Στην Πόλη, όπως και στα περισσότερα μέρη της Τουρκίας, το πλιγούρι είναι χοντροσπασμένο και στο δόντι είναι αισθητό σαν σπόρος σταριού. Στην Ελλάδα χοντρό πλιγούρι βρίσκουμε κυρίως χύμα, σε μπαχαράδικα, και συσκευασμένο σε ορισμένα καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα. Το συνηθισμένο ψιλό πλιγούρι δεν συνιστάται για τη συνταγή που μοιράστηκε μαζί μας ο μάγειρας Νίκος Σώζος στην βαμμένη με ώρα κουζίνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς θα δώσει λασπώδη υφή στη σούπα. Αντί για χοντρό πλιγούρι μπορούμε να βάλουμε ρύζι γλασέ.
Υλικά
Μερίδες: 4-5Διαδικασία
- Για την πρασόσουπα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα το λάδι από ταχίνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
- Προσθέτουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό) και τα «σοτάρουμε» μέχρι να μαραθούν, για λίγα λεπτά (τα υλικά δεν σοτάρονται όπως στο ελαιόλαδο, απλώς μαλακώνουν). Εναλλακτικά, αντί για το λάδι του ταχινιού, βάζουμε λίγο μεγαλύτερη ποσότητα νερού και αχνίζουμε τα υλικά, μέχρι το νερό να σωθεί και τα υλικά να μαραθούν.
- Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Μαγειρεύουμε με κλειστή κατσαρόλα, για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα πράσα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε 300 ml ζεστό νερό και τον πελτέ, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε και το πλιγούρι και ανακατεύουμε.
- Αλατοπιπερώνουμε και πάλι, ρίχνουμε και το σουμάκ και μαγειρεύουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι να γίνει το πλιγούρι (σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του).
- Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή και συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.