ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣουτζουκάκια με σάλτσα κρασιούΣουτζουκάκια με σάλτσα κρασιού
40' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 25'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τα σουτζουκάκια

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

Σουτζουκάκια

  1. Για να φτιάξουμε τα κρασάτα σουτζουκάκια με αγριοκύμινο, σε ένα μικρό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία καβουρδίζουμε τους σπόρους αγριοκύμινου σε δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά, μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους. Αποσύρουμε και όσο είναι ακόμη καυτοί τούς κοπανίζουμε καλά σε μικρό γουδί.
  2. Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε 2-3 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ξανθύνει και να γλυκάνει. Το αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τους κιμάδες, το ψωμί, το σοταρισμένο κρεμμύδι με το λάδι του, τους κοπανισμένους σπόρους αγριοκύμινου, τη ρίγανη, τον μαϊντανό, το σκόρδο, τα 20 ml ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε καλά μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά και να φτιάξουμε ένα αφράτο μείγμα. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες ή – ιδανικά– από το προηγούμενο βράδυ, για να αναμειχθούν τα αρώματα.
  4. Σε ένα βαρύ και μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε περίπου 0,5 εκ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  5. Με το μείγμα κιμά πλάθουμε σουτζουκάκια στο κλασικό μακρουλό σχήμα και τα αλευρώνουμε.
  6. Τινάζουμε να φύγει η περίσσεια και τα σοτάρουμε σε δόσεις στο λάδι, μέχρι να ροδίσουν ωραία από κάθε πλευρά. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Σάλτσα

  1. Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τον πελτέ. Τον μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά και να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο της κατσαρόλας.
  2. Ρίχνουμε τις ντομάτες και 1 φλιτζ. τσαγιού νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε το υγρό να πάρει βράση.
  3. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και αλατοπίπερο, μετριάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 7-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να δέσει ελαφρά η σάλτσα – αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό.
  4. Τακτοποιούμε προσεκτικά τα σουτζουκάκια στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και τα μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά, γυρίζοντάς τα μια- δυο φορές με προσοχή, για να απορροφήσουν ομοιόμορφα σάλτσα.
  5. Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια με πιλάφι ή πουρέ πατάτας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 203.

Άρθρα και Συνταγές με Ανάμεικτος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών