ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚεφτεδάκια με αρνίσιο και μοσχαρίσιο κιμά, ντομάτα και μελιτζάναΚεφτεδάκια με αρνίσιο και μοσχαρίσιο κιμά, ντομάτα και μελιτζάνα Σε αυτό το φαγητό που ο Ιορδάνης Τσενεκλίδης και ο Παναγιώτης Σιαφάκας μαγείρεψαν σε μια υπαίθρια κουζίνα για το πασχαλινό τραπέζι που στήσαμε στο Δέλτα του Έβρου, τα πράσα, με το πράσινο μέρος τους να αξιοποιείται στο έπακρο, βγάζουν με το ψήσιμο όλη τη γλύκα τους και μελώνουν θαυμάσια σε έναν τέλεια ταιριαστό συνδυασμό με το κρέας.

Κεφτέδες φούρνου με λεμονάτα πράσαΚεφτέδες φούρνου με λεμονάτα πράσαΚεφτέδες φούρνου με λεμονάτα πράσαΚεφτέδες φούρνου με λεμονάτα πράσα

30' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για τους κεφτέδες φούρνου με λεμονάτα πράσα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια, για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το στυμμένο ψωμί, τα αυγά, τα σοταρισμένα κρεμμύδια, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη και ζυμώνουμε καλά, για 5-6 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα ομοιογενές και πολύ αφράτο.
  3. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο από 5 ώρες έως 1 βράδυ, ώστε να αναμειχθούν στο μέγιστο οι γεύσεις και τα αρώματα.
  4. Πλάθουμε μεγάλους, μπαμπάτσικους κεφτέδες και τους αφήνουμε στην άκρη.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  6. Λαδώνουμε γενναιόδωρα ένα ταψί και αραδιάζουμε εκεί τους κεφτέδες, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Ανάμεσά τους τακτοποιούμε τα κομμένα πράσα.
  7. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι και σκεπάζουμε το ταψί πρώτα με λαδόκολλα και μετά σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
  8. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 45 λεπτά, μέχρι να ψηθούν οι κεφτέδες.
  9. Ξεσκεπάζουμε το ταψί, ραντίζουμε τα υλικά με τον χυμό λεμονιού και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία οι κεφτέδες αλλά και τα πράσα, ώστε να δείχνουν ελαφρά καψαλισμένα. Σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Πράσα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών