ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝηστίσιμη καρυδόπιτα με χουρμάδες, σταφίδες και καφέΝηστίσιμη καρυδόπιτα με χουρμάδες, σταφίδες και καφέ

Βάζουμε στο μίξερ το αλεύρι, το καλαμποκέλαιο, τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και το αλάτι.

Χτυπάμε τα υλικά σε χαμηλή ταχύτητα με το εξάρτημα του φτερού. Σταματάμε το χτύπημα όταν έχουμε ένα αφράτο ζυμάρι. Δεν θα χρειαστούμε περισσότερο από 2 – 3 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε καλά ένα ταψί. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια λίγο μεγαλύτερα από το μέγεθος ενός καρυδιού.

Ανοίγουμε με τα χέρια μας μία λακκουβίτσα σε κάθε μπαλάκι ζύμης. Τοποθετούμε από μία ελιά σε κάθε λακκούβα.

Πιέζουμε ελαφρώς τα ψωμάκια για να κλείσουμε μέσα την ελιά. Προσέχουμε ώστε να είναι ισομεγέθη τα μπαλάκια γιατί, διαφορετικά, άλλα θα ψηθούν πολύ και άλλα λιγότερο.

Μπορούμε να δώσουμε μακρόστενο σχήμα σε μερικά από τα ψωμάκια μας ή και σε όλα, αν το προτιμάμε. Πασπαλίζουμε τα ψωμάκια με σουσάμι.

Τα τοποθετούμε στο λαδωμένο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο. Τα ψήνουμε για 30 λεπτά.

25' προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 55'

Υλικά

Κομμάτια: 25-30

Διαδικασία

  1. Για τα νηστίσιμα ελιοπιτάκια, βάζουμε στο μίξερ το αλεύρι, το καλαμποκέλαιο, τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και το αλάτι.
  2. Χτυπάμε τα υλικά σε χαμηλή ταχύτητα με το εξάρτημα του φτερού.
  3. Σταματάμε το χτύπημα όταν έχουμε ένα αφράτο ζυμάρι. Δεν θα χρειαστούμε περισσότερο από 2 - 3 λεπτά.
  4. Για τα ελιοπιτάκια, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε καλά ένα ταψί.
  5. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια λίγο μεγαλύτερα από το μέγεθος ενός καρυδιού.
  6. Ανοίγουμε με τα χέρια μας μία λακκουβίτσα σε κάθε μπαλάκι ζύμης.
  7. Τοποθετούμε από μία ελιά σε κάθε λακκούβα.
  8. Πιέζουμε ελαφρώς τα ψωμάκια για να κλείσουμε μέσα την ελιά.
  9. Προσέχουμε ώστε να είναι ισομεγέθη τα μπαλάκια γιατί, διαφορετικά, άλλα θα ψηθούν πολύ και άλλα λιγότερο.
  10. Μπορούμε να δώσουμε μακρόστενο σχήμα σε μερικά από τα ψωμάκια μας ή και σε όλα, αν το προτιμάμε.
  11. Πασπαλίζουμε τα ψωμάκια με σουσάμι, τα τοποθετούμε στο λαδωμένο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο.
  12. Ψήνουμε τα ελιοπιτάκια για 30 λεπτά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 6.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ελιά

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών