20'
προετοιμασία
30' ψήσιμο
4 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 50'
Υλικά
Μερίδες: 8Για τη γέμιση με φέτα
Για τη γέμιση με γραβιέρα
Διαδικασία
Μπιφτέκια
- Για το γεμιστό μπιφτέκι του Ζάχου ξεκινάμε και βάζουμε όλα τα υλικά σε μεγάλη λεκάνη και τα ζυμώνουμε καλά μέχρι να αναμειχθούν.
- Σκεπάζουμε τη λεκάνη και αφήνουμε το μείγμα κατά μέρος (όχι απαραίτητα στο ψυγείο) για 3-4 ώρες, ώστε να ξεκουραστεί και να αναμειχθούν τα αρώματα.
Γέμισμα και ψήσιμο
- Αν επιλέξουμε γέμιση με φέτα, ανακατεύουμε το θρυμματισμένο τυρί με τις πιπεριές σε ένα μπολ.
- Χωρίζουμε το μείγμα κιμά σε 4 ίσα μέρη.
- Πλάθουμε το κάθε μέρος σε μπάλα και το πιέζουμε για να πλατύνει σε παχύ δίσκο.
- Μοιράζουμε το μείγμα φέτας-πιπεριάς σε κάθε δίσκο και τον διπλώνουμε προσεκτικά ώστε να καλύψει τη γέμιση.
- Πλάθουμε ξανά το κάθε μπιφτέκι να αποκτήσει ξανά το σχήμα του και πάχος περίπου 2 εκ.
- Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε αν επιλέξουμε τη γέμιση με γραβιέρα.
- Αλατοπιπερώνουμε τα μπιφτέκια και από τις δύο πλευρές.
- Προθερμαίνουμε το γκριλ σε σχετικά υψηλή θερμοκρασία.
- Λαδώνουμε τη σχάρα του φούρνου και ακουμπάμε εκεί τα μπιφτέκια.
- Φουρνίζουμε σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου και κάτω από τη σχάρα τοποθετούμε ένα ταψί για να πέσουν τυχόν υγρά.
- Ψήνουμε τα γεμιστά μπιφτέκια για 15 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ωραία, να ψηθούν στο εσωτερικό και να λιώσουν τα τυριά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 203.