30'
προετοιμασία
17' μαγείρεμα
Σύνολο: 47'
Υλικά
Μερίδες: 4 - 6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κοκκινιστά κεφτεδάκια «μακάλο» με πράσινες ελιές, αρχικά ζυμώνουμε τα δύο είδη κιμά, τον δυόσμο, το ξύσμα λεμονιού, το ψωμί, το κύμινο, το σκόρδο, 60 ml από το λάδι και αλατοπίπερο μέχρι να προκύψει ένα μείγμα αφράτο.
- Στη συνέχεια, πλάθουμε στρογγυλούς κεφτέδες, σε μέγεθος μικρού καρυδιού.
- Σε ένα πιάτο ρίχνουμε 3 κουτ. σούπας από το αλεύρι και αλευρώνουμε τους κεφτέδες.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τους κεφτέδες για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάζουμε τους κεφτέδες με τρυπητή κουτάλα σε σκεύος.
- Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο και βράζουμε για 7-8 λεπτά, μέχρι να δέσει.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να ενσωματωθεί.
- Προσθέτουμε τους κεφτέδες και σείουμε την κατσαρόλα για να καλυφθούν από τη σάλτσα.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη ρίγανη, σκορπίζουμε τις ελιές, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σερβίρουμε, τα κοκκινιστά κεφτεδάκια «μακάλο» με πράσινες ελιές, με ένα λευκό πιλάφι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 172.