Φαγητό ταπεινό αλλά μεγαλειώδες, φακές μαγειρεμένες με δύο αγαπημένα υλικά, που αποθεώνονται στην αγροτική μας κουζίνα, μανιτάρια και πράσα.

20' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές, 1.300 ml νερό, το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού, το μπούκοβο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, αρχικά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το μισό λάδι και σοτάρουμε τα πράσα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν κάπως. Αδειάζουμε τα πράσα με το ζουμί τους σε βαθύ μπολ. Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια (σε δόσεις, ώστε να μη βγάλουν πολλά υγρά και βράσουν αντί να σοταριστούν) για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Αδειάζουμε τα μανιτάρια στο μπολ με τα πράσα.
  2. Αλατοπιπερώνουμε τις φακές και ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα πράσα με τα ζουμιά τους (μόλις περάσουν τα πρώτα 20 λεπτά μαγειρέματός των φακών). Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 20 - 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι φακές. Το φαγητό θα γίνει σαν πηχτή σούπα - αν τη θέλουμε πιο αραιή, προσθέτουμε βραστό νερό επιπλέον και βάζουμε να πάρει μία βράση.
  3. Χτυπάμε στο μούλτι το λεμόνι με τη ρίγανη και μισή κουτάλα της σούπας από το ζουμί του φαγητού. Προσθέτουμε τον πολτό στις φακές, ανακατεύουμε απαλά, αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς προτού σερβίρουμε.
  4. Στο ποτήρι μας ένα πλούσιο λευκό βαρελάτο κρασί από Chardonnay.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών