ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦακές λεμονάτες με μανιτάρια και πράσαΦακές λεμονάτες με μανιτάρια και πράσα

 

30' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τις φακές με μελάνι σουπιάς, ξεκινάμε ψιλοκόβοντας τα πλοκάμια και τα κεφάλια από τις σουπιές και τα αφήνουμε σε ένα μπολ.
  2. Κόβουμε το σώμα των σουπιών σε λεπτά μπαστουνάκια και τα βάζουμε σε ένα άλλο μπολ.
  3. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές, τη δάφνη και άφθονο νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τις στραγγίζουμε. Κρατάμε το νερό όπου τις βράσαμε στην άκρη. Αφαιρούμε τη δάφνη.
  5. Στην ίδια κατσαρόλα (άδεια πλέον) ζεσταίνουμε τα 60 ml από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα πλοκάμια μαζί με το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
  6. Προσθέτουμε τις φακές, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά.
  7. Ρίχνουμε περίπου 400 ml από το νερό όπου τις βράσαμε και μετριάζουμε τη φωτιά.
  8. Μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Ελέγχουμε τα υγρά και προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε, αν χρειαστεί.
  9. Ρίχνουμε το μελάνι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να χυλώσουν.
  10. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις σουπιές για περίπου 1 λεπτό, ίσα να αλλάξουν χρώμα και να μαλακώσουν. (Ο χρόνος είναι αρκετός για να μαλακώσουν οι σουπιές. Αν, παρ’ όλα αυτά, μας αρέσουν πολύ μαγειρεμένες, τότε τις βάζουμε από την αρχή του μαγειρέματος μαζί με τις μισοβρασμένες φακές.)
  11. Αδειάζουμε τις σουπιές στην κατσαρόλα με τις φακές και σκορπίζουμε το μάραθο, το φρέσκο κρεμμύδι, τα μυρώνια, το ξύσμα και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Μυστικά

Αν οι σουπιές είναι φρέσκες, μπορεί να έχουν στην κοιλιά τους το σακουλάκι με το μελάνι. Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται να αγοράσουμε μελάνι συσκευασμένο. Πριν τις καθαρίσουμε, τις βάζουμε λίγο στην κατάψυξη για να παγώσουν λίγο και να βγάλουμε το μελάνι πιο εύκολα. Τις καθαρίζουμε ως εξής: Τραβάμε αργά το κεφάλι προς τα έξω. Μαζί του θα βγουν και τα εντόσθια και το σακουλάκι με το μελάνι. Κόβουμε προσεκτικά τις δύο «ίνες» που συγκρατούν τη σακούλα με το μελάνι (πάνω από μπολ για να μη μας χυθεί). Συνεχίζουμε το καθάρισμα αφαιρώντας προσεκτικά το κόκαλο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 118.

Άρθρα και Συνταγές με Σουπιές

Άρθρα και Συνταγές με Φακές

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών