ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒακαλάος αγιορείτικος με πατάτες και κόκκινη σάλτσαΒακαλάος αγιορείτικος με πατάτες και κόκκινη σάλτσα

 

30' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
1 ημέρα αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το κρεμμυδόζουμο

Διαδικασία

Κρεμμυδόζουμο

  1. Για να ετοιμάσουμε τον αγιορείτικο βακαλάο με πατάτες και άσπρη σάλτσα, πρώτα φτιάχνουμε το κρεμμυδόζουμο: Βάζουμε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε 2 λίτρα νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε νερό.
  2. Μόλις τα κρεμμύδια μαλακώσουν πολύ καλά, τα μεταφέρουμε με το νερό στο μπλέντερ και τα λιώνουμε. Διαφορετικά, τα λιώνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ, αν διαθέτουμε.

Μπακαλιάρος

  1. Σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα στρώνουμε ομοιόμορφα τα κομμάτια του μπακαλιάρου με το δέρμα προς τα πάνω.
  2. Τακτοποιούμε και τις πατάτες στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμυδόζουμο και όσο νερό χρειαστεί ίσα-ίσα να μισοσκεπαστούν τα υλικά.
  3. Σκεπάζουμε και βάζουμε το σκεύος σε δυνατή φωτιά.
  4. Μόλις κοχλάσουν τα υγρά δυνατά, ρίχνουμε τα σκόρδα και το λάδι, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και βράζουμε (χωρίς να σκεπάσουμε ξανά) για περίπου 25 - 30 λεπτά ή μέχρι να γίνουν οι πατάτες και το ψάρι και να χυλώσει το φαγητό.
  5. Αν το φαγητό κοντεύει να γίνει και υπάρχουν παραπανίσια υγρά στην κατσαρόλα, τα βγάζουμε με μια κουτάλα.
  6. Προσθέτουμε το λεμόνι, κουνάμε την κατσαρόλα να ενωθεί με τη σάλτσα του φαγητού και αποσύρουμε.
  7. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, σείουμε την κατσαρόλα για να μην κολλήσει το φαγητό.
  8. Σερβίρουμε τον βακαλάο με τις πατάτες και τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και πιπέρι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 95.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Μπακαλιάρος

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών