30'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
1 ημέρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 4Για το κρεμμυδόζουμο
Διαδικασία
Κρεμμυδόζουμο
- Για να ετοιμάσουμε τον αγιορείτικο βακαλάο με πατάτες και άσπρη σάλτσα, πρώτα φτιάχνουμε το κρεμμυδόζουμο: Βάζουμε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε 2 λίτρα νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε νερό.
- Μόλις τα κρεμμύδια μαλακώσουν πολύ καλά, τα μεταφέρουμε με το νερό στο μπλέντερ και τα λιώνουμε. Διαφορετικά, τα λιώνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ, αν διαθέτουμε.
Μπακαλιάρος
- Σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα στρώνουμε ομοιόμορφα τα κομμάτια του μπακαλιάρου με το δέρμα προς τα πάνω.
- Τακτοποιούμε και τις πατάτες στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμυδόζουμο και όσο νερό χρειαστεί ίσα-ίσα να μισοσκεπαστούν τα υλικά.
- Σκεπάζουμε και βάζουμε το σκεύος σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις κοχλάσουν τα υγρά δυνατά, ρίχνουμε τα σκόρδα και το λάδι, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και βράζουμε (χωρίς να σκεπάσουμε ξανά) για περίπου 25 - 30 λεπτά ή μέχρι να γίνουν οι πατάτες και το ψάρι και να χυλώσει το φαγητό.
- Αν το φαγητό κοντεύει να γίνει και υπάρχουν παραπανίσια υγρά στην κατσαρόλα, τα βγάζουμε με μια κουτάλα.
- Προσθέτουμε το λεμόνι, κουνάμε την κατσαρόλα να ενωθεί με τη σάλτσα του φαγητού και αποσύρουμε.
- Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, σείουμε την κατσαρόλα για να μην κολλήσει το φαγητό.
- Σερβίρουμε τον βακαλάο με τις πατάτες και τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και πιπέρι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 95.