ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠράσα αχνιστάΠράσα αχνιστά Ο Σωτήρης Ευαγγέλου, από τις πιο εμβληματικές μορφές στην ελληνική γαστρονομική σκηνή, μας έφτιαξε αυτή τη σούπα στο Δέλτα του Έβρου. Ο σεφ έδειξε εξαρχής ενθουσιασμό με την ιδέα ενός μαγειρέματος στη φύση. Άλλωστε, ο ίδιος κινείται με αξιοζήλευτη άνεση τόσο μέσα σε κουζίνες ακριβών εστιατορίων όσο και μαγειρεύοντας στη φωτιά πρασοτσορβά και έναν μελωμένο αρνίσιο καπαμά με πατάτες δίπλα σε μια όχθη ποταμού.

10' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τον πρασοτσο(υ)ρβάς σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα για 6-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουn αλλά χωρίς να ροδίσουν.
  2. Ρίχνουμε 1 λίτρο νερό, το αφήνουμε να πάρει βράση και προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι και πιπέρι.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 12 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ρύζι.
  4. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με το σύρμα το αλεύρι με 1/2 φλιτζ. τσαγιού κρύο νερό, μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια.
  5. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας ασταμάτητα, μέχρι να δέσει η σούπα και να μοιάζει με αραιό χυλό.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και λίγες σταγόνες ξίδι και ανακατεύουμε, μέχρι το βούτυρο να λιώσει και να δώσει ωραία βελούδινη υφή στη σούπα.
  7. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Πράσα

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών