ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοκκινιστά κεφτεδάκια «μακάλο» με πράσινες ελιές, από τη ΦλώριναΚοκκινιστά κεφτεδάκια «μακάλο» με πράσινες ελιές, από τη Φλώρινα
30' προετοιμασία
30' τηγάνισμα
1 ώρα και 40' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κεφτεδάκια με αρνίσιο και μοσχαρίσιο κιμά, ντομάτα και μελιτζάνα, αρχικά σε ένα μπολ βάζουμε τη μελιτζάνα.
  2. Την αλατίζουμε και την ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε κατά μέρος για 30-40 λεπτά.
  3. Στη συνέχεια, τη στύβουμε καλά με τα χέρια μας.
  4. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 30 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τη μελιτζάνα για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά.
  5. Στραγγίζουμε τη μελιτζάνα σε χαρτί κουζίνας και την αφήνουμε κατά μέρος.
  6. Σε άλλο μπολ βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
  7. Το αλατίζουμε και το ανακατεύουμε πιέζοντας και στύβοντάς το με τα χέρια μας, για να βγάλει τους χυμούς και την αψάδα του.
  8. Στη συνέχεια, το στύβουμε καλά και το βάζουμε σε μεγάλο μπολ.
  9. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το αντικολλητικό τηγάνι όπου σοτάραμε τη μελιτζάνα.
  10. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και τα ψίχουλα του ψωμιού και τα καβουρδίζουμε για μερικά λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ξανθύνουν.
  11. Αποσύρουμε, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
  12. Έπειτα, τα ρίχνουμε στο μπολ με το κρεμμύδι.
  13. Προσθέτουμε τη σοταρισμένη μελιτζάνα, τους κιμάδες, το ξύσμα, το αυγό, τα μυρωδικά, τη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια, ζυμώνοντας, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  14. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο (μπορεί να μείνει εκεί έως 24 ώρες).
  15. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 εκ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  16. Πλάθουμε μέτριου μεγέθους κεφτέδες και τους πιέζουμε με τις παλάμες μας, να πλατύνουν σαν δισκάκια.
  17. Τα αλευρώνουμε και τα τινάζουμε για να φύγει η περίσσεια.
  18. Τα τηγανίζουμε στο ζεστό λάδι, σε δόσεις, για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν παντού.
  19. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε τα κεφτεδάκια ζεστά.
  20. Συνοδεύουμε τα κεφτεδάκια με σάλτσα που φτιάχνουμε ανακατεύοντας γιαούρτι με ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό και λίγο φρέσκο θυμάρι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 195.

Άρθρα και Συνταγές με Αρνίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT