίσιμα ελιοπιτάκια βήμα βήμα
1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 30 εκ

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την νηστίσιμη θεσσαλική πίτα «λαχανιά» σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε το λάχανο και το πράσο και το βράζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
  2. Τα στραγγίζουμε καλά και τα αδειάζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα.
  3. Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο, το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  4. Ρίχνουμε τα σέσκουλα, το σπανάκι, τις τσουκνίδες, τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες και τα υπόλοιπα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε απαλά και σκεπάζουμε με το καπάκι.
  5. Σιγομαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι τα χόρτα να βγάλουν τα υγρά τους και να μειωθεί ο όγκος τους.
  6. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνουν τα χόρτα μόνο με το λάδι τους.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  8. Αλείφουμε ένα ταψί διαμέτρου περίπου 30 εκ. με λίγο από το υπόλοιπο λάδι και απλώνουμε τα μισά χωριάτικα φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, λαδώνοντάς τα καλά το καθένα ξεχωριστά, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα.
  9. Αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  10. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης λαδώνοντάς τα καλά το καθένα ξεχωριστά.
  11. Τυλίγουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, περιμετρικά, σχηματίζοντας έναν όμορφο κόθρο.
  12. Λαδώνουμε καλά και την επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
  13. Την ξεφουρνίζουμε και αμέσως τη χαράζουμε σταυρωτά με ένα κοφτερό μαχαίρι, για να φύγει ο ατμός και η υγρασία των χόρτων και να παραμείνει το φύλλο τραγανό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών