50'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
20'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: 20Σιρόπι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τη νηστίσιμη καρυδόπιτα με χουρμάδες, σταφίδες και καφέ, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 185°C και λαδώνουμε καλά ένα παραλληλόγραμμο ταψί 25 x 40 εκ.
- Βάζουμε το γάλα αμυγδάλου σε μια κατσαρολίτσα και σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ζεσταθεί, αλλά όχι να βράσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε στο ζεστό γάλα τον στιγμιαίο καφέ μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε τους χουρμάδες και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το γάλα στην άκρη για 15-20 λεπτά.
- Κοσκινίζουμε τα αλεύρια, το αλάτι, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα στο μπολ του μίξερ.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σπάτουλα να αναμειχθεί.
- Ρίχνουμε τα μουλιασμένα ξερά φρούτα με το γάλα και προσθέτουμε το νερό, τα καρύδια και το ηλιέλαιο.
- Ανακατεύουμε στο μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα (δεν το παρακάνουμε με το χτύπημα).
- Αδειάζουμε στο ταψί, στρώνουμε ομοιόμορφα και χτυπάμε ελαφρά το ταψί στην επιφάνεια εργασίας, για να φύγουν οι πολλές φυσαλίδες αέρα.
- Ψήνουμε την καρυδόπιτα για 1 ώρα. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμη, βυθίζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι. Αν βγει με ίχνη υγρής ζύμης, ψήνουμε λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε
- Όσο το κέικ ψήνεται, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και τη φλούδα λεμονιού. Αφήνουμε να βράσει σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 3-4 λεπτά (από όταν αρχίσει να κοχλάζει), ώσπου να πήξει ελαφρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και ύστερα αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και τη φλούδα λεμονιού.
- Μόλις βγάλουμε την καρυδόπιτα από τον φούρνο, την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε το σιροπιασμένο γλυκό να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι, προτού σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 44.