10'
προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τον πρασοτσο(υ)ρβάς σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα για 6-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουn αλλά χωρίς να ροδίσουν.
- Ρίχνουμε 1 λίτρο νερό, το αφήνουμε να πάρει βράση και προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι και πιπέρι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 12 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ρύζι.
- Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με το σύρμα το αλεύρι με 1/2 φλιτζ. τσαγιού κρύο νερό, μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια.
- Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας ασταμάτητα, μέχρι να δέσει η σούπα και να μοιάζει με αραιό χυλό.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και λίγες σταγόνες ξίδι και ανακατεύουμε, μέχρι το βούτυρο να λιώσει και να δώσει ωραία βελούδινη υφή στη σούπα.
- Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.