Μεζέδες που τραβάνε μπόλικο ούζο ή κρασί, μαγειρευτά με μια φροντίδα θεραπευτική, λιμπιστικά κοψίδια και μπιφτέκια μπαμπάτσικα… Όλα τα παρακάτω τα έχουμε παραγγείλει και ξαναπαραγγείλει σε ταβέρνες, κουτούκια και μαγέρικα της Αθήνας με μακρόχρονη ιστορία -–όλα μα όλα έχουν πολλές δεκαετίες στην πλάτη τους– που εκπροσωπούν επάξια το είδος τους σε διάφορες γειτονιές. Καθισμένοι δίπλα σε παρέες που ενώνονται μπουκιά μπουκιά και γουλιά γουλιά, πελάτες τακτικούς που είναι πλέον σχεδόν οικογένεια αλλά και νέους φίλους. Τα τραπέζια τους γεμίζουν κάθε λογής κόσμο. Τους το ζητήσαμε και δεν μας είπαν όχι. Απλόχερα μοιράστηκαν τις συνταγές τους, μαζί με τα μικρά τους μυστικά, για να τις κάνουμε και στο σπίτι όποτε δεν μπορούμε να πιάσουμε ένα από τα τραπέζια τους.

Λελούδας / φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Κίτσουλας / Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Σκυλοδήμος / φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Κατσόγιαννος / φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι 10 παλιότερες ταβέρνες της Αθήνας και οι λόγοι που εξακολουθούμε να πηγαίνουμεΟι 10 παλιότερες ταβέρνες της Αθήνας και οι λόγοι που εξακολουθούμε να πηγαίνουμε Τα έχουμε χαρεί κάτω από κρασοβάρελα, δίπλα σε ασβεστωμένα δέντρα αλλά και παλιές ρεκλάμες και ραδιόφωνα αντίκες. Ανάμεσά τους βρίσκεται η περίφημη ταραμοσαλάτα του Πεζούλα στις Τζιτζιφιές, το «κρύο πιάτο» που τρώνε όσοι πιάνουν τα τραπέζια στα Φιλετάκια στη Δάφνη (ένα είδος πορκέτας, που πρωτοσερβιρίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 κάνοντας αίσθηση καθώς ήταν ασυνήθιστος μεζές), τα τραγανά, χρυσαφένια παστουρμαδοπιτάκια του Μαραθωνίτη στο Παγκράτι και μια ομελέτα με καβουρμά που φάγαμε ένα μεσημέρι στην πειραιώτικη μπακαλοταβέρνα του Σκυλοδήμου δίπλα σε ράφια φορτωμένα με κονσέρβες και καθαριστικά και κασόνια με ζαρζαβατικά και φρούτα. Τα ωραία κεφτεδάκια με την ουζάτη ντοματένια σάλτσα που φτιάχνουν στον Κατσόγιαννο, την πιο παλιά ταβέρνα της Δραπετσώνας, εκείνο το θαυμάσιο κοκκινιστό του Οινομαγειρείου Ζωοδόχος Πηγή στα Καμίνια, που γκρεμίστηκε στον συμμαχικό βομβαρδισμό του 1944 και ξαναχτίστηκε –το συνεχίζουν οι εγγονοί– και το εντυπωσιακό μισόκιλο μπιφτέκι του Καπηλειού του Ζάχου που βρίσκεται στην ίδια περιοχή. Είναι και το αρνάκι που σιγοψήνεται με πατάτες στη γάστρα της Κληματαριάς και το μοσχάρι γιουβέτσι και το αρνάκι φρικασέ του Κίτσουλα που ταΐζει το Χαλάνδρι και τις γύρω περιοχές για περισσότερα από 70 χρόνια. Είναι και άλλα πολλά. 

 

Δείτε εδώ 30 ωραίες συνταγές από αγαπημένες αθηναϊκές ταβέρνες:

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Κατσίκι

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές με Μπακαλιάρος

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Ρεβύθια

Άρθρα και Συνταγές με Σουπιές

Άρθρα και Συνταγές με Φέτα

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών