30'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
5 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 30'
Υλικά
Κομμάτια: 9Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε καρυδόπιτα, χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο, την άχνη και το τριμμένο καρύδι μέχρι να φουσκώσουν και να γίνει μια αφράτη και υπόλευκη κρέμα.
- Ρίχνουμε έπειτα τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Μόλις ενσωματωθούν και γίνει ένα αφράτο και ομοιογενές μείγμα, σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί διαστάσεων 20 x 20 εκ. ή ένα στρογγυλό διαμέτρου 20 εκ. (ή χρησιμοποιούμε ένα τσέρκι αντίστοιχου μεγέθους κλεισμένο στο κάτω μέρος με αλουμινόχαρτο).
- Αδειάζουμε το μείγμα στο σκεύος και σκορπάμε στην επιφάνειά του τα άσπαστα καρύδια.
- Τοποθετούμε στο ψυγείο και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 4-5 ώρες τουλάχιστον – η αναμονή αυτή είναι απαραίτητη, ώστε να χάσει το μείγμα τον αέρα του και να μην φουσκώσει άτσαλα στο ψήσιμο ή ξεχειλίσει από τη φόρμα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 50-60 λεπτά.
- Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί η καρυδόπιτα τρυπώντας την στο κέντρο με ένα λεπτό μαχαίρι – αν βγει στεγνό και καθαρό, τότε η καρυδόπιτα είναι έτοιμη.
- Βγάζουμε την καρυδόπιτα, αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε κομμάτια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 184.